Čakáte hostí alebo by ste len svojim najbližším rady pripravili niečo naozaj dobré, chutné a poctivé „ako od mamičky“? Tak potom ste na správnom mieste, pretože vám prinášame tipy na najlepšie sladké recepty z kysnutého cesta. A hoci je príprava kysnutého cesta možno málinko prácnejšia, výsledok bude stáť rozhodne za to. Toto si s nami upečte!
Zaujme ťa: Recept na obrátený koláč s banánmi a karamelom: Dôvod začať piecť!
Buchty so slivkovým lekvárom
No áno, klasika klasík – isto nám dáte za pravdu, že by bol hriech nezačať práve týmto receptom.
Budete potrebovať:
- 1 kg hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 200 ml oleja
- 4 PL kryštálového cukru (+ 1 ČL do kvásku)
- kocku droždia
- slivkový lekvár
- štipku soli
- práškový cukor na posypanie
Pripravte si kvások rozmiešaním droždia, 100 ml mlieka, 1 ČL cukru a trošky múky. Nechajte odpočívať. Medzitým si v miske zmiešajte múku, olej, cukor a soľ. Napokon pridajte aj kvások a 300 ml mlieka. Dôkladne vymieste cesto, ktoré uložte na teplé miesto, približne na pol hodiny. Pracovnú dosku si dobre pomúčte a vykrojte na nej z cesta zhruba rovnaké štvorce. Na každú časť dajte asi jednu čajovú lyžičku slivkového lekváru. Vytvorte z cesta buchtu (zatočením), uložte buchty na vymastený plech a zvrchu ich zľahka potrite olejom. Takto pripravené buchty na plechu nechajte približne päť až desať minút odpočinúť, potom ich vložte do predhriatej rúry a pečte pri 200 °C, zhruba 30 – 35 minút. Upečené buchty ešte posypte práškovým cukrom.
Domáce kakaové lúpačky
Výborne vám poslúžia ako raňajkové pečivo alebo jednoducho ako dezert. A vďaka špaldovej múke budú aj o čosi zdravšie. ;-)
Budete potrebovať:
- 1 kg špaldovej hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 250 g kryštálového cukru
- 300 ml bieleho jogurtu
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 100 ml oleja
- 100 g masla
- 50 g droždia
- 3 PL kakaa
- 2 bielky
- 2 vanilkové cukry
- 2 žĺtky (na potretie)
- 1 ČL soli
- trochu maku (na posypanie)
V miske si zmiešajte oba druhy múk spolu s kakaom. Do inej misky si vlejte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, dobre premiešajte, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ a všetko dôkladne spolu vymiešajte. Napokon pridajte aj jogurt, premiešajte, bielky, olej, roztopené maslo a znova dôkladne vymiešajte. Keď je zmes dobre vymiešaná, postupne prisypávajte pripravené múky s kakaom a vymiešavajte tak, aby nevznikali hrčky. Cesto sa musí oddeľovať od misky. Posypte si pracovnú dosku múkou a ešte raz rukami premieste cesto, ktoré necháte na teplom mieste stáť asi hodinu.
Po hodine si na pomúčenej doske vytvorte z cesta valec, z ktorého odkrajujte rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok je ešte potrebné jednotlivo premiesiť a nechať na doske odpočívať 15 až 20 minút. Následne z cesta tvarujte ohnuté rožky – stačí ich stočiť do tvaru lúpačky alebo vyvaľkať na tenko a jemne stočiť do tvaru rožka. Uložte ich na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrite zvrchu olejom alebo žĺtkom a posypte makom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C, zhruba 20 minút.
Bude sa ti páčiť: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?
Tvarohové koláče
Snáď neexistuje nikto, kto by nemal rád tvaroh, obzvlášť v koláčoch. :-)
Budete potrebovať:
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 250 ml mlieka (na náplň)
- 250 ml kyslej smotany
- 100 ml mlieka (na kvások)
- 3 PL práškového cukru
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- ½ hrnčeka oleja
- ¼ kg jemného tvarohu
- kocku droždia
- vanilkový cukor
- vanilkový puding
- trošku citrónovej kôry
- vajce
Do misky si vlejte deci vlažného mlieka a rozpracujte v ňom droždie. Potom pridajte 1 PL cukru, 2 PL múky, zmiešajte a nechajte postáť na teplom mieste asi 15 minút. V druhej miske si zmiešajte zvyšnú múku, zvyšný cukor, soľ, olej, kyslú smotanu, napokon pridajte aj kvások a dôkladne všetko spolu vymieste. Plech si vyložte papierom na pečenie a ukladajte naň z cesta vytvorené menšie guľky, v dostatočnom rozostupe. Nechajte odpočívať okolo dvadsať minút. Medzitým si vymiešajte studené mlieko s pudingom, pridajte kôru približne z jedného citróna, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a cukor.
Všetko spolu priveďte k varu a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec pridajte tvaroh a vajíčko, dôkladne premiešajte a odložte bokom. Do každej guličky na plechu vydlabte jamku a pudingovo-tvarohovú náplň do jamiek vkladajte buď pomocou lyžičky alebo cukrárenského vrecka. Okraje koláčov ešte potrite žĺtkom. Koláče pečte v predhriatej rúre na 200 °C, zhruba pol hodiny. TIP: Náplň môžete pokojne postaviť len na tvarohu, bez pudingu, prípadne naopak, použiť len puding.
Neprehliadni: Dá sa určiť povaha človeka podľa obľúbenej farby? Zisti viac!