Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

Z kysnutého cesta sa dajú vykúzliť rôzne druhy sladkého aj slaného pečiva. Keď sa chceme dosýta najesť, upečieme napríklad chlebík, žemle alebo rožky, inokedy si chceme len pochutiť. Slanou chuťovkou sú aj cesnakovo-syrové slimáky.

Výborná kombinácia cesnaku a syra sa ku kysnutému cestu skvele hodí. Jedinou nevýhodou je zápach, ktorý pri pečení obletí váš dom a zostane tam ešte niekoľko hodín. Pokiaľ ste však milovníci cesnaku, určite to znesiete, aby ste si mohli vychutnať úžasné chrumkavé slimáky.

Takéto pečivo sa hodí na oslavu, k vínu alebo len tak, keď máte chuť. Poďte si ich s nami upiecť. Z tejto dávky vám vyjdú 2 plechy, takže pokiaľ viete, že je to pre vás málo, pokojne si množstvo navýšte. Tieto syrovo-cesnakové slimáky si zamilujete. 

Na cesnakovo-syrové slimáčiky budeme potrebovať:

Cesto na cesnakovo-syrové pečivo:

  • 500 g hladkej múky

  • 2,5 dl mlieka
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • 0,5 dl oleja
  • ½ kocky droždia

 Plnka s cesnakom:

  • 125 g masla (Hery alebo iného tuku)

  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 50 g syra
  • malá ČL soli

Ako pripraviť lahodné cesnakovo-syrové kúsky?

  • Ako prvé si pripravíme kysnuté cesto. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a pomrvíme droždie. Necháme 10-15 minút napučať. Do veľkej misy dáme múku (asi 3 PL si odložíme), soľ, olej a potom aj vykysnutý kvások. Lyžicou alebo varechou premiešame a dáme ho do robota spracovať, alebo vypracujeme cesto rukami.

Bude vás zaujímať: Zistite za 10 sekúnd, či sú vaše vlasy zdravé

Príprava cesta na cesnakové slimáky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Do cesta postupne prisýpame múku a prilejeme aj zvyšok mlieka, prípadne podľa potreby aj viac. Keď už je cesto dobre vypracované, pomúčime ho, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

Odporúčame: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom

Plnka na cesnakové slimáky so syrom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Zatiaľ si pripravíme plnku. Maslo alebo Heru necháme zmäknúť, môžeme ju pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre. Nesmie však byť roztopená, len zmäknutá, aby sa dal dobre vymiešať krém. Cesnak očistíme a prelisujeme do tuku, osolíme. Syr nastrúhame a primiešame do plnky.

Odporúčame: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou

Domáce cesnakové slimáky so syrom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Vykysnuté cesto premiestnime na dosku. Cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme plnkou (polovičkou) a zavinieme. Krájame do tvaru trojuholníka. Kúsky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom, prípadne posypeme syrom. Pečenie slimákov prebieha pri teplote 200 °C asi 15-20 minút.

Odporúčame: Chutné recepty: Talianske tyčinky

Ako upiecť cesnakové slimáky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Slimáky necháme chvíľu vychladnúť a potom si už len pochutnávame a hlavne sa ovládame, aby sme toho nezjedli až príliš veľa. Počas pečenia sa môže stať, že nám tuk bude vytekať, takže aj keď použijete papier na pečenie, budete musieť plechy aj tak umyť.

Dúfam, že aj napriek tomu tento recept na cesnakové slimáky vyskúšate. Tieto cesnakové kúsky sú skvelou voľbou na domácu oslavu alebo ako pohostenie pre návštevu. Ja vám prajem dobrú chuť!

Recept na cesnakové slimáky so syrom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

44 komentárov
Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

06.02.2017 11:42

recept vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Monika Majdáková

Monika Majdáková

06.02.2017 12:09

vyzerajú super, asi dnes prekvapím manžela :-)

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

06.02.2017 12:52

Takéto isté robievam, niekedy používam namiesto sezamu slnečnicové semienka. Slimáky sú veľmi chutné, všetkým odporúčam vyskúšať. Aj vnúčence ich majú veľmi radi.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

06.02.2017 15:13

vaše recepty se mi vždy povedou

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

06.02.2017 15:48

Mňam, tieto som už robila a mali veľký úspech. Odporúčam!

Vaše meno:

tofica

tofica

06.02.2017 15:57

Robím aj ja takéto.Len pizzové cesto robím tak, že dám aj sladkú smotanu amlieko nie. A plnku - dám šunku a syr , paradajk.základ alebo druhé - smotanový základ.. S touto plnkou som ešte nerobila,ale nabudúce to je isté,že vyskúšam,lebo cesnak máme radi.A nevadí,že bude doma vôňa po cesnaku aj niekoľko hodín.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.02.2017 19:48

rôzne slané "chuťovky" s cesnakom mám veľmi rada a aj celá rodinka

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

06.02.2017 22:11

cesnakové mnam

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

07.02.2017 20:19

Dala by som si, keby ma niekto ponúkol

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.02.2017 21:07

takéto slimáky tiež pečiem, sú výborné

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.02.2017 06:28

Poznám a robievam ich často už roky a sú skvelé na oslavu len ich treba nakrájať na malinké trojuholníčky

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

08.02.2017 13:00

vyzerá to super, určite vyskúšam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.02.2017 18:27

veľmi vďačné pečivko, hodí sa aj ku kyslím polievkam aj na rodinné stretnutia k vínku...

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

11.02.2017 08:49

Tieto robievam,najlepšie sú ešte teplé sú fakt výborné

Vaše meno:

Majka F.

Majka F.

21.02.2017 08:20

výborné, robím ich pravidelne na naše oslavy s rodinou a priateľmi...plnka sa môže obmieňať, dávam tam nivu, smotanu, parmezán, šunku atď. naozaj TOP recept

Vaše meno:

Alena Pagáčová

Alena Pagáčová

27.02.2017 16:56

musíme vyskúšať :-)

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

09.05.2017 12:38

Urcite vyskusam, vyzeraju famozne!!!

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.05.2017 20:48

Piekla som minulý týždeň, len sa tak po nich zaprášilo:))

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

28.09.2017 13:18

Veľmi radi ich doma robíme a konzumujeme :)

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

25.10.2017 09:07

slimaky su na plane tuto sobotu

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

24.11.2017 12:05

toto robím,všetkým chutia.skúste miesto cesnaku pridať mleté oškvarky,je to veľmi príjemná obmena,určite vám bude chutiť.

Vaše meno:

Lýdia Martonová

Lýdia Martonová

12.12.2017 21:24

Receptík poznám, robím s trošku zmenenými gramážami. Výborné slané, chutia každému, sú mäkkučné a chrumkavé zároveň. Odporúčam :).

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

12.12.2017 21:33

Tieto cesnakové koláčiky robieva moja sestra - čerstvé sú božské.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.12.2017 11:45

toto pečiem aj ja,nesmia chýbať pri žiadnej oslave.niekedy dávam aj šunku a kečuup,niečo ako na pizzu.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.12.2017 11:00

o pár dní je Silvester, tak zvažujem že ich vyskúšam

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

03.01.2018 08:33

toto si musím urobiť, cesnak doma milujeme :-)

Vaše meno:

zuzana Fulírová

zuzana Fulírová

10.01.2018 11:59

Mám ich vyskúšané, sú vynikajúce

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

18.01.2018 09:04

Príležitostne ich pečiem, sú výborné, všetkým (bez rozdielu, veľkým aj malým) nám chutia :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.01.2018 22:38

recept opísaný,niekedy vyskúšam a upečiem.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.04.2018 21:34

Poznám recept a robievam ich už strašne dlho sú skvelé mňam

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

10.07.2018 21:32

mama ich často pečie sú chutné

Vaše meno:

Ivana Dolnická

Ivana Dolnická

24.10.2018 06:53

Moji chalani miluju cesnak,dnes vdaka Vam,im ulahodim.

Vaše meno:

Ivana Dolnická

Ivana Dolnická

24.10.2018 06:56

Moji chalani miluju cesnak,dnes vdaka Vam,im ulahodim.

Vaše meno:

Ivana Dolnická

Ivana Dolnická

24.10.2018 06:56

Moji chalani miluju cesnak,dnes vdaka Vam,im ulahodim.

Vaše meno:

Miriam Kubinová

Miriam Kubinová

24.12.2018 15:59

mňam , tieto milujem....odporúčam

Vaše meno:

Soňa Zacharová

Soňa Zacharová

06.06.2019 18:26

Výborné, robievam

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

14.06.2019 15:29

Kysnuté cesto som ešte neskúšala. Recept je tak perfektne , detailne rozpísaný, že ho určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.07.2019 09:56

Odporúčam sú fakt skvelé robievam často

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

14.04.2020 15:53

Tieto mám radi aj my :-)

Vaše meno:

Margita Molnárová

Margita Molnárová

04.01.2021 21:10

Super, vyzerajú dobre, zajtra idem piecť, vyskúšam tento recept...

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

25.01.2021 14:02

v sobotu som robila, boli výborné.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

19.08.2021 20:39

juj, tieto sú najlepšie

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

07.10.2021 15:16

Sú skvelé mamina ich robieva často

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

15.02.2022 08:00

Vyzerajú výborne - idem na to hneď dnes

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE