Každá rodina má svoj tradičný obľúbený zákusok, ktorý robieva viackrát v roku. Sú to recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. V našej rodine sa najčastejšie na slávnostné príležitosti pečie falošný medový krémeš. Je tak lahodný, že sa po odhryznutí rozplýva na jazyku. Robieva ho moja mamka a tento recept už robím aj ja. Recept mi pred pár rokmi mamka napísala rukou na menší papierik. S láskou si ho pekne odkladám k ďalším ručne napísaným receptom v malom zošite. Poradila som ho aj mojim priateľkám. Rýchlo ho zaradili k svojim obľúbeným. Pečiem ho na rôzne slávnostné príležitosti ako sú narodeniny, oslavy, sviatky a dokonca aj na krasokorčuliarske súťaže ako dezert pre rozhodcov, rodičov a deti. Zaujímavé je, že sme sa ho ešte neprejedli. To je dôkaz toho, že je naozaj vynikajúci. Ak sa chcete presvedčiť, či je naozaj taký chutný a lahodný, upečte si ho spolu s nami.
Vyskúšaj aj: Banánovo čokoládové muffiny – jemné ako pavučinka
Na medový krémeš budeme potrebovať:
CESTO:
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 50 g Hery (masla)
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 PL medu
- 2 vajíčka
PLNKA:
- 250 g Hery maslovej príchute (maslo)
- 200 g práškového cukru
- 1 l mlieka
- 2 Zlaté klasy
- 2 a ½ PL hladkej múky
- 3 vaječné žĺtky
- 1 vanilkový cukor
Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny spolu vymiesime a cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na obdĺžnik približne 0,5 cm hrubý vo veľkosti plechu. Na opačnú stranu plechu si položíme papier na pečenie. Opatrne si cesto natočíme na valček, prichytíme druhou rukou a prenesieme na plech. Takto pečieme do zlatohneda 7 až 10 minút v rúre zohratej na 180°C. Upečené pláty necháme vychladnúť. Po vychladení môžu byť tvrdé.
V miske si vymiešame Heru (maslo) s práškovým cukrom.
Do hrnca si dáme zohrievať 8 dcl mlieka. V nádobe si necháme zvyšné 2 dcl mlieka, v ktorej zmiešame zlaté klasy, hladkú múku, vanilkový cukor a 3 žĺtky. Keď sa mlieko priblíži k varu, prilejme k nemu túto zmes. Za stáleho miešania krátko varíme do zahustenia 2 – 3 minúty. Necháme vychladnúť a sem tam premiešavame. Ak chceme chladnutie urýchliť, môžeme hrniec položiť do väčšej nádoby s chladnou vodou a miešať. Keď je voda teplá, vymeníme ju za studenú až pokým uvarená zmes nebude vlažná. Nemala by byť studená.
Túto vlažnú hmotu (je dosť hustá) postupne primiešavame k maslu s cukrom. Vznikne nám hustý svetložltý krém jemnej konzistencie. Tento lahodný krém nesmie obsahovať žiadne hrudky. Preto ho musíme mixovať dostatočne dlho, až pokým nebude hladký.
Teraz si naplníme medové pláty. Spodný plát si položíme opačne, hladkou vrchnou časťou dole. Rovnomerne naň nanesieme krém a priložíme druhý plát. Tentoraz hladkou časťou hore. Pláty sú tvrdé a chrumkavé, preto krém musí byť natretý rovnomerne, aby nám pri priložení a následnom zaťažení nepraskol.
Na krémeš položíme pekáč alebo dosku vo veľkosti koláča. Do pekáča vložíme veľkú knihu (alebo dve stredne veľké) a necháme postáť najlepšie celú noc na chladnejšom mieste. Krémeš by mal byť rovnomerne zaťažený. To nám zaručí, že cesto pekne zmäkne a bude sa dobre krájať.
Na druhý deň záťaž zložíme a koláč nakrájame na ľubovoľné kúsky (kocky, obdĺžniky, trojuholníky). Odporúčam nôž po každom prekrojení umyť v horúcej vode a utrieť. Takto bude mať krásne hrany. Okraje nemusia byť úplne zmäknuté. Tie si odkrojím najprv a deti sa tešia na chutné odrezky, ktoré hneď zjedia. Falošný medový krémeš je chutný aj samotný, ale na slávnostné príležitosti odporúčam ozdobiť šľahačkou a čokoládou. Vychutnať si ho môžete po dobrom obede a zaliať si k nemu kávičku.
Prajem dobrú chuť!