Kedy bude Black Friday 2024? Pripravte sa na najväčšie výpredaje roka!

Black Friday 2024

Čierny piatok, v angličtine známy ako „Black Friday“, je jedným z najväčších nákupných dní na svete. Tento deň je oslavou konzumu, zliav a výhodných ponúk, ktoré motivujú ľudí po celom svete k nákupom. Pre obchodníkov predstavuje príležitosť výrazne zvýšiť predaje pred vianočnou sezónou, zatiaľ čo zákazníkom prináša možnosť získať produkty za bezkonkurenčné ceny.

Prečítajte si: Margot Robbie boduje v inšpiratívnych tehotenských outfitoch. Ako sa pripravuje na príchod prvého potomka?

História Čierneho piatka

Čierny piatok má korene v USA, kde je neodmysliteľne spojený s oslavou Dňa vďakyvzdania, ktorý sa koná každý štvrtý štvrtok v novembri. Čierny piatok nasleduje hneď po tomto sviatku a je považovaný za neoficiálny začiatok vianočnej nákupnej sezóny. Zvyčajne ho sprevádza prudký nárast nákupnej aktivity, keďže obchodníci ponúkajú jedny z najväčších zliav a akcií v roku.

Pôvod názvu „Čierny piatok“ má niekoľko vysvetlení. Jednou z teórií je, že obchodníci v tento deň prechádzali z „červených“ čísel, čo znamenalo straty, do „čiernych“, čo symbolizovalo zisk. Ďalšia teória sa vracia do 60. rokov 20. storočia vo Filadelfii, kde polícia používala tento termín na opis chaosu v doprave a veľkých davov, ktoré zaplavili mestá po sviatkoch Dňa vďakyvzdania. Bez ohľadu na presný pôvod, termín „Čierny piatok“ dnes znamená obdobie, kedy sa zákazníci môžu tešiť na masívne zľavy a výpredaje.

Vývoj a popularita po celom svete

Aj keď Čierny piatok vznikol v USA, v posledných rokoch si získal popularitu po celom svete. S nárastom online obchodov, globalizáciou a jednoduchým prístupom k internetovým nákupom sa tento fenomén rozšíril do mnohých krajín vrátane Slovenska a Česka.

Obchodníci si uvedomili, že lákadlo výhodných nákupov priťahuje zákazníkov a zvyšuje predaje, čo viedlo k tomu, že Čierny piatok sa stal globálnym javom. Veľa obchodov a online predajcov ponúka obrovské zľavy a akcie nielen v USA, ale aj v Európe, Ázii a ďalších častiach sveta. Mnohé firmy využívajú tento deň ako príležitosť ponúknuť špeciálne zľavy na elektroniku, oblečenie, spotrebiče či kozmetiku.

Odporúčame: Low budget cestovanie po Európe: Ktoré krajiny sa oplatí navštíviť?

black friday
Depositphotos

Čierny piatok 2024 – kedy bude a na čo sa pripraviť?

V roku 2024 pripadne Čierny piatok na 29. november. Zákazníci by si mali pripraviť svoje nákupné zoznamy a sledovať ponuky už vopred, pretože výpredaje často začínajú už niekoľko dní pred samotným dňom.

Zvlášť významné sú „doorbusters“ alebo „flash sales“, teda extrémne krátkodobé a vysoko zľavnené ponuky, ktoré sa môžu rýchlo vypredať. V minulých rokoch sme boli svedkami toho, ako sa zľavy na elektroniku, ako sú televízory, smartfóny a notebooky, stali kľúčovými atrakciami pre nakupujúcich. Očakáva sa, že rovnaké kategórie produktov budú dominovať aj počas Čierneho piatka 2024.

Kľúčové tipy pre nákupy na Čierny piatok 2024

Aby ste z nákupov počas Čierneho piatka 2024 vyťažili maximum, je dobré pripraviť sa vopred. Tu sú niektoré užitočné tipy:

  1. Pripravte si zoznam produktov: Pred samotným Čiernym piatkom je dôležité vedieť, čo chcete kúpiť. Či už ide o elektroniku, oblečenie alebo spotrebiče, napíšte si zoznam a vyhľadávajte ponuky na tieto produkty v predstihu.
  2. Sledujte zľavy v predstihu: Mnohé obchody zverejňujú svoje zľavy už týždne pred Čiernym piatkom. Tieto „predbežné“ zľavy sú často porovnateľné s tými, ktoré nájdete počas samotného dňa, a môžu vám ušetriť stres z nákupnej horúčky.
  3. Využite online nákupy: Nakupovanie online je čoraz populárnejšie. Obchodníci často ponúkajú špeciálne online akcie, ktoré môžete využiť z pohodlia domova.
  4. Porovnávajte ceny: Aj keď niektoré zľavy môžu vyzerať lákavo, oplatí sa porovnať ceny medzi rôznymi predajcami. Niekedy sa môže stať, že zľavnený produkt je v inom obchode dostupný ešte výhodnejšie.
  5. Majte pripravený rozpočet: Nákupy počas Čierneho piatka môžu byť lákavé, no je dôležité si stanoviť limit. Rozpočet vám pomôže udržať sa v medziach a nekupovať veci, ktoré vlastne nepotrebujete.

Neprehliadnite: Voda, hory alebo kniha? Vychutnajte si relaxáciu podľa svojho znamenia zverokruhu!

Významné udalosti počas Čierneho piatka v minulosti

Počas histórie Čierneho piatka sa udialo niekoľko zaujímavých udalostí, ktoré tento deň zviditeľnili.

  • Nákupná horúčka a chaos: Čierny piatok je známy aj vďaka obrovským davom ľudí, ktoré sa hromadia pred obchodmi v skorých ranných hodinách. V minulosti došlo k niekoľkým prípadom, keď sa ľudia pri vstupe do obchodov tlačili a vznikali nebezpečné situácie. Napríklad v roku 2008 bol pracovník Walmartu v New Yorku ušliapaný davmi zákazníkov, čo viedlo k väčšiemu dôrazu na bezpečnosť.
  • Posun k online nákupom: Kým v 90. rokoch bol Čierny piatok čisto o fyzických nákupoch, s nástupom internetu sa zmenila aj nákupná kultúra. Dnes je veľká časť zliav k dispozícii online, čo spôsobilo, že davy v kamenných obchodoch sú menšie. Napriek tomu sa online stránky často preťažujú v dôsledku náporu zákazníkov, ktorí sa snažia využiť zľavy.
  • Cyber Monday: Od roku 2005 sa po Čiernom piatku začal presadzovať aj „Cyber Monday“, ktorý sa koná v pondelok po Čiernom piatku. Tento deň je zameraný predovšetkým na online nakupovanie a ponúka ďalšie zľavy, ktoré využívajú tí, ktorí nestihli nakúpiť počas piatka.

Prečítajte si aj: Ako rozpoznať čerstvé gaštany? Rady, ako sa vyhnúť hnilým a plesnivým kúskom

Prečo je Čierny piatok dôležitý pre obchodníkov?

Čierny piatok nie je len o nákupných príležitostiach pre zákazníkov, ale aj o obrovských ziskoch pre obchodníkov. Tento deň môže rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť ich celoročné predaje. Pre mnohých obchodníkov znamená obrovský nárast príjmov, ktorý im umožňuje „dostať sa do čiernych čísel“, teda zisku, pred koncom roka.

V roku 2023 napríklad dosiahol objem predajov počas Čierneho piatka len v USA viac než 9 miliárd dolárov. Tento trend sa očakáva aj v roku 2024, keďže stále viac ľudí sa sústreďuje na využívanie veľkých zliav pred vianočným obdobím.

Čierny piatok 2024, ktorý sa uskutoční 29. novembra, sľubuje, že bude jedným z najväčších nákupných dní roka. Či už plánujete nakupovať elektroniku, oblečenie alebo darčeky na Vianoce, tento deň ponúka ideálnu príležitosť získať produkty za výhodné ceny. Aby ste z tohto dňa vyťažili čo najviac, je dôležité sa pripraviť vopred, sledovať akcie a porovnávať ceny. Nenechajte si ujsť tento špeciálny deň a pripravte sa na nezabudnuteľné nákupy!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.