Moravské koláče patria medzi obľúbené tradičné sladké recepty. Aj napriek tomu, že za svoj pôvod vďačia bratom Čechom na Morave, určite nám dáte za pravdu, ak napíšeme, že sú mimoriadne obľúbené aj u nás.
Keďže u nás doma je chuť na sladké každý deň a dezert ku káve padne vždy vhod, pustila som sa do pečenia moravských koláčov. Tá vôňa dráždivého kysnutého cesta je neodolateľná a vy budete mať chuť ich zjesť skôr než sa dopečú.
Na moravské koláče budete potrebovať
Cesto:
- 500 gramov polohrubej múky
- 2 PL cukru
- 8 PL oleja
- 2 vaječné žĺtky
- štipka soli
- pekárenské droždie
- 3 dcl mlieka
Plnka:
- Chutný hustý domáci slivkový lekvár alebo povidlu
- ½ balenia hrudkovitého tvarohu
- balenie vanilkového cukru
- 1 vaječný žĺtok
Pozri aj: Sladké recepty s makom: Toto je to pravé makové pre každého!
Postup
Z teplejšieho mlieka, 2 lyžíc cukru a pekárenského droždia si pripravíme kvások. Kým bude kvások pracovať, vo väčšej miske zmiešame zvyšné ingrediencie – múku, olej, žĺtky a soľ. Následne do sypkej zmesi zapracujeme kvások a vytvarujeme tvárne cesto, ktoré by sa malo odliepať od okrajov misky. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Ak radi skúšate viacero verzií kysnutého cesta, vyskúšajte cesto z receptu našich slivkových buchiet. Je vhodné aj na moravské koláče a po upečení je mäkké a chutné ďalšie dva dni.
Kým cesto kysne, pripravíme plnku. U nás doma preferujeme viac lekvár než tvaroh, preto ho dávam na koláče vo väčšom množstve. Ak ale máte radšej tvaroh, bude vám stačiť balenie 250 gramového tvarohu. Tvarohovú plnku vymiešame z tvarohu, žĺtka a vanilkového cukru.
Neprehliadni: Sladký piatok či víkend? Vyskúšaj tento šťavnatý tvarožník!
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej drevenej doske. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 centimeter. Na vykrajovanie koliesok nám poslúži napríklad pomúčený pohár. Kolieska cesta kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo potretý olejom. Aby nám plnka nevytiekla, v strede kolieska vytvoríme prstami kruhovú priehlbinku. Následne každé koliesko naplníme hustým lekvárom a do stredu nanesieme za lyžičku tvarohu. Okraje koláčov potrieme olejom, cesto tak bude chrumkavé, no mäkké. Na záver ešte každý koláčik posypeme štipkou škorice. Moravské koláče pečieme v rúre na 180 °C približne 20 minút, kým nie sú okraje zlatisté a upečené.
Vyskúšaj tiež: Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!