Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

Existuje množstvo spôsobov, ako si počas jesene vychutnať tekvicu. V prvom rade nedáme dopustiť na hokkaido polievku, ale aj také muffiny s tekvicovým pyré stoja za vyskúšanie. Ďalšou možnosťou, ako zužitkovať tekvicu je tekvicové rizoto, nátierka alebo práve banánový chlebík, ktorý bude mať vďaka tekvici znamenitú chuť. Banány dodajú chlebíku sladkosť a tekvica zaujímavé spestrenie. Oplatí sa ho určite vyskúšať.

tekvicový chlebík

Zdroj: Shutterstock®

Na tekvicový banana bread potrebujete:

  • ¾ šálky vlašských orechov (voliteľné)
  • 8 lyžíc masla
  • 1 ½ šálky múky
  • 1 lyžicu tekvicového korenia
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • ¾ lyžičky kóšer soli
  • 2 zrelé banány
  • 1 väčšie vajíčko
  • ¾ šálky tekvicového pyré
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky trstinového cukru
  • 1 lyžicu vanilkového extraktu

Rúru si dáme vyhriať na 180 °C a formu na pečenie chlebíka natrieme olejom. Ak máte radi vlašské orechy, tak ich rozložte na plech a vložte do rúry, aby sa trochu opiekli a rozvoňali. Nechajte ich v rúre približne 5 minút a následne ich vyberte. Nechajte ich vychladnúť a následne ich jemne nožom nasekajte. Ak vlašské orechy radi nemáte, tak ich do banánového chlebíka pridávať nemusíte.

Maslo si dajte roztopiť (buď na sporáku alebo ho vložte do mikrovlnnej rúry). Po roztopení ho nechajte chvíľku vychladnúť. Medzitým si zmiešame múku, tekvicové korenie, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu.

Banány si pomocou vidličky rozmačkáme a pridáme k nim roztopené a vychladené maslo, vajíčko, tekvicové pyré, cukor, vanilkový extrakt a miešame dovtedy, kým sa všetko úplne nespojí. Do tejto mokrej zmesi začneme postupne zapracovávať suchú zmes a napokon aj nasekané orechy – zopár si môžete nechať na dozdobenie banánového chlebíka. Hotové cesto vylejeme do pripravenej formy, posypeme vlašskými orechmi a dáme piecť do vyhriatej rúry. Tekvicový banana bread pečieme dovtedy, kým sa nezačne odťahovať od okrajov formy – približne 55 až 60 minút. Po upečení necháme 10 minút odstáť a následne vyklopíme. Pred podávaním nechajte banana bread poriadne vychladnúť. Prajeme vám dobrú chuť.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

04.10.2021 23:24

rada vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.10.2021 07:16

Výborný, pripravujeme podobným spôsobom.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

05.10.2021 22:22

Zaujímavý chlebík,určite chutí vynikajúco.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

06.10.2021 13:03

Krásna farba chlebíka a chuť bude tiež veľmi dobrá

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

06.10.2021 15:51

Toto by som vyskusala. Tekvicovu polievku aj omacku zboznujem.

Vaše meno:

Jana Havranová

Jana Havranová

10.10.2021 00:56

super recept...v našich končinách nie sme zvyknutí na takéto koláčiky, ale tento určite idem vyskúšať! len som sa ešte nestretla s tekvicovým korením, takže budem improvizovať ;)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.