EKO prací prostriedok z gaštanov: Ako si ho jednoducho vyrobiť?

prací prostriedok z gaštanov

Periete osemkrát do týždňa? Skúste prací prostriedok vyrobený z gaštanov! Tento spôsob prania je nielen šetrný k životnému prostrediu, ale aj k našim peňaženkám. Ako sa dá gaštan využiť na pranie a ako si takýto eko prostriedok pripraviť doma?

Už nikdy si doň nekopnete

Gaštany sa nám v jesennom období motajú všade pod nohami. Tiež vás láka kopnúť si, keď na nejaký natrafíte? Radšej si ho šupnite do vrecka. Gaštany obsahujú prírodné saponíny – látky, ktoré majú čistiace a peniace vlastnosti. Saponíny sa prirodzene vyskytujú aj v mydlových orechoch, ktoré sa často používajú ako ekologická náhrada za komerčné pracie prostriedky. Vy však už nemusíte kupovať mydlové orechy. Gaštany sú voľne dostupné v prírode a predstavujú skvelý spôsob, ako efektívne a ekologicky nahradiť bežné chemické pracie prostriedky.

Opdorúčame: Ako pripraviť najlepšie trhané mäso? Máme aj tipy, ako si ho vychutnať!

Aký druh gaštanov použiť?

Ak si chcete pripraviť domáci prací prostriedok, najvhodnejšie sú gaštany konské (Aesculus hippocastanum), ktoré sa najčastejšie vyskytujú v mestských parkoch a na dedinských cestách. Tieto gaštany sú po spracovaní veľmi účinné. Jedlé gaštany (Castanea sativa) sa na tento účel nepoužívajú, keďže majú iné zloženie. Nie je však problém spotrebovať ich inak.

Výhody prania s gaštanmi

  • Ekologické: Pranie s gaštanmi nezaťažuje životné prostredie chemikáliami a plastovými obalmi.
  • Bezpečné pre pokožku: Vhodné aj pre ľudí s citlivou pokožkou, ekzémami či alergiami, keďže neobsahujú dráždivé látky.
  • Lacné: Gaštany sú zadarmo dostupné v prírode, takže ich použitie je veľmi ekonomické.
  • Kompostovateľné: Po použití môžete gaštany jednoducho hodiť do kompostu.

Ako si pripraviť eko prací prostriedok z gaštanov

Potrebujete:

  • 5–7 gaštanov na jednu dávku prania (pre stredne plnú práčku)
  • nôž alebo kladivo
  • zaváraninový pohár alebo inú nádobu s viečkom
  • vodu

Postup: Keď natrafíte v jesennom období na popadané gaštany, znamená to, že sú zrelé. Berte košík alebo debničku a pustite sa do zberu. Nielen sa vrátite do detských čias, ale aj získate skvelý prací prostriedok úplne zadarmo. Pred použitím gaštany dôkladne opláchnite, aby ste odstránili nečistoty a špinu.

 Gaštany nasekajte alebo rozdrvte kladivom, aby sa rozdelili na menšie kúsky. Tento krok je dôležitý, pretože z rozdrobených gaštanov sa uvoľní viac saponínov.

Nasekané gaštany vložte do pohára a zalejte ich približne 300-500 ml teplej vody. Pohár uzavrite a nechajte odstáť minimálne 30 minút, ideálne však 4-8 hodín. Voda zmení farbu na mliečne bielu alebo svetlohnedú, čo znamená, že saponíny sa uvoľnili.

 Výluh z gaštanov preceďte cez sitko alebo plátennú handričku, aby ste odstránili kúsky gaštanov. Tekutinu nalejte do priehradky na prací prostriedok. Kúsky gaštanov môžete použiť na ďalší výluh, prípadne ich pridať priamo do práčky v bavlnenom vrecku.

Tip: Ak máte radi voňavú bielizeň, môžete pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, napríklad levanduľového alebo citrusového, priamo do výluhu alebo priamo do priehradky na aviváž. Gaštany vôňu na bielizni nezanechajú.

Odporúčame: Akupresúra pre lepší spánok: Kde stláčať, aby ste spali ako bábätko?

pranie bielizne
Depositphotos

Skladovanie a opätovné použitie

Ak máte veľa gaštanov, môžete si ich uskladniť na neskoršie použitie. Gaštany nakrájajte na malé kúsky a nechajte ich vyschnúť na vzduchu, prípadne sušte v rúre alebo sušičke na ovocie. Suché gaštany skladujte v uzatvárateľnom pohári alebo plátennom vrecku na suchom mieste. Pred praním ich môžete znova namočiť do vody a pripraviť si čerstvý výluh.

Tipy a upozornenia

Gaštanový prací prostriedok je najvhodnejší na pranie bežne zašpinenej bielizne. Efektívne rozpúšťa nečistoty, mastnotu a zmäkčuje vodu. Pri silne znečistenej bielizni môžete pridať trocha sódy bikarbóny na zvýšenie účinnosti. Neodporúča sa používať tento prostriedok na bielu bielizeň. 

Predchádzajte zafarbeniu vašich obľúbených kúskov, neviete, čo sa v bubne práčky odohrá. Na pranie bielej bielizne môžete použiť trochu perkarbonátu sodného, ide o prírodný bieliaci prostriedok.

Odporúčame: Voda, hory alebo kniha? Vychutnajte si relaxáciu podľa svojho znamenia zverokruhu!

Príroda dokáže prekvapiť

Prírodný eko prací prostriedok z gaštanov je jednoduchou, ekologickou a lacnou alternatívou ku komerčným pracím prostriedkom. Vyskúšajte ho a uvidíte, že aj príroda ponúka riešenia, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu aj k vašej pokožke. Gaštany môžete jednoducho nazbierať na prechádzke v prírode a vytvoriť si z nich domáci prací prostriedok, ktorý nezaťaží vašu domácnosť chemikáliami. Perte, čo vám sily stačia! Odteraz sa svojej záľube môžete oddať naplno.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.