Rýchly tekvicový koláč z maslovej tekvice: Dokonalosť rozplývajúca sa na jazyku

Maslová tekvica patrí k najstarším známym plodinám a jej pôvod siaha do Mexika a Strednej Ameriky. Maslová tekvica je druh zimnej tekvice so svetlooranžovou šupkou a jasne oranžovým vnútrom. Šupka aj dužina sú tvrdé, pevné a majú tvar takmer ako podlhovastá hruška. Chuť maslovej tekvice je pomerne jemná, trochu sladká a trochu orechová. Jej chuť vám môže pripomínať kríženca sladkých zemiakov a mrkvy.

Je skvelá pečená, hodí sa ako príloha k hlavnému jedlu, pripravuje sa z nej polievka i omáčka do cestovín alebo rizota. No čo by ste povedali na tekvicový zákusok? Ak neviete jej chuti odolať, tak ochutnajte tento fantastický zákusok.

Odporúčame tiež: Rýchly jablkový koláč s mrveničkou: Spríjemní si jesenné dní

Na cesto potrebujeme:

  • 175 g hladkej múky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 110 g masla
  • 50 ml studenej vody
  • štipku soli

Na plnku:

  • 1 kg maslovej tekvice
  • 3 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžičku korenia garam masala
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • štipku soli

Začneme prípravou cesta. Zmiešame si múku s cukrom a štipkou soli. Pridáme zmäknuté maslo a prstami vypracujeme mrveničku. Po častiach začneme prilievať vodu a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky stuhnúť – aspoň na hodinku.

Maslovú tekvicu si očistíme a nakrájame. Zalejeme vodou a varíme domäkka. Uvarenú tekvicu scedíme a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Hotové pyré z maslovej tekvice necháme vychladnúť. Medzitým si v miske vyšľaháme vajíčka, pridáme cukor, soľ a premiešame. Do tejto zmesi pridáme korenie garam masala a mletý zázvor. Pripravenú vaječnú zmes postupne zapracujeme do tekvicového pyré.

Z chladničky si vyberieme cesto a rozvaľkáme ho na okrúhly plát. Ten prenesieme do okrúhlej formy a prečnievajúce okraje odrežeme. Cesto poprepichujeme vidličkou. Nalejeme tekvicovú náplň, rovnomerne ju rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme približne 45 minút (alebo dovtedy, kým okraje nebudú zlatisté).

Po upečení necháme vychladnúť a podávame. Neváhajte k tekvicovému zákusku naservírovať kopček zmrzliny alebo šľahačku.  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

06.12.2022 17:39

Výborné využitie tekvice na sladký spôsob.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

06.12.2022 19:14

Tekvicový koláč dom ešte nepiekla no vyzerá lákavo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.