Falošný medový krémeš: Vynikajúci zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku

Každá rodina má svoj tradičný obľúbený zákusok, ktorý robieva viackrát v roku. Sú to recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. V našej rodine sa najčastejšie na slávnostné príležitosti pečie falošný medový krémeš. Je tak lahodný, že sa po odhryznutí rozplýva na jazyku. Robieva ho moja mamka a tento recept už robím aj ja. Recept mi pred pár rokmi mamka napísala rukou na menší papierik. S láskou si ho pekne odkladám k ďalším ručne napísaným receptom v malom zošite. Poradila som ho aj mojim priateľkám. Rýchlo ho zaradili k svojim obľúbeným. Pečiem ho na rôzne slávnostné príležitosti ako sú narodeniny, oslavy, sviatky a dokonca aj na krasokorčuliarske súťaže ako dezert pre rozhodcov, rodičov a deti. Zaujímavé je, že sme sa ho ešte neprejedli. To je dôkaz toho, že je naozaj vynikajúci. Ak sa chcete presvedčiť, či je naozaj taký chutný a lahodný, upečte si ho spolu s nami.

recept na medový krémeš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na medový krémeš budeme potrebovať:

CESTO:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g Hery (masla)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL medu
  • 2 vajíčka

PLNKA:

  • 250 g Hery maslovej príchute (maslo)
  • 200 g práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • 2 Zlaté klasy
  • 2 a ½ PL hladkej múky
  • 3 vaječné žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
jednoduchý medový krémeš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny spolu vymiesime a cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na obdĺžnik približne 0,5 cm hrubý vo veľkosti plechu. Na opačnú stranu plechu si položíme papier na pečenie. Opatrne si cesto natočíme na valček, prichytíme druhou rukou a prenesieme na plech. Takto pečieme do zlatohneda 7 až 10 minút v rúre zohratej na 180°C. Upečené pláty necháme vychladnúť. Po vychladení môžu byť tvrdé.

V miske si vymiešame Heru (maslo) s práškovým cukrom.

Do hrnca si dáme zohrievať 8 dcl mlieka. V nádobe si necháme zvyšné 2 dcl mlieka, v ktorej zmiešame zlaté klasy, hladkú múku, vanilkový cukor a 3 žĺtky. Keď sa mlieko priblíži k varu, prilejme k nemu túto zmes. Za stáleho miešania krátko varíme do zahustenia 2 – 3 minúty. Necháme vychladnúť a sem tam premiešavame. Ak chceme chladnutie urýchliť, môžeme hrniec položiť do väčšej nádoby s chladnou vodou a miešať. Keď je voda teplá, vymeníme ju za studenú až pokým uvarená zmes nebude vlažná. Nemala by byť studená.

Túto vlažnú hmotu (je dosť hustá) postupne primiešavame k maslu s cukrom. Vznikne nám hustý svetložltý krém jemnej konzistencie. Tento lahodný krém nesmie obsahovať žiadne hrudky. Preto ho musíme mixovať dostatočne dlho, až pokým nebude hladký.

Teraz si naplníme medové pláty. Spodný plát si položíme opačne, hladkou vrchnou časťou dole. Rovnomerne naň nanesieme krém a priložíme druhý plát. Tentoraz hladkou časťou hore. Pláty sú tvrdé a chrumkavé, preto krém musí byť natretý rovnomerne, aby nám pri priložení a následnom zaťažení nepraskol.

Na krémeš položíme pekáč alebo dosku vo veľkosti koláča. Do pekáča vložíme veľkú knihu (alebo dve stredne veľké) a necháme postáť najlepšie celú noc na chladnejšom mieste. Krémeš by mal byť rovnomerne zaťažený. To nám zaručí, že cesto pekne zmäkne a bude sa dobre krájať.

Na druhý deň záťaž zložíme a koláč nakrájame na ľubovoľné kúsky (kocky, obdĺžniky, trojuholníky). Odporúčam nôž po každom prekrojení umyť v horúcej vode a utrieť. Takto bude mať krásne hrany. Okraje nemusia byť úplne zmäknuté. Tie si odkrojím najprv a deti sa tešia na chutné odrezky, ktoré hneď zjedia. Falošný medový krémeš je chutný aj samotný, ale na slávnostné príležitosti odporúčam ozdobiť šľahačkou a čokoládou. Vychutnať si ho môžete po dobrom obede a zaliať si k nemu kávičku.

Prajem dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Darina Božiková

Darina Božiková

02.03.2021 13:29

tiež robíme medový krémeš, dávame navrch šľahačku. nezaťažujeme ho, zmäkne aj tak.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

02.03.2021 14:27

páči sa mi, som naň zvedavá, cez víkend pečiem

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.03.2021 15:16

Mám rada krémeše aj všetky jeho varianty.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

02.03.2021 17:50

konečne niečo bez ovocia

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

02.03.2021 22:44

vyzerá to dobre krémeše mam rada

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.03.2021 08:03

Výborný krémeš!

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

03.03.2021 15:01

Medový krémeš je u nás TOP .. Keby sa dalo ,musela by som ho robiť každý víkend .. Pečiem ho už od 12 rokov, kedy ma to naučila moja nebohá mamka. Čiže je na prvom mieste zákuskov už 35 rokov ..!!! MŇAMKA :-)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

03.03.2021 16:50

vyzerá úžasne

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.03.2021 16:36

mám podobný recept, patrí medzi naše obľúbené múčniky

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.03.2021 23:22

Čo sa dá na toto povedať ? Jedine WAU !!!

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

08.03.2021 19:01

Medový krémeš vypadá skvelo, oceňujem podrobný popis jeho prípravy.

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

10.03.2021 22:58

Milujem ho, často ho robíme, či už pravý alebo falošný :)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

23.03.2021 15:37

Mňam hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

13.12.2023 20:20

Už sa mi zbiehajú sliny na krémeš.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.