6 kombinácií jedál, ktoré vám zlepšia absorpciu živín

Jedlá, ktoré zlepšia absorpciu živín

Sme to, čo absorbujeme, nie to, čo jeme. Živiny sa spoliehajú na iné živiny. Takto to jednoducho je. A preto je správne párovanie a kombinácia potravín veľmi dôležitá!

Zdravé stravovanie nie je len o výbere správnych potravín, ale aj o tom, ako ich kombinujeme. Niektoré potraviny, keď sú konzumované spolu, dokážu zlepšiť absorpciu živín a maximalizovať ich účinok pre náš organizmus. Ponúkame vám šesť kombinácií, ktoré sú ľahko aplikovateľné aj do vášho jedálnička.

Prečítajte si: Ako “snackovať” a zlepšiť si pri tom pleť?

1. Kurkuma s čiernym korením

Kurkuma je známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, no jej aktívna zložka, kurkumín, má nízku biologickú dostupnosť. To znamená, že naše telo ho nedokáže ľahko vstrebať. Kombinácia kurkumy s čiernym korením však zvyšuje absorpciu kurkumínu až o 2000 %. 

Píperín, zlúčenina nachádzajúca sa v čiernom korení, pomáha zlepšiť jeho vstrebávanie, čo zvyšuje aj jeho liečivé účinky týkajúce sa zápalov, nálady, trávenia a menštruácie. Pripraviť si môžete tzv. „golden milk“, teda mliečny nápoj z kurkumy, pridať kurkumu do curry či rôznych omáčok.

Odporúčame:  Magická káva na chudnutie: Stačí, ak do svojej šálky pridáš ďalšie 3 ingrediencie!

Golden latte
Depositphotos

2. Vitamín C a železo

Nehémové železo, ktoré sa nachádza v rastlinných zdrojoch (ovocie, orechy, semená, špenát, strukoviny, atď.) je pre telo ťažšie vstrebateľné než železo z mäsa. Vitamín C však môže výrazne zvýšiť absorpciu nehémového železa.

 Napríklad, ak si k šalátu zo špenátu pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy alebo ho skombinujete s paprikou, jahodami či pomarančom, zvýšite tým príjem železa a podporíte tvorbu červených krviniek. Ďalší skvelý spôsob je pridať semienka do šalátov, jogurtu s ovocím či do smoothie.

Odporúčame:  6 presvedčivých dôvodov, prečo jesť uhorky: Takto prospejú tvojmu telu

Ľahký šalát s jahodami
Depositphotos

3. Vitamíny rozpustné v tukoch 

Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) pomáhajú so zrakom, zdravím kostí, imunitou, zrážanlivosťou krvi a tak ďalej. Aby sa však vstrebali, musia sa konzumovať s tukom. Ak si teda dávate šalát s mrkvou (bohatou na betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A), nezabudnite pridať zdravý tuk, ako je olivový olej alebo avokádo. Tým zabezpečíte, že vaše telo získa z týchto vitamínov maximum. Niektoré iné príklady zahŕňajú zámenu nízkotučných mliečnych výrobkov za vysokotučné.

Bude vás zaujímať: Vieš, ktoré potraviny spôsobujú únavu? Tieto ti zaiste osvieženie neprinesú

4. Zelený čaj s citrónom

Zelený čaj je bohatý na katechíny, silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Avšak, katechíny môžu byť v tráviacom trakte rýchlo degradované. Pridanie citrónovej šťavy do zeleného čaju zvyšuje stabilitu týchto zlúčenín a zlepšuje ich absorpciu v tele 5 až 10 násobne. Citrón zároveň pridáva osviežujúcu chuť a podporuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C.

5. Prebiotiká s probiotikami

Prebiotiká a probiotiká sú pre zdravie čriev nevyhnutné. Prebiotiká (cesnak, cibuľa, banán) sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré fungujú ako „potrava“ pre naše dobré črevné baktérie alias probiotiká. Kombinácia týchto dvoch zložiek podporuje rast a aktivitu prospešných baktérií, čo zlepšuje trávenie, vstrebávanie živín a celkové zdravie čriev. 

Skúste skombinovať jogurt s banánom alebo kyslú kapustu s cesnakom pre ešte lepší účinok. Podobne, konzumácia jogurtu s ovocím a semienkami alebo príprava overnight oats s kefírom sú skvelé spôsoby, ako zlepšiť zdravie vašich čriev.

Pripravte si:   Top recepty z černíc

Najlepšie zdroje probiotík a prebiotík
Depositphotos

6. Vitamín D a vápnik

Vitamín D je kľúčový pre absorpciu vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov. Bez dostatočného príjmu vitamínu D dokáže naše telo absorbovať iba 10 až 15 % vápnika z potravy. Kombinácia týchto dvoch živín zvyšuje hustotu kostí a pomáha predchádzať osteoporóze. Potraviny ako losos, sardinky či obohatené mliečne výrobky sú skvelými zdrojmi vitamínu D, a tiež vápnika. Môžete ich doplniť zeleninou bohatou na vápnik, ako je brokolica alebo kel.

Neprehliadnite: TOP tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho problému teplých dní

Výživa nie je len o jednotlivých potravinách, ale aj o tom, ako ich kombinujeme. Správne párovanie potravín môže výrazne zlepšiť absorpciu živín a podporiť naše celkové zdravie. Tieto kombinácie vám pomôžu vyťažiť z vášho jedla skutočné maximum! Nezabúdajte, že malé zmeny v stravovaní môžu priniesť veľké benefity pre vaše telo a život! 

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE