Aj zdravé jedlo môže byť chutné. Mnohí z nás si myslia, že si medzi zdravými jedlami nenájde to svoje. Plnohodnotné vitamíny, ktoré tieto zdravé pokrmy obsahujú, sú azda tým najlepším pre naše telo. Dnes som vám vybrala tieto TOP 4 zdraviu prospešné potraviny, na ktorých si s istotou pochutíte!
Pozri aj: Jednoduchý recept na kokosové pusinky: Počas Vianoc im nik neodolá!
Zelená, zelená a ešte raz zelená
Brokolica, ružičkový kel, kel, kapusta, špenát a ďalšie kapustové zeleniny. Tieto všetky obsahujú silné antioxidanty s názvom sulforafan a indoles. Pomáhajú nám v boji proti voľným radikálom. Zelená zelenina je bohatá na vlákninu. Tá nám zas pomáha spomaliť vstrebávanie sacharidov. Rovnako udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Jedna porcia za deň nám poskytne významnú ochranu pred rôznymi typmi rakoviny. Chráni naše pľúca, prsia, žalúdok, hrubé črevo a konečník.
Brokolica obsahuje vitamín C a beta-karotén. Sú tu obsiahnuté hneď dva silné antioxidanty. Zastavujú škodu spôsobenú voľnými radikálmi. Dve ružičky tejto zeleniny poskytujú približne 100 % odporúčanej dennej potreby vitamínu C. Pri varení brokolice nevyhadzujte stonku, pretože aj tá je bohatá na živiny. Uistite sa však, že ste brokolicu neprevarili až príliš. Teplo ničí vitamín C. Ružičkový kel obsahuje zlúčeninu zvanú sinigrín. Sinigrín bojuje s rakovinou už v jej samotnom zárodku. Z toho vyplýva, že v tomto prípade je zelená dobrá. Preto si doprajte zelenú zeleninu najčastejšie ako je to možné. Najlepšie každý deň.
Orechy a oriešky
Ste hladná? Skúste ochutnať niektorý z plodov zvaný orech. Orechy uspokoja váš hlad rýchlejšie ako väčšina iných potravín. Hoci oriešky majú vysoký obsah tuku, je to jeden z nástrojov, ako sa chrániť proti srdcovým ochoreniam. Konzumácia orechov znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Všetky orechy sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínu E, B, kyseliny listovej a horčíka. Vitamín E udržuje naše srdiečko zdravé. Kyselina listová taktiež blahodárne pôsobí na srdiečko a pomáha predísť rakovine. Horčík je zas dôležitý pre zdravé kosti.
Vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú krvný cholesterol. Mandle poskytujú množstvo vápnika. Nesolené a nepražené arašidy sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Brazílske orechy sú dobrým zdrojom selénu. Selén je antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny. Jedzte samotné orechy na desiatu. Alebo si ich pridajte do cereálií, jogurtu či šalátu. Majú široké spektrum spôsobov, ako ich konzumovať. Nájdite takú variantu, ktorá bude chutiť práve vám.
Odporúčame: Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina
Tmavá čokoláda
Samozrejme, že sme nezabudli ani na nejakú tú maškrtu. Nič nie je zlé na tom, dať si z času na čas kúsok čokolády. Dôležité je, aby bola tmavá. Odporúčaný obsah kakaa je minimálne 70 %. Vtedy obsahuje užitočné množstvo horčíka, medi a železa. Taktiež obsahuje aj flavonoidy.
Flavonoidy sú silnými prírodnými antioxidantmi. Znižujú krvný tlak a riziko ochorení srdca. V skutočnosti má tmavá čokoláda rovnakú antioxidačnú aktivitu ako ovocie a zelenina. Vyhnite sa však čokoláde s obsahom hydrogenovaného oleja. Hovoríme o mliečnej a plnenej čokoláde. Chcete byť predsa zdravé a štíhle?
Celozrnné vecičky
Celozrnný chlieb, celozrnné obilniny, celozrnné cestoviny a hnedá ryža. V týchto potravinách nájdeme dostatok vlákniny. Nerozpustná vláknina podporuje zdravý tráviaci systém a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko srdcových ochorení.
Celozrnné pokrmy obsahujú kyselinu fytovú. Táto kyselina znižuje šírenie nádorových buniek a posilňuje imunitný systém. Zaiste tu nájdeme železo, zinok, vitamín E a selén. Železo transportuje kyslík do svalov. Zinok bojuje s rozličnými druhmi infekcií. Vitamín E posilňuje imunitný systém. A selén zas bojuje s voľnými radikálmi.
Vybrali sme zdraviu najprospešnejšie suroviny, ktoré nám príroda ponúka. Našli ste si spomedzi z nich tú svoju obľúbenú?
Odporúčame: Starostlivosť o vianočnú ružu: Ako ju zachovať do ďalších Vianoc?