Maslová tekvica patrí k najstarším známym plodinám a jej pôvod siaha do Mexika a Strednej Ameriky. Maslová tekvica je druh zimnej tekvice so svetlooranžovou šupkou a jasne oranžovým vnútrom. Šupka aj dužina sú tvrdé, pevné a majú tvar takmer ako podlhovastá hruška. Chuť maslovej tekvice je pomerne jemná, trochu sladká a trochu orechová. Jej chuť vám môže pripomínať kríženca sladkých zemiakov a mrkvy.
Je skvelá pečená, hodí sa ako príloha k hlavnému jedlu, pripravuje sa z nej polievka i omáčka do cestovín alebo rizota. No čo by ste povedali na tekvicový zákusok? Ak neviete jej chuti odolať, tak ochutnajte tento fantastický zákusok.
Odporúčame tiež: Rýchly jablkový koláč s mrveničkou: Spríjemní si jesenné dní
Zdroj: Depositphotos
Na cesto potrebujeme:
- 175 g hladkej múky
- 2 lyžice trstinového cukru
- 110 g masla
- 50 ml studenej vody
- štipku soli
Na plnku:
- 1 kg maslovej tekvice
- 3 vajíčka
- 100 g trstinového cukru
- 1 lyžičku korenia garam masala
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- štipku soli
Začneme prípravou cesta. Zmiešame si múku s cukrom a štipkou soli. Pridáme zmäknuté maslo a prstami vypracujeme mrveničku. Po častiach začneme prilievať vodu a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky stuhnúť – aspoň na hodinku.
Maslovú tekvicu si očistíme a nakrájame. Zalejeme vodou a varíme domäkka. Uvarenú tekvicu scedíme a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Hotové pyré z maslovej tekvice necháme vychladnúť. Medzitým si v miske vyšľaháme vajíčka, pridáme cukor, soľ a premiešame. Do tejto zmesi pridáme korenie garam masala a mletý zázvor. Pripravenú vaječnú zmes postupne zapracujeme do tekvicového pyré.
Z chladničky si vyberieme cesto a rozvaľkáme ho na okrúhly plát. Ten prenesieme do okrúhlej formy a prečnievajúce okraje odrežeme. Cesto poprepichujeme vidličkou. Nalejeme tekvicovú náplň, rovnomerne ju rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme približne 45 minút (alebo dovtedy, kým okraje nebudú zlatisté).
Po upečení necháme vychladnúť a podávame. Neváhajte k tekvicovému zákusku naservírovať kopček zmrzliny alebo šľahačku.