4 hlavné minerály pre zdravie a kvalitu ženských vajíčok

Ženské zdravie

Zdravie ženských vajíčok a rovnováha hormónov hrajú kľúčovú úlohu v reprodukčnom zdraví a celkovom fungovaní organizmu. Mnohé faktory, vrátane životného štýlu, výživy a stresu, ovplyvňujú tieto aspekty, pričom minerály zohrávajú neodmysliteľnú úlohu v správnom fungovaní tela. Zdravé vajíčka a vyvážené hormóny sú dôležité nielen pre plodnosť, ale aj pre udržanie dobrého zdravia a pohody ženy (tvárime sa, že nepoznáme tie naše výkyvy, haha).

V tomto článku sa pozrieme na štyri kľúčové minerály, medzi ktoré patrí selén, horčík (magnézium), zinok a železo. Práve tie sú nevyhnutné pre zdravie ženských vajíčok, hormonálnu rovnováhu a celkové reprodukčné zdravie.

Odporúčame aj: Najdôležitejšie vitamíny pre ženy a zaneprázdnené mamy: Príjem týchto nepodceňuj!

4 minerály dôležité pre zdravie ženských vajíčok:

1. Selén

Selén je stopový minerál, ktorý pôsobí ako silný antioxidant, teda chráni bunky, vrátane ženských vajíčok, pred poškodením voľnými radikálmi. V rámci reprodukčného zdravia má selén zásadnú úlohu, pretože pomáha udržiavať zdravé bunky, čo je kľúčové pre kvalitu vajíčok a úspešné oplodnenie. Selén má taktiež dôležitý vplyv na funkciu štítnej žľazy. Štítna žľaza kontroluje mnohé hormonálne procesy v tele, ktoré ovplyvňujú menštruačný cyklus, ovuláciu a plodnosť. Znížená funkcia štítnej žľazy môže narušiť hormonálnu rovnováhu a viesť k problémom s plodnosťou.

Ako selén ovplyvňuje zdravie vajíčok a hormóny: Selén zlepšuje antioxidačnú ochranu vajíčok, čo môže zvýšiť ich kvalitu a odolnosť voči oxidačnému stresu. Vyššia kvalita vajíčok zvyšuje šance na úspešné oplodnenie a zdravé tehotenstvo. Zároveň vyvážená hladina hormónov, ktorú podporuje správna funkcia štítnej žľazy, vedie k pravidelnejšiemu menštruačnému cyklu a lepšiemu reprodukčnému zdraviu.

Zdroje: para orechy, morské plody (napríklad tuniak, losos, treska a krevety), vajcia, celozrnné výrobky, slnečnicové semienka, cottage syr, hovädzie mäso

2. Horčík (magnézium)

Horčík je esenciálny minerál, ktorý sa podieľa na stovkách biochemických reakcií v tele, vrátane regulácie hormónov a nervového systému. Pre ženy je obzvlášť dôležitý pri zmierňovaní stresu a podpore hormonálnej rovnováhy. Stres, a to aj chronický, môže narušiť produkciu hormónov, čo môže negatívne ovplyvniť menštruačný cyklus a plodnosť. Horčík tiež podporuje zdravé hladiny progesterónu, čo je kľúčový hormón v druhej fáze menštruačného cyklu (luteálnej fáze). Nedostatok progesterónu môže spôsobiť problémy s ovuláciou a zvýšiť riziko potratu.

Vplyv horčíka na zdravie vajíčok a hormóny: Horčík prispieva k znižovaniu hladín kortizolu (stresového hormónu), čím podporuje optimálnu produkciu ženských hormónov, ako sú estrogén a progesterón. Zníženie stresu zároveň zlepšuje celkovú kvalitu vajíčok a môže zvyšovať šance na zdravé tehotenstvo. Horčík tiež podporuje lepší spánok, čo má priamy vplyv na regeneráciu organizmu a hormonálnu rovnováhu.

Zdroje: listová zelenina (špenát a kel), orechy a semená (najmä mandle, tekvicové a chia semienka), celozrnné výrobky, strukoviny

Bude vás zaujímať: 6 kombinácií jedál, ktoré vám zlepšia absorpciu živín

Najlepšie zdroje horčíka
Depositphotos

3. Zinok

Zinok je ďalší stopový minerál, ktorý má kľúčovú úlohu pri podpore plodnosti a reprodukčného zdravia žien. Zohráva úlohu pri regulácii menštruačného cyklu a ovulácie, pretože pomáha pri produkcii pohlavných hormónov, vrátane estrogénu, progesterónu a testosterónu. Zinok je nevyhnutný aj pre správne delenie buniek, čo je kritické počas ovulácie a tvorby vajíčka. Navyše, zinok pomáha pri regulácii imunitného systému, čo môže znížiť riziko zápalových procesov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na plodnosť.

Vplyv zinku na zdravie vajíčok a hormóny: Zinok podporuje správne fungovanie vaječníkov a môže zvýšiť šance na zdravú ovuláciu. Nedostatok zinku môže viesť k nepravidelným menštruačným cyklom a zníženej kvalite vajíčok, čo môže znížiť šance na úspešné oplodnenie. Tento minerál tiež podporuje optimálnu funkciu corpus luteum, ktoré produkuje progesterón potrebný na udržanie tehotenstva.

Zdroje: mäso (hovädzie, kuracie), morské plody (ustrice, krevety), strukoviny, orechy, tekvicové semienka, ovos

4. Železo

Železo je minerál, ktorý je kľúčový pre tvorbu hemoglobínu - proteínu, ktorý prenáša kyslík v krvi. Zdravé hladiny železa sú nevyhnutné pre ženy, ktoré strácajú krv počas menštruácie, a nedostatok železa môže viesť k anémii, únave a nepravidelným menštruačným cyklom. Ženy, ktoré majú nedostatok železa, môžu čeliť problémom s ovuláciou a zníženej kvalite vajíčok, čo môže mať negatívny vplyv na plodnosť.

Vplyv železa na zdravie vajíčok a hormóny: Železo zabezpečuje dostatočný prísun kyslíka do vaječníkov a reprodukčných tkanív, čo je nevyhnutné pre správny vývoj vajíčok. Ženy s dostatočnými hladinami železa majú pravidelnejšie menštruačné cykly a zdravšiu ovuláciu. Naopak, nízke hladiny železa môžu viesť k nepravidelnej menštruácii a zníženej plodnosti. Ženy by mali dbať na dostatočný príjem železa, najmä v období menštruácie, aby sa vyhli jeho nedostatku a podporili zdravú ovuláciu.

Zdroje: hemové železo, ktoré sa nachádza v živočíšnych produktoch (červené mäso, pečeň, ryby a ustrice) a nehemové železo, ktoré sa nachádza v rastlinných zdrojoch (červená fazuľa, quinoa, šošovica, špenát)

Prečítajte si: Potraviny s obsahom železa – sú rastlinné zdroje bohatšie ako mäso?

Špenátové listy
Depositphotos

Zdravie ženských vajíčok a hormonálna rovnováha sú úzko prepojené s dostatočným príjmom kľúčových minerálov, ako sú selén, horčík, zinok a železo. Nezáleží na tom, či sa na svoje tehotenstvo iba chystáte, alebo sa snažíte a úspech neprichádza. Svoju plodnosť môžete začať podporovať už teraz! Dobrou správou je, že mnohé z týchto minerálov sa nachádzajú v špecifických potravinách, ktoré môžete jesť denne. Správna výživa je investíciou do zdravia na dlhé roky. Nezabúdajte na to.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.