Aj vy si na červenú repu spomínate ešte zo školskej jedálne a pri tejto predstave hneď krčíte nosom? No to bola tá nechutná sterilizovaná červená repa, ktorá skoro nikomu nechutila, ale museli sme ju jesť. Dnes si vytvoríme nové spomienky.
Veď červená repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, mangán, zinok, železo, jód a má aj vysoký obsah vitamínov C a E. A práve preto by v našom jedálničku rozhodne nemala chýbať. Stačí ju len vedieť pripraviť správnym spôsobom a hneď sa vám pri myšlienke na ňu začnú zbiehať slinky
Odporúčame vyskúšať: Recept proti prechladnutiu – med so zázvorom
Suroviny na prípravu Brownies z červenej repy:
- 450 g uvarenej repy
- 290 g múka špaldová celozrnná hladká
- 100 g cukor trstinový nerafinovaný
- 1 balenie prášok do pečiva
- 200 ml mlieko rastlinné
- 2 ČL jablčný ocot
- 50 ml olej rastlinný
- 2 ČL škorica
- štipka soli
Na polevu:
- čokoláda na varenie
- kokosový olej
Množstvo: 1 menší plech
Čas prípravy: 15 min. príprava + varenie repy
Dĺžka pečenia: 35 - 40 min. na 180 °C
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím
Postup prípravy Brownies z červenej repy:
1. Repu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarila. Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni do zmäknutia.
2. Kým sa repa varí, pripravíme si suroviny na cesto. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a cukor a všetko spolu premiešame.
3. Keď máme repu uvarenú, zmixujeme si ju z menšou časťou mlieka na kašu. Do zvyšnej časti mlieka dáme jablčný ocot a necháme pár minút postáť.
Odporúčame vyskúšať: Cvikla s jablkom alebo jablko s ríbezľou?
4. Do sypkej zmesi vlejeme olej a mlieko a celé cesto dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme zmixovanú repu a zapracujeme ju do cesta.
5. Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie a na plech vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme. Koláč pečieme približne 35-40 minút pri 180 stupňoch.
6. Kým sa koláč pečie, pripravíme si čokoládovú polevu a to tak, že nad parou v si rozpustíme čokoládu na varenie spolu s kokosovým olejom. Polevu natrieme na upečený koláč a necháme stuhnúť.
Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Kysnutý koláč s posýpkou
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk