Čo dnes upiecť? Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!

Sladké recepty z kysnutého cesta

Čakáte hostí alebo by ste len svojim najbližším rady pripravili niečo naozaj dobré, chutné a poctivé „ako od mamičky“? Tak potom ste na správnom mieste, pretože vám prinášame tipy na najlepšie sladké recepty z kysnutého cesta. A hoci je príprava kysnutého cesta možno málinko prácnejšia, výsledok bude stáť rozhodne za to. Toto si s nami upečte!

Reklama

Čo robiť, aby kysnuté cesto vždy vyšlo?

Tajomstvo dobrého kysnutého cesta začína pri správnej teplote surovín. Mlieko by malo byť len mierne vlažné – nie horúce, inak by ste mohli „zabiť“ droždie. Dôležité je aj kvalitné čerstvé droždie a dobrá múka. Po zamiesení by cesto malo byť jemne lepkavé, ale pružné, a malo by sa dať ľahko oddeliť od misky. Ak je príliš tuhé, nebude dobre kysnúť.

Nezabudnite na trpezlivosť – cesto potrebuje svoj čas. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste bez prievanu, pokojne aj 45 minút až hodinu. Misu prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou, aby nevyschlo. Po vykysnutí by malo byť aspoň dvojnásobne väčšie. Pri druhom kysnutí už netreba čakať tak dlho – postačí 10–20 minút pred vložením do rúry.

Ako skladovať pečivo z kysnutého cesta?

Sladké kysnuté pečivo najlepšie chutí čerstvé – ešte teplé, jemné a voňavé. Ak ho však potrebujete uskladniť, odporúča sa vložiť ho do uzatvárateľnej nádoby alebo zabaliť do čistého uteráka. Takto vydrží mäkké približne 2 až 3 dni pri izbovej teplote.

Na dlhšie skladovanie je ideálne pečivo zamraziť. Nechajte ho úplne vychladnúť, zabaľte do potravinovej fólie alebo vrecka a vložte do mrazničky. Pred podávaním ho môžete nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo krátko ohriať v rúre – bude opäť mäkké a chutné ako čerstvé.

buchty so slivkovým lekvárom
Shutterstock®

Buchty so slivkovým lekvárom

No áno, klasika klasík – isto nám dáte za pravdu, že by bol hriech nezačať práve týmto receptom.

Budete potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 200 ml oleja
  • 4 PL kryštálového cukru (+ 1 ČL do kvásku)
  • kocku droždia
  • slivkový lekvár
  • štipku soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup: Pripravte si kvások rozmiešaním droždia, 100 ml mlieka, 1 ČL cukru a trošky múky. Nechajte odpočívať. Medzitým si v miske zmiešajte múku, olej, cukor a soľ. Napokon pridajte aj kvások a 300 ml mlieka. Dôkladne vymieste cesto, ktoré uložte na teplé miesto, približne na pol hodiny. Pracovnú dosku si dobre pomúčte a vykrojte na nej z cesta zhruba rovnaké štvorce. Na každú časť dajte asi jednu čajovú lyžičku slivkového lekváru. 

Vytvorte z cesta buchtu (zatočením), uložte buchty na vymastený plech  a zvrchu ich zľahka potrite olejom. Takto pripravené buchty na plechu nechajte približne päť až desať minút odpočinúť, potom ich vložte do predhriatej rúry a pečte pri 200 °C, zhruba 30 – 35 minút. Upečené buchty ešte posypte práškovým cukrom.

Reklama

Bratislavské rožky s orechovou alebo makovou plnkou

Tradičný dezert, ktorý nikdy nesklame. Bratislavské rožky patria medzi klasiku, ktorú si zamiluje každý, kto obľubuje sladké kysnuté cesto s bohatou náplňou. Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri – ideálne ku káve či čaju.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky

  • 250 ml mlieka

  • 120 g masla

  • 100 g práškového cukru

  • 25 g droždia

  • 2 žĺtky

  • štipka soli

  • nastrúhaná kôra z citróna

  • 1 vajce na potretie

Na orechovú plnku:

  • 200 g mletých vlašských orechov

  • 100 g práškového cukru

  • 100 ml mlieka

  • trochu rumu a škorice

Na makovú plnku:

  • 200 g mletého maku

  • 100 g cukru

  • 100 ml mlieka

  • štipka vanilky

Postup: Z droždia, trošky mlieka, cukru a múky pripravte kvások a nechajte ho postáť 10–15 minút. V miske zmiešajte múku, soľ, cukor, žĺtky, citrónovú kôru, rozpustené maslo a kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.

Medzitým si pripravte plnku – makovú alebo orechovú. Mlieko ohrejte, pridajte cukor, mak či orechy a krátko povarte, kým zmes zhustne. Dochuťte rumom, vanilkou alebo škoricou a nechajte vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na tenko a rozkrájajte na trojuholníky. Do širšej časti pridajte plnku, zatočte do tvaru rožka a uložte na plech s papierom na pečenie. Rožky potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte ich ešte 10 minút podkysnúť. Pečte pri 180 °C asi 20 – 25 minút dozlatista.

kakaové rožky
Shutterstock®

Domáce kakaové lúpačky

Výborne vám poslúžia ako raňajkové pečivo alebo jednoducho ako dezert. A vďaka špaldovej múke budú aj o čosi zdravšie.

Budete potrebovať:

  • 1 kg špaldovej hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 250 g kryštálového cukru
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 100 ml oleja
  • 100 g masla
  • 50 g droždia
  • 3 PL kakaa
  • 2 bielky
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 žĺtky (na potretie)
  • 1 ČL soli
  • trochu maku (na posypanie)

Postup: V miske si zmiešajte oba druhy múk spolu s kakaom. Do inej misky si vlejte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, dobre premiešajte, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ a všetko dôkladne spolu vymiešajte. Napokon pridajte aj jogurt, premiešajte, bielky, olej, roztopené maslo a znova dôkladne vymiešajte. 

Keď je zmes dobre vymiešaná, postupne prisypávajte pripravené múky s kakaom a vymiešavajte tak, aby nevznikali hrčky. Cesto sa musí oddeľovať od misky. Posypte si pracovnú dosku múkou a ešte raz rukami premieste cesto, ktoré necháte na teplom mieste stáť asi hodinu.

Po hodine si na pomúčenej doske vytvorte z cesta valec, z ktorého odkrajujte rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok je ešte potrebné jednotlivo premiesiť a nechať na doske odpočívať 15 až 20 minút. Následne z cesta tvarujte ohnuté rožky – stačí ich stočiť do tvaru lúpačky alebo vyvaľkať na tenko a jemne stočiť do tvaru rožka. Uložte ich na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrite zvrchu olejom alebo žĺtkom a posypte makom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C, zhruba 20 minút.

Zapletaný kysnutý veniec s jablkami a škoricou

Kombinácia mäkkého kysnutého cesta, šťavnatých jabĺk a škorice vytvára dezert, ktorý rozvonia celý dom. Tento veniec vyzerá úchvatne a pritom jeho príprava nie je vôbec zložitá. Ideálny na víkendové pečenie alebo ako jedlý darček.

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky

  • 250 ml vlažného mlieka

  • 80 g práškového cukru

  • 100 g masla

  • 2 žĺtky

  • 25 g droždia

  • štipka soli

  • 1 lyžička škorice

  • 1 vajce na potretie

Na plnku:

  • 3 jablká (nastrúhané)

  • 2 lyžice medu

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • hrsť nasekaných orechov (voliteľne)

Postup: Z droždia, lyžičky cukru, múky a časti mlieka pripravte kvások. V miske zmiešajte múku, cukor, soľ, škoricu, maslo, žĺtky, kvások a zvyšok mlieka. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť asi 45 minút.

Medzitým si pripravte plnku – nastrúhané jablká zmiešajte s medom, škoricou a vanilkovým cukrom. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, potrite jablkovou plnkou a zrolujte do rolády. Roládu pozdĺžne rozrežte na dve polovice a jemne ich zapleťte do venca.

Veniec položte na plech s papierom na pečenie, potrite vajíčkom a nechajte ešte 10 minút odpočívať. Pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým povrch nezozlatne a domom sa nerozvonia jablková škorica.

tvarohové koláče
Shutterstock®

Tvarohové koláče

Snáď neexistuje nikto, kto by nemal rád tvaroh, obzvlášť v koláčoch.

Budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 250 ml mlieka (na náplň)
  • 250 ml kyslej smotany
  • 100 ml mlieka (na kvások)
  • 3 PL práškového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • ½ hrnčeka oleja
  • ¼ kg jemného tvarohu
  • kocku droždia
  • vanilkový cukor
  • vanilkový puding
  • trošku citrónovej kôry
  • vajce

Postup: Do misky si vlejte deci vlažného mlieka a rozpracujte v ňom droždie. Potom pridajte 1 PL cukru, 2 PL múky, zmiešajte a nechajte postáť na teplom mieste asi 15 minút. V druhej miske si zmiešajte zvyšnú múku, zvyšný cukor, soľ, olej, kyslú smotanu, napokon pridajte aj kvások a dôkladne všetko spolu vymieste. 

Plech si vyložte papierom na pečenie a ukladajte naň z cesta vytvorené menšie guľky, v dostatočnom rozostupe. Nechajte odpočívať okolo dvadsať minút. Medzitým si vymiešajte studené mlieko s pudingom, pridajte kôru približne z jedného citróna, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a cukor.

Všetko spolu priveďte k varu a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec pridajte tvaroh a vajíčko, dôkladne premiešajte a odložte bokom. Do každej guličky na plechu vydlabte jamku a pudingovo-tvarohovú náplň do jamiek vkladajte buď pomocou lyžičky alebo cukrárenského vrecka. Okraje koláčov ešte potrite žĺtkom. Koláče pečte v predhriatej rúre na 200 °C, zhruba pol hodiny. 

TIP: Náplň môžete pokojne postaviť len na tvarohu, bez pudingu, prípadne naopak, použiť len puding.

Reklama

Kysnuté cesto ako spomienka na detstvo

Recepty z kysnutého cesta nás vracajú späť k vôňam, ktoré sme cítili u starých mám či našich mamičiek. A hoci príprava nie je vždy najrýchlejšia, výsledok je vždy lahodný a plný spomienok. Či už si vyberiete klasické buchty, tvarohové koláče alebo mäkkučké rožky, jedno je isté – kysnuté cesto vždy spája rodinu pri stole. Skúste niektorý z našich receptov a doprajte si kúsok domova v každom súste.

Aktualizovaný článok: 01.11.2025

4/5 - 3 hlasov

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Martonová

Jana Martonová

20.02.2019 19:10

Mňam, buchty vyzerajú úžasne, ako od babičky :). A aj lúpačka na raňajky ku kávičke je úžasná.
No nič, zajtra asi chystáme cesto :)

Vaše meno:

Dana Kobíková

Dana Kobíková

09.12.2018 10:12

Také chute ste mi spravili

Vaše meno:

Emília Kožáková

Emília Kožáková

08.12.2018 23:00

Určite vyskúšam buchty so slivkovým lekvárom. Recept je podrobný, čo oceňujem, lebo sa musím priznať, že z kysnutého cesta nerada pečiem, pretože sa mi viackrát stalo, že sa mi nevydarilo.

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

05.12.2018 11:46

Buchty so slivkovým lekvárom...tak tento recept určite vyskúšam.

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

08.11.2018 19:21

Buchty so slivkovým lekvárom sú naj od babičky.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.11.2018 07:38

Dobrá inšpirácia!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE