Recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktorým nik neodolá

Jablkovo-škoricové rožteky

Jablková sezóna je už nejaký ten čas v plnom prúde, preto je najvyšší čas pripraviť si chutnú a hlavne rýchlu a jednoduchú pochúťku, akou sú jablkovo-škoricové rožteky. Sú chutné na raňajky ako štart do nového dňa, ale aj ako sladká pochúťka za obedom, ktorá vám osladí život. Pripravte ich svojej návšteve a uvidíte, že zo stola zmiznú v priebehu niekoľkých minút. Také sú neodolateľné!

Reklama

Jablká sú sladké, voňavé, šťavnaté a chutné, dodajú vám energiu a navyše sú plne vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, E, K), kyselín a ďalších zdraviu prospešných zložiek. Vďaka ich zloženiu dokážu znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňujú imunitný systém, posilňujú ďasná, pôsobia močopudne, čistia črevá, podporujú trávenie, atď. 

Dosť bolo všeobecne známych informácií, vyťahujte lístkové cesto z chladničky (poprípade mrazničky) a poďte si spolu s nami pripraviť túto jednoduchú pochúťku!

Recept na jablkovo-škoricové rožteky

Tieto rožteky patria medzi tie recepty, ktoré si zamilujete pre ich jednoduchosť aj výslednú vôňu. Sladkosť jabĺk sa dokonale dopĺňa s teplou arómou škorice a chrumkavým lístkovým cestom, čo vytvára kombináciu, ktorej sa jednoducho nedá odolať. Navyše, príprava vám nezaberie viac než pár minút a výsledok vyzerá tak dobre, akoby ste nad ním strávili celé popoludnie.

rožteky z lístkového cesta
Redakcia KzK

Suroviny na jablkovo-škoricové rožteky

  • lístkové cesto
  • hnedý cukor
  • škoricu
  • muškátový oriešok
  • orechy (podľa vlastného výberu)
  • jablká
  • maslo
  • práškový cukor

Postup na jablkovo-škoricové rožteky

Najprv si rozpracujeme lístkové cesto. V prípade, že ste si kúpili už predpripravené rozvaľkané cesto, tak máte o starosť menej. V prípade, že ste stavili na mrazené lístkové cesto, tak si ho najprv nechajte rozmraziť a následne ho rozpracujte na hladkej múke. Pripravené lístkové cesto nakrájajte na trojuholníky a tie posypte hnedým cukrom, mletou škoricou a mletým muškátovým orieškom.

Následne na cesto nasypte posekané orechy (tento krok môžete pokojne vynechať) a na každý trojuholník položte mesiačik jablka. Poprípade môžete staviť na verziu s nahrubo nastrúhaným jablkom, ktorá je rovnako chutná. Cesto zvinieme a vytvoríme rožteky. 

Reklama

Takto pripravené rožteky poukladáme na papierom vystlaný plech, potrieme roztopeným maslom, posypeme hnedým cukrom a pečieme do zlatista pri teplote 180 °. Cukor trošku skaramelizuje, vďaka čomu rožteky získajú neodolateľnejšiu chuť. Hotové rožteky ešte na záver posypeme práškovým cukrom a konzumujeme.

P.S: Najlepšie sú ešte teplé, avšak dávajte pozor, aby ste si neprivolali žalúdočné ťažkosti a nepopálili hrdlo.

jablkové rožteky
Redakcia KzK

Servírovacie nápady

Jablkovo-škoricové rožteky chutia skvelo ešte teplé, keď je cesto chrumkavé a jablká voňajú škoricou. Podávajte ich s obľúbeným čajom či kávou ako sladký rituál počas sychravých dní alebo si ich vychutnajte ako rýchle raňajky.

Ak chcete rožteky posunúť na dezertnú úroveň, pridajte ku každému tanieru kopček vanilkovej zmrzliny alebo lyžicu šľahačky. Táto kombinácia poteší deti aj dospelých a premení jednoduchý recept na plnohodnotný sladký zážitok.

Tipy na variácie receptu

  • S hrozienkami alebo brusnicami: Ak máte radi sladšiu chuť, pridajte do rožtekov pár hrozienok alebo sušených brusníc. V kombinácii so škoricou vytvoria ešte bohatšiu arómu a príjemne žuvací kontrast k chrumkavému cestu.

  • S karamelovou alebo čokoládovou polevou: Pre luxusnejšiu verziu môžete hotové rožteky poliať jemnou karamelovou alebo rozpustenou čokoládou. Stačí pár kvapiek a z jednoduchého dezertu sa stane elegantná pochúťka vhodná aj na slávnostný stôl.

  • So špaldovým alebo celozrnným cestom: Ak chcete recept pripraviť v zdravšej verzii, siahnite po špaldovom alebo celozrnnom lístkovom ceste. Rožteky budú mať hutnejšiu štruktúru, no stále si zachovajú svoju chuťovú dokonalosť a príjemnú vôňu.

  • S mandľami alebo lieskovcami: K jablkám a škorici sa perfektne hodia aj nasekané mandle či lieskovce. Posypaním cesta pred zatočením získate jemne orieškovú príchuť a ešte krajší vzhľad hotového pečiva.

Reklama

Vôňa jesene v kuchyni

Jablkovo-škoricové rožteky sú receptom, ktorý dokazuje, že aj z pár jednoduchých surovín dokážeme vykúzliť niečo výnimočné. Spojenie jabĺk, škorice a lístkového cesta vždy navodí pocit domova a pohody, nech ich pripravíte kedykoľvek.

Nezáleží na tom, či ich upečiete ako rýchlu pochúťku pre rodinu alebo ako dezert pre návštevu – vždy zmiznú zo stola skôr, než sa stihnete obzrieť. Tento recept sa oplatí zaradiť medzi svoje stálice, pretože prinesie do kuchyne nielen vôňu jesene, ale aj úsmevy všetkých, ktorí ich ochutnajú.

Aktualizovaný článok: 02.10.2025

0/5 - 0 hlasov

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

17.10.2018 14:37

jednoduché a chutné i voňavé

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

14.10.2018 10:31

vyzerajú úžasne..jabĺk je v tomto období dostatok tak vyskúšam..

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

10.10.2018 15:44

priatelka ich robieva často sú užasné

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.10.2018 11:28

receptov nikdy nie je dosť..

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

09.10.2018 01:22

Ďalší recept, ktorý vyzerá skvele a určite ho vyskúšam :-)

Vaše meno:

Jana Džavanová

Jana Džavanová

05.10.2018 15:17

davate tu same chutovky. jablka a skorica patria k sebe, receptik je jednoduchy, najradsej mam vsak pite, jednoduchy kolacik a vyyyyborny. nieco podobne ako toto tu robim aj ja, ale zabalim ich do satky . odkukala som od kolegyne, je to mnamka

Vaše meno:

Erika Jajčišinová

Erika Jajčišinová

03.10.2018 21:41

Klasická ale aj tak kombinácia ingrediencií, výborný recept.

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

02.10.2018 20:01

Podobné rožky pečiem. Zbiehajú sa mi slinky, asi zajtra pečiem.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.10.2018 19:25

výborne vyzerajú, ešte lepšie asi chutia

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

02.10.2018 18:30

vyzerajú dobre

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

02.10.2018 14:24

Vyzeraju skvele,ďakujem za recept.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

02.10.2018 12:57

Jabĺk plná pivnica, už neviem pomaly čo s nimi, tak rada privítam nové recepty ako práve tento. Mňam!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.10.2018 12:19

Hneď by som si aspoň jeden ochutnala.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.10.2018 08:02

Rada vyskúšam i takúto variantu, vďaka!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE