Ako “snackovať” a zlepšiť si pri tom pleť?

Vplyv rastlinnej stravy na pleť

Krém, maska, podkladová báza, korektor na zakrytie kruhov pod očami, púder, trošku rouge farby na pery, maskara a ceruzka na zvýraznenie a dokreslenie obočia. Et voilà, make up je hotový! Áno, make up spôsobí, že naša pleť vyzerá bezchybne a, áno, vie nám dodať sebavedomie. Avšak jednu vec nemôžeme poprieť. Krásny a príťažlivý vzhľad začína správnou výživou zvnútra. 

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. Ovplyvňuje to nielen našu psychiku, ale aj vzhľad. Je to klišé, ale konzumácia zdravých a výživných potravín môže naozaj pomôcť pri dosiahnutí žiarivej a hydratovanej pokožky, pevných nechtov a lesklých vlasov. Potraviny pôsobia zvnútra smerom von a práve na zovňajšku vieme rozpoznať, čo sa deje vo vnútri. 

Prečítajte si: Čo akné prezrádza o našom zdraví? Akné na týchto miestach môže značiť problém

Najväčší nepriatelia pleti 

Snáď nikoho neprekvapíme tým, ak budeme tvrdiť, že pleti rozhodne neprospieva stres, nedostatok spánku či nezdravé jedlo. Najväčšími nepriateľmi zdravého vzhľadu pokožky sú preto alkohol, rafinovaný cukor, príliš veľa soli, jednoduché sacharidy, údeniny, tučná strava a nasýtené tuky. Stavím sa, že mnoho z vás vie, aké to je, keď sa na pleti odrazí nadmiera sladkého jedla. 

Niekedy sa problémy na tvári môžu objaviť aj po konzumácií príliš koreneného alebo mastného pokrmu. Aby ste sa vyhli týmto problémom, je nesmierne dôležité si vyberať kvalitné potraviny z overeného zdroja, ktoré sú vyrobené bez chemických prísad, emulgátorov a farbív. 

Veľkým plusom v tejto oblasti je rastlinná strava, ktorá dokáže vyčarovať zdravo vyzerajúci vzhľad. Na čo by mali teda vegáni a vegetariáni dbať? A aj keď zrovna do spomenutých skupín nepatríte, tieto zdroje by ste vo svojm jedálničku mali mať! 

Neprehliadnite:  Čo jesť pred spaním, aby sme nepribrali? Toto si môžeš dať aj o polnoci!

Zdravé domáce snacky
Depositphotos

Čo by mal váš rastlinný jedálniček krásy obsahovať? 

1. Vitamín E ako hlavný hrdina

Asi najčastejšou príčinou, ktorá spôsobuje akné a vyrážky je kravské mlieko. Je to typický strašiak, ktorý dokáže zapríčiniť veľa nepríjemnosti. Kravské mlieko obsahuje asi 15 rôznych prirodzených kravských hormónov či aminokyselín. To všetko následne zvyšuje riziko niektorých nádorových ochorení, ale aj akné. 

Ak máte problematickú pleť, môžete vyskúšať znižiť konzumáciu mliečnych výrobkov a nahradiť ich rastlinnou alternatívou. Náhradou kravského mlieka za rastlinný nápoj, napríklad mandľové mlieko, ktoré je výborným zdrojom vitamínu E, alebo akékoľvek iné, rozhodne doprajete pleti skutočné vitamíny. 

Odporúčame:  Psychológovia radia: Tu sú tipy, ako skoncovať s prejedaním sa

Hlavné zdroje vitamínu E
Depositphotos

2. Minerály naše každodenné 

Nesmieme zabudnúť začleniť do pestrej stravy aj minerály. Dôležitou zložkou potravy preto musí byť horčík. Horčík predstavuje dôležitý minerál, ktorý podporuje zdravé tkanivá. Prirodzenými zdrojmi horčíka sú banány, ale aj mandle (áno, opäť), ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička veľmi jednoducho, napríklad ako snack, pripraviť si zdravý mandľový koláč a nahradiť klasickú múku mandľovou alebo ako smoothie. Pre milovníkov kávy, ktorí si chcú ešte v letnom období dopriať osvieženie, máme tip na čisto rastlinnú ľadovú kávu s mandľovým mliekom. 

3. Zdravé tuky

Pleti, a celkovo zdravému vzhľadu, prospievajú potraviny, ktoré ďalej obsahujú selén, zinok a draslík. Medzi takzvanú "kozmetickú stravu" preto zahŕňame aj semienka (tekvicové, ľanové, snečnicové atď.), olivy, orechy či avokádo, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie našich buniek a dosiahnutie žiarivej pleti. Ak hovoríme o omega-3 mastných kyselinách, ktoré predovšetkým nájdeme vo vlaššských orechoch, lieskových orechoch, chia a ľanových semiankach, to všetko pleti veľmi prospieva. Pre udržanie si pevných a krásnych nechtov bez lámavosti je dôležité zakomponovať do svojho jedálnička práve zinok a selén. 

Bude vás zaujímať: 11 tipov, ako mať zdravé a krásne vlasy i v letných horúčavách

Zdravý vegánsky šalát
Depositphotos

Výborným zdrojom týchto minerálov sú chutné para orechy, nazývané aj Brazílske orechy. Kešu oriešky zasa obsahujú množstvo antioxidantov a medi, ktoré výrazne prospievajú zdraviu a kráse pokožky, takže budete doslova žiariť. Môžete ich pridať do svojej raňajkovej kaše alebo zmiešať spolu s ostatnými orechmi. Kešu oriešky tiež obsahuje látky, ktoré zabíjajú škodlivé baktérie spôsobujúce akné. No a ponúkajú ešte jeden benefit, za ktorý môže spomínaná meď. Tá dodá zas vašim vlasom lesk, hladký povrch a nadobudnú aj sýtejšiu farbu. 

Tipy, ako sa vyhnúť nezdravému mlsaniu

Často si to neuvedomujeme, ale práve mliečna čokoláda, príliš veľa cukru prítomného v sladkom pečive či cukríkoch ovplyvňuje nielen našu pleť. Našťastie, nezdravému mlsaniu sa dá vyhnúť niekoľkými spôsobmi.

Nesmrteľnou kombináciou je spojenie rastlinného jogurtu, prípadne smoothie, s čerstvou granolou. To si viete kedykoľvek pripraviť aj doma a vziať so sebou. A keď už sme pri tom cukre, raňajkové cereálie väčšinou obsahujú veľké množstvo pridaného rafinovaného cukru, a to dokonca i tie s veľkým nápisom “FITNESS”. Preto čítajte zloženie! 

Čučoriedkové overnight oats
Depositphotos

Ďalšou alternatívou môžu byť aj tzv. “overnigh oats” plné vápnika. Sú jednoduchou voľbou ako sa vyhnúť rýchlemu snacku v podobe presladených tyčiniek či pečiva. Ak sa vám zdá, že nemáte čas, môžete si ich pripraviť deň dopredu a ráno si ich so sebou vziať na cesty. O výživnú dávku potravín máte postarané. Okrem toho sa nebojte experimentovať a vytvárať vlastné recepty na domáce fitness tyčinky, ktoré taktiež môžete mať v kabelke počas celého dňa. Možností je naozaj nekonečne veľa. 

Tento recept vyskúšajte: Fit ryžové kocky - letná pochúťka z mrazničky. Len 3 ingrediencie, ktoré máte doma!

Ako začať s jedálníčkom krásnej pleti?

Kažná z nás túži byť krásna a rady sa o svoj zovňajšok staráme. Ale čo to vnútro? Možno niektoré z vás nie sú zvyknuté jesť všetky tieto potraviny denno denne. Je to úplne v poriadku, hoci pre vaše telo by to bolo skvelé. Naozaj nám zredukovanie niektorých potravín z jedálnička môže pomôcť k lepšej pleti. Na začiatok si doprajte tieto potraviny aspoň dvakrát či trikrát do týždňa a postupom času ich možno zaradíte do svojho každodenného jedálnička. Nebude sa tešiť iba váš imunitný systém, ale aj pleť. Nebojte sa predovšetkým zdravých tukov a pestrej vyváženej stravy. 

Okrem iného, nebojte sa variť z čerstvých potravín a vždy, ak máte čas, nájdite si chvíľu a pripravte chutný domáci obed, večeru či raňajky. Nemusíte vymýšľať komplikované recepty, oveľa dôležitejšia je pestrosť stravy. Aj jednoduchá príprava môže znamenať chutný a plnohodnotný obed alebo večeru. Verte či nie, oplatí sa to. A ešte jedno klišé. Áno, voda. Pite veľa vody!!! Veľa.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

 


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE