Figové slimáky z lístkového cesta s kozím syrom, bylinkami a orechmi – dokonalé jednohubky!

Figové slimáky z lístkového cesta s kozím syrom

Sladko-slané kombinácie patria medzi tie najzaujímavejšie chuťové zážitky, ktoré dokážu prekvapiť aj tých najväčších gurmánov. Syry sú v tomto smere dokonalým spoločníkom – ich jemná, krémová či výrazná chuť krásne kontrastuje s prirodzenou sladkosťou ovocia. Nie je preto náhoda, že v kuchyni sa už roky spája napríklad hrozno s plesňovým syrom, hrušky s gorgonzolou či figy s kozím syrom. Táto harmónia chutí je nielen lahodná, ale aj veľmi efektná na tanieri.

Reklama

Ak patríte k tým, ktorí radi skúšajú nové kombinácie a neboja sa prekvapivých receptov, máme pre vás tip, ktorý si rýchlo zamilujete. Figové slimáky s kozím syrom, medom a bylinkami sú originálnym spojením sladkosti a slanosti v chrumkavom lístkovom ceste. 

Tento recept je jednoduchý na prípravu, no pôsobí elegantne a výnimočne – ideálny na jesenné večery, posedenia s priateľmi alebo ako lahodné pohostenie na slávnostnom stole.

Recept na slimáky s figami a kozím syrom

Jesenné večery si priam pýtajú niečo voňavé, sladko-slané a lahodné. Figové slimáky s kozím syrom, medom a bylinkami sú dokonalou kombináciou chutí, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči – vyzerajú ako malé jedlé ozdoby. Sú ideálne ako pohostenie pre hostí, predjedlo na slávnostný stôl alebo len tak, keď máte chuť na niečo netradičné a rýchle.

Ingrediencie na figové slimáky:

  • 1 obdĺžnikové lístkové cesto

  • 6 - 7 stredne veľkých fíg

  • 1 čerstvý kozí syr

  • 1 veľká polievková lyžica medu

  • 1 čajová lyžička tymianu

  • 1 čajová lyžička rozmarínu

  • 50 g nasekaných vlašských orechov

  • 1 žĺtok (na potretie)

  • 1 polievková lyžica klasického alebo rastlinného mlieka (na potretie)

Reklama

Postup prípravy figovo-syrových slimákov

Najskôr si predhrejte rúru na 180 °C. Figy nakrájajte na tenké plátky a vlašské orechy nasekajte na menšie kúsky. V miske zmiešajte čerstvý kozí syr s medom, tymianom, rozmarínom a orechmi, aby vznikla jemná plnka plná chutí.

Lístkové cesto rozviňte a rovnomerne naň rozotrite pripravenú zmes. Na vrch uložte plátky fíg v pravidelných radoch, pričom spodný okraj cesta nechajte voľný asi 1 cm. Potom cesto nakrájajte na pásy rovnakej šírky (napríklad 10 pásikov) a každý pásik zatočte do tvaru rolky.

Rolky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Rozšľahajte žĺtok s mliekom a každú rolku touto zmesou potrite. Pečte približne 30–35 minút, kým nebudú krásne zlatisté. Pred podávaním ich môžete ešte jemne pokvapkať medom.

figové jednohubky
instagram.com/byflorab

Ako podávať figové slimáky s kozím syrom a bylinkami

Tieto sladko-slané slimáky sú ideálne servírované ešte teplé, keď sa kozí syr krásne rozpustí a bylinky rozvoňajú. Môžete ich podávať ako predjedlo na slávnostnej večeri, na jesenných posedeniach s priateľmi alebo ako originálnu súčasť silvestrovského občerstvenia. Skvele vyniknú na drevenom podnose či na elegantnom tanieri doplnenom o čerstvé figy a vetvičky rozmarínu.

Výborne chutia aj s pohárom suchého bieleho vína alebo jemného šumivého vína. Ak chcete vytvoriť kontrast, podávajte ich so zeleným šalátom s ľahkou balzamikovou zálievkou alebo k miske s orieškami. Slimáky sa hodia aj ako luxusná verzia rýchleho snacku na rodinné víkendy.

Tipy na obmenu receptu

  • Nahraďte kozí syr modrým syrom (napr. gorgonzola) pre výraznejšiu chuť.

  • Použite namiesto fíg hrušky alebo jablká, ktoré tiež skvele ladia s medom a bylinkami.

  • Vlašské orechy môžete vymeniť za pistácie alebo lieskovce pre inú arómu.

  • Pridajte do plnky trochu škorice alebo muškátového orieška pre jesenný nádych.

  • Slimáky môžete pripraviť aj viac na slano – napríklad s parmskou šunkou alebo prosciuttom.

  • Ak preferujete vegetariánsku verziu bez syra, skúste kombináciu fíg, orechov a trochy karamelizovanej cibule.

Reklama

Figové slimáky ako hviezda jesenného stola

Figové slimáky s kozím syrom sú presne tým receptom, ktorý spája jednoduchosť s eleganciou. Stačí niekoľko surovín a vznikne lahodné pohostenie, ktoré očarí nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Sú dôkazom, že jesenné recepty môžu byť kreatívne, rýchle a zároveň luxusné. Ak raz vyskúšate túto kombináciu sladkých fíg, jemného syra a byliniek, stanú sa figové slimáky vašou obľúbenou voľbou na špeciálne príležitosti aj obyčajné večery.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/byflorab

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE