Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Aj počas jesene môžete pripraviť chutné sezónne dezerty. Hoci by ste maliny, jahody alebo iné obľúbené ovocie teraz v záhradách už zbytočne hľadali, jeseň ponúka mnoho chutnej zeleniny a ovocia.

 

Sladké jablká, gaštany, orechy alebo hrušky sú skvelou ingredienciou do každého koláča. Pripravte si sladký gaštanový dezert, jablkový alebo gaštanový koláč, ktoré k jeseni určite patria

 

 Jablkový koláč

 

Ingrediencie:

 

Cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce

Náplň

  • 800 g jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru
  • ½ balíčka škoricového cukru
  • 30 g rozpusteného masla

 

Príprava:

 

Ako prvé si jablká ošúpeme a nastrúhame na malé kúsky. V miske ich zmiešame s kryštálovým a škoricovým cukrom a maslom. Potom si pripravíme cesto. Do druhej misky preosejeme múku, cukor, pridáme maslo, vajce a všetko vymiesime. Cesto vložíme na 15 minút do chladnčky.

 

Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rozvaľkáme a vložíme do maslom vymastenej formy tak, aby obopínalo steny formy. 

Jablkovú náplň poukladáme na cesto vo forme. Potom náplň prikryjeme druhou polovicou cesta, ktorú sme rozvaľkali na 0,5 cm plát. Navrch cesta spravíme dierky s nožíkom, aby mohla unikať para. Dáme piecť pri 200 stupňoch na približne 40 až 50 minút.

 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Shutterstock®

Gaštanový koláč

Ingrediencie:

  • 150 g masla 
  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g hnedého cukru 
  • 100 g gaštanového pyré
  • 80 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

 

Príprava:

 

Vajcia v miske vyšľaháme s hnedým cukrom. Potom pridáme roztopené maslo, múku s kypriacim práškom, horkú čokoládu a gaštanové pyré. Všetko spolu dobre premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút pri 180 stupňoch. Na záver koláč dozdobíme čokoládou a mätou.

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Shutterstock®

 Tekvicový koláč

 

Ingrediencie:

 

Cesto

  • 200 g múky 
  • 80 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce

Náplň

  • 500 g tekvice
  • 200 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 2 vajcia

 

Príprava:

 

Všetky ingrediencie na cesto spolu vymiesime, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Po vybratí ho rozvaľkáme a vložíme do formy na pečenie. Potom ho poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry na 15 minút pri 200 stupňoch.


Medzitým uvaríme tekvicu. Náplň pripravíme z rozmixovanej uvarenej tekvice, ktorú zmixujeme s kondenzovaným sladeným mliekom, vanilkovým pudingovým práškom a vajíčkami. Zmes natrieme na vychladené cesto a pečieme 45 minút pri 180 stupňoch. Po upečení môžeme dozdobiť šľahačkou.

 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšenaJesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
12 komentárov
Erika Špacírová

Erika Špacírová

10.11.2016 08:54

:) vyzerajú veľmi dobre

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.11.2016 19:39

ten gaštanový vyskúšam

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

13.11.2016 12:00

tekvicový sa mi najviac pozdáva

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

16.11.2016 10:52

v zime a takto na jesen mavam kolacove obdobie ked sa mi ziada vypekat :)

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

04.12.2016 13:11

Najchutnejšie vyzerá jablkový koláč :-) šťavnatý :-)

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

07.12.2016 15:39

hocijaky jablkovy kolac je super a dalsie su tiez na zjedenie :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

07.12.2016 21:47

vyzerajú super mňam

Vaše meno:

Zuzana Benešová

Zuzana Benešová

10.12.2016 14:08

MŇAM :)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 12:53

Ochutnala by som veru :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:10

Dobré je to

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:10

Skvele prychystané

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:11

mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE