Čo dnes upiecť? Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!

Čakáte hostí alebo by ste len svojim najbližším rady pripravili niečo naozaj dobré, chutné a poctivé „ako od mamičky“? Tak potom ste na správnom mieste, pretože vám prinášame tipy na najlepšie sladké recepty z kysnutého cesta. A hoci je príprava kysnutého cesta možno málinko prácnejšia, výsledok bude stáť rozhodne za to. Toto si s nami upečte!

 

Zaujme ťa: Recept na obrátený koláč s banánmi a karamelom: Dôvod začať piecť!

buchty so slivkovým lekvárom

Zdroj: Shutterstock®

Buchty so slivkovým lekvárom

No áno, klasika klasík – isto nám dáte za pravdu, že by bol hriech nezačať práve týmto receptom.

Budete potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 200 ml oleja
  • 4 PL kryštálového cukru (+ 1 ČL do kvásku)
  • kocku droždia
  • slivkový lekvár
  • štipku soli
  • práškový cukor na posypanie

Pripravte si kvások rozmiešaním droždia, 100 ml mlieka, 1 ČL cukru a trošky múky. Nechajte odpočívať. Medzitým si v miske zmiešajte múku, olej, cukor a soľ. Napokon pridajte aj kvások a 300 ml mlieka. Dôkladne vymieste cesto, ktoré uložte na teplé miesto, približne na pol hodiny. Pracovnú dosku si dobre pomúčte a vykrojte na nej z cesta zhruba rovnaké štvorce. Na každú časť dajte asi jednu čajovú lyžičku slivkového lekváru. Vytvorte z cesta buchtu (zatočením), uložte buchty na vymastený plech  a zvrchu ich zľahka potrite olejom. Takto pripravené buchty na plechu nechajte približne päť až desať minút odpočinúť, potom ich vložte do predhriatej rúry a pečte pri 200 °C, zhruba 30 – 35 minút. Upečené buchty ešte posypte práškovým cukrom.

kakaové rožky

Zdroj: Shutterstock®

Domáce kakaové lúpačky

Výborne vám poslúžia ako raňajkové pečivo alebo jednoducho ako dezert. A vďaka špaldovej múke budú aj o čosi zdravšie. ;-)

Budete potrebovať:

  • 1 kg špaldovej hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 250 g kryštálového cukru
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 100 ml oleja
  • 100 g masla
  • 50 g droždia
  • 3 PL kakaa
  • 2 bielky
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 žĺtky (na potretie)
  • 1 ČL soli
  • trochu maku (na posypanie)

V miske si zmiešajte oba druhy múk spolu s kakaom. Do inej misky si vlejte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, dobre premiešajte, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ a všetko dôkladne spolu vymiešajte. Napokon pridajte aj jogurt, premiešajte, bielky, olej, roztopené maslo a znova dôkladne vymiešajte. Keď je zmes dobre vymiešaná, postupne prisypávajte pripravené múky s kakaom a vymiešavajte tak, aby nevznikali hrčky. Cesto sa musí oddeľovať od misky. Posypte si pracovnú dosku múkou a ešte raz rukami premieste cesto, ktoré necháte na teplom mieste stáť asi hodinu.

Po hodine si na pomúčenej doske vytvorte z cesta valec, z ktorého odkrajujte rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok je ešte potrebné jednotlivo premiesiť a nechať na doske odpočívať 15 až 20 minút. Následne z cesta tvarujte ohnuté rožky – stačí ich stočiť do tvaru lúpačky alebo vyvaľkať na tenko a jemne stočiť do tvaru rožka. Uložte ich na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrite zvrchu olejom alebo žĺtkom a posypte makom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C, zhruba 20 minút.

Bude sa ti páčiť: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?

tvarohové koláče

Zdroj: Shutterstock®

Tvarohové koláče

Snáď neexistuje nikto, kto by nemal rád tvaroh, obzvlášť v koláčoch. :-)

Budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 250 ml mlieka (na náplň)
  • 250 ml kyslej smotany
  • 100 ml mlieka (na kvások)
  • 3 PL práškového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • ½ hrnčeka oleja
  • ¼ kg jemného tvarohu
  • kocku droždia
  • vanilkový cukor
  • vanilkový puding
  • trošku citrónovej kôry
  • vajce

Do misky si vlejte deci vlažného mlieka a rozpracujte v ňom droždie. Potom pridajte 1 PL cukru, 2 PL múky, zmiešajte a nechajte postáť na teplom mieste asi 15 minút. V druhej miske si zmiešajte zvyšnú múku, zvyšný cukor, soľ, olej, kyslú smotanu, napokon pridajte aj kvások a dôkladne všetko spolu vymieste. Plech si vyložte papierom na pečenie a ukladajte naň z cesta vytvorené menšie guľky, v dostatočnom rozostupe. Nechajte odpočívať okolo dvadsať minút. Medzitým si vymiešajte studené mlieko s pudingom, pridajte kôru približne z jedného citróna, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a cukor.

Všetko spolu priveďte k varu a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec pridajte tvaroh a vajíčko, dôkladne premiešajte a odložte bokom. Do každej guličky na plechu vydlabte jamku a pudingovo-tvarohovú náplň do jamiek vkladajte buď pomocou lyžičky alebo cukrárenského vrecka. Okraje koláčov ešte potrite žĺtkom. Koláče pečte v predhriatej rúre na 200 °C, zhruba pol hodiny. TIP: Náplň môžete pokojne postaviť len na tvarohu, bez pudingu, prípadne naopak, použiť len puding.

Neprehliadni: Dá sa určiť povaha človeka podľa obľúbenej farby? Zisti viac!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.11.2018 07:38

Dobrá inšpirácia!

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

08.11.2018 19:21

Buchty so slivkovým lekvárom sú naj od babičky.

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

05.12.2018 11:46

Buchty so slivkovým lekvárom...tak tento recept určite vyskúšam.

Vaše meno:

Emília Kožáková

Emília Kožáková

08.12.2018 23:00

Určite vyskúšam buchty so slivkovým lekvárom. Recept je podrobný, čo oceňujem, lebo sa musím priznať, že z kysnutého cesta nerada pečiem, pretože sa mi viackrát stalo, že sa mi nevydarilo.

Vaše meno:

Dana Kobíková

Dana Kobíková

09.12.2018 10:12

Také chute ste mi spravili

Vaše meno:

Jana Martonová

Jana Martonová

20.02.2019 19:10

Mňam, buchty vyzerajú úžasne, ako od babičky :). A aj lúpačka na raňajky ku kávičke je úžasná.
No nič, zajtra asi chystáme cesto :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.