Z kysnutého cesta sa dajú vykúzliť rôzne druhy sladkého aj slaného pečiva. Keď sa chceme dosýta najesť, upečieme napríklad chlebík, žemle alebo rožky, inokedy si chceme len pochutiť. Slanou chuťovkou sú aj cesnakovo-syrové slimáky.
Výborná kombinácia cesnaku a syra sa ku kysnutému cestu skvele hodí. Jedinou nevýhodou je zápach, ktorý pri pečení obletí váš dom a zostane tam ešte niekoľko hodín. Pokiaľ ste však milovníci cesnaku, určite to znesiete, aby ste si mohli vychutnať úžasné chrumkavé slimáky.
Takéto pečivo sa hodí na oslavu, k vínu alebo len tak, keď máte chuť. Poďte si ich s nami upiecť. Z tejto dávky vám vyjdú 2 plechy, takže pokiaľ viete, že je to pre vás málo, pokojne si množstvo navýšte. Tieto syrovo-cesnakové slimáky si zamilujete.
Na cesnakovo-syrové slimáčiky budeme potrebovať:
Cesto na cesnakovo-syrové pečivo:
-
500 g hladkej múky
- 2,5 dl mlieka
- 2 ČL kryštálového cukru
- 2 ČL soli
- 0,5 dl oleja
- ½ kocky droždia
Plnka s cesnakom:
-
125 g masla (Hery alebo iného tuku)
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 50 g syra
- malá ČL soli
Ako pripraviť lahodné cesnakovo-syrové kúsky?
-
Ako prvé si pripravíme kysnuté cesto. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a pomrvíme droždie. Necháme 10-15 minút napučať. Do veľkej misy dáme múku (asi 3 PL si odložíme), soľ, olej a potom aj vykysnutý kvások. Lyžicou alebo varechou premiešame a dáme ho do robota spracovať, alebo vypracujeme cesto rukami.
Bude vás zaujímať: Zistite za 10 sekúnd, či sú vaše vlasy zdravé
-
Do cesta postupne prisýpame múku a prilejeme aj zvyšok mlieka, prípadne podľa potreby aj viac. Keď už je cesto dobre vypracované, pomúčime ho, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.
Odporúčame: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom
-
Zatiaľ si pripravíme plnku. Maslo alebo Heru necháme zmäknúť, môžeme ju pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre. Nesmie však byť roztopená, len zmäknutá, aby sa dal dobre vymiešať krém. Cesnak očistíme a prelisujeme do tuku, osolíme. Syr nastrúhame a primiešame do plnky.
Odporúčame: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou
-
Vykysnuté cesto premiestnime na dosku. Cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme plnkou (polovičkou) a zavinieme. Krájame do tvaru trojuholníka. Kúsky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom, prípadne posypeme syrom. Pečenie slimákov prebieha pri teplote 200 °C asi 15-20 minút.
Odporúčame: Chutné recepty: Talianske tyčinky
-
Slimáky necháme chvíľu vychladnúť a potom si už len pochutnávame a hlavne sa ovládame, aby sme toho nezjedli až príliš veľa. Počas pečenia sa môže stať, že nám tuk bude vytekať, takže aj keď použijete papier na pečenie, budete musieť plechy aj tak umyť.
Dúfam, že aj napriek tomu tento recept na cesnakové slimáky vyskúšate. Tieto cesnakové kúsky sú skvelou voľbou na domácu oslavu alebo ako pohostenie pre návštevu. Ja vám prajem dobrú chuť!
Tipy na ďalšie chutné slané jednohubky, vhodné ako pohostenie:
- Recept na slimáky s kukuricou a papričkami Jalapeños
- Slimáky zo zemiakového cesta s klobáskou
- Pizza slimáky z lístkového cesta
- Slimáky so salámou a kukuricou
- Tvarohové pagáče so syrom
- Oškvarkové pagáče
- Slané tvarohové tyčinky
- Bryndzové vrtuľky z lístkového cesta
- Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta
Článok aktualizovaný 30.1.2024