Jablková sezóna je už nejaký ten čas v plnom prúde, preto je najvyšší čas pripraviť si chutnú a hlavne rýchlu a jednoduchú pochúťku, akou sú jablkovo-škoricové rožteky. Sú chutné na raňajky ako štart do nového dňa, ale aj ako sladká pochúťka za obedom, ktorá vám osladí život. Pripravte ich svojej návšteve a uvidíte, že zo stola zmiznú v priebehu niekoľkých minút. Také sú neodolateľné!
Jablká sú sladké, voňavé, šťavnaté a chutné, dodajú vám energiu a navyše sú plne vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, E, K), kyselín a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Vďaka ich zloženiu dokážu znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňujú imunitný systém, posilňujú ďasná, pôsobia močopudne, čistia črevá, podporujú trávenie, atď.
Dosť bolo všeobecne známych informácií, vyťahujte lístkové cesto z chladničky (poprípade mrazničky) a poďte si spolu s nami pripraviť túto jednoduchú pochúťku!
Recept na jablkovo-škoricové rožteky
Tieto rožteky patria medzi tie recepty, ktoré si zamilujete pre ich jednoduchosť aj výslednú vôňu. Sladkosť jabĺk sa dokonale dopĺňa s teplou arómou škorice a chrumkavým lístkovým cestom, čo vytvára kombináciu, ktorej sa jednoducho nedá odolať. Navyše, príprava vám nezaberie viac než pár minút a výsledok vyzerá tak dobre, akoby ste nad ním strávili celé popoludnie.
Redakcia KzKSuroviny na jablkovo-škoricové rožteky
- lístkové cesto
- hnedý cukor
- škoricu
- muškátový oriešok
- orechy (podľa vlastného výberu)
- jablká
- maslo
- práškový cukor
Postup na jablkovo-škoricové rožteky
Najprv si rozpracujeme lístkové cesto. V prípade, že ste si kúpili už predpripravené rozvaľkané cesto, tak máte o starosť menej. V prípade, že ste stavili na mrazené lístkové cesto, tak si ho najprv nechajte rozmraziť a následne ho rozpracujte na hladkej múke. Pripravené lístkové cesto nakrájajte na trojuholníky a tie posypte hnedým cukrom, mletou škoricou a mletým muškátovým orieškom.
Následne na cesto nasypte posekané orechy (tento krok môžete pokojne vynechať) a na každý trojuholník položte mesiačik jablka. Poprípade môžete staviť na verziu s nahrubo nastrúhaným jablkom, ktorá je rovnako chutná. Cesto zvinieme a vytvoríme rožteky.
Takto pripravené rožteky poukladáme na papierom vystlaný plech, potrieme roztopeným maslom, posypeme hnedým cukrom a pečieme do zlatista pri teplote 180 °. Cukor trošku skaramelizuje, vďaka čomu rožteky získajú neodolateľnejšiu chuť. Hotové rožteky ešte na záver posypeme práškovým cukrom a konzumujeme.
P.S: Najlepšie sú ešte teplé, avšak dávajte pozor, aby ste si neprivolali žalúdočné ťažkosti a nepopálili hrdlo.
Redakcia KzKServírovacie nápady
Jablkovo-škoricové rožteky chutia skvelo ešte teplé, keď je cesto chrumkavé a jablká voňajú škoricou. Podávajte ich s obľúbeným čajom či kávou ako sladký rituál počas sychravých dní alebo si ich vychutnajte ako rýchle raňajky.
Ak chcete rožteky posunúť na dezertnú úroveň, pridajte ku každému tanieru kopček vanilkovej zmrzliny alebo lyžicu šľahačky. Táto kombinácia poteší deti aj dospelých a premení jednoduchý recept na plnohodnotný sladký zážitok.
Tipy na variácie receptu
S hrozienkami alebo brusnicami: Ak máte radi sladšiu chuť, pridajte do rožtekov pár hrozienok alebo sušených brusníc. V kombinácii so škoricou vytvoria ešte bohatšiu arómu a príjemne žuvací kontrast k chrumkavému cestu.
S karamelovou alebo čokoládovou polevou: Pre luxusnejšiu verziu môžete hotové rožteky poliať jemnou karamelovou alebo rozpustenou čokoládou. Stačí pár kvapiek a z jednoduchého dezertu sa stane elegantná pochúťka vhodná aj na slávnostný stôl.
So špaldovým alebo celozrnným cestom: Ak chcete recept pripraviť v zdravšej verzii, siahnite po špaldovom alebo celozrnnom lístkovom ceste. Rožteky budú mať hutnejšiu štruktúru, no stále si zachovajú svoju chuťovú dokonalosť a príjemnú vôňu.
S mandľami alebo lieskovcami: K jablkám a škorici sa perfektne hodia aj nasekané mandle či lieskovce. Posypaním cesta pred zatočením získate jemne orieškovú príchuť a ešte krajší vzhľad hotového pečiva.
Vôňa jesene v kuchyni
Jablkovo-škoricové rožteky sú receptom, ktorý dokazuje, že aj z pár jednoduchých surovín dokážeme vykúzliť niečo výnimočné. Spojenie jabĺk, škorice a lístkového cesta vždy navodí pocit domova a pohody, nech ich pripravíte kedykoľvek.
Nezáleží na tom, či ich upečiete ako rýchlu pochúťku pre rodinu alebo ako dezert pre návštevu – vždy zmiznú zo stola skôr, než sa stihnete obzrieť. Tento recept sa oplatí zaradiť medzi svoje stálice, pretože prinesie do kuchyne nielen vôňu jesene, ale aj úsmevy všetkých, ktorí ich ochutnajú.
Aktualizovaný článok: 02.10.2025