Acai bowl ako výživné raňajky s úžasnými účinkami na tvoje zdravie

Recept na Acai bowl

Dá sa povedať, že acai bowl predstavoval chvíľu istý trend bez toho, aby ľudia pátrali viac, čo je za touto pochúťkou. Videli sme ju na sociálnych sieťach ako niečo, čo dobre vyzerá a chutí. Pravdou je, že táto pestrá miska plná chutí a farieb je plná aj živín a získala si srdcia milovníkov po celom svete. Za touto „popularitou“ sa skrýva viac než len krásne naaranžované ovocie a granola. 

Základom acai bowl je práve acai - malé fialové bobule z Amazonského pralesa, ktoré sú považované za superpotravinu. V tomto článku sa ponoríme hlbšie do sveta acai a odhalíme niektoré z menej známych faktov a benefitov, ktoré (možno) nepoznáte. A, samozrejme, čaká vás aj recept! 

Neprehliadni:  Acai: Zázračná bobuľa alebo škandalózny klamár?

 

Acai: zázrak z hĺbok Amazonského pralesa

  • Tradičné využitie acai

Acai bolo po stáročia základnou potravinou pôvodných obyvateľov Amazónie. Zatiaľ čo dnes ho poznáme hlavne ako základ acai bowls, v minulosti sa acai využívalo ako kľúčová súčasť ich každodennej stravy. Bobule sa často konzumovali s ryžou alebo rybami. Áno, čítate správne. To poskytovalo domorodým kmeňom potrebnú energiu a živiny na prežitie v náročných podmienkach pralesa. Doba sa mení a trendy tiež.

  • Úloha acai v miestnej medicíne

V domorodých kultúrach sa acai často využívalo nielen ako potravina, ale aj ako liek. Tradiční liečitelia verili, že acai má schopnosť zlepšiť trávenie, podporiť imunitný systém a dokonca liečiť hnačku a horúčky. Čerstvé plody a ich šťava sa používali na ošetrovanie rán a znižovanie zápalov.

  • Nízky glykemický index

Na rozdiel od mnohých iných ovocných plodov, acai má prirodzene nízky obsah cukru a glykemický index. To znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako iné ovocie, čo z neho robí ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí si strážia príjem cukru alebo trpia cukrovkou.

  • Regeneračné účinky na pôdu

V neposlednom rade, acai má pozitívny vplyv aj na ekosystém Amazónie. Tieto palmy sa pestujú udržateľne a ich korene pomáhajú spevňovať pôdu, čím bránia erózii. Okrem toho, ich pestovanie nevyžaduje odlesňovanie, čo znamená, že pomáhajú udržiavať biodiverzitu pralesa.

Bude vás zaujímať: Rakytník – malý zázrak prírody. Akú liečivú silu ukrývajú jeho bobule?

Acai superpotravina
Depositphotos

Prečo je acai superpotravinou?

  • Antioxidantná bomba

Acai bobule sú jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov na svete. Obsahujú flavonoidy, antokyány a ďalšie fytonutrienty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. To, ako vieme, predchádza aj starnutiu. Zaujímavosťou je, že majú dokonca viac antioxidantov ako čučoriedky, brusnice alebo čierne ríbezle. Toto robí acai výnimočným nástrojom v boji proti starnutiu, zápalom a chronickým ochoreniam.

  • Bohatstvo esenciálnych mastných kyselín

Acai je jedinečné v tom, že obsahuje významné množstvo esenciálnych mastných kyselín, ako sú omega-3, omega-6 a omega-9. Tieto zdravé tuky podporujú zdravie srdca, znižujú zápaly a podporujú zdravú pokožku a vlasy. Takže ženy, acai bowl naša každodenná. Navyše, tieto tuky sú kľúčové pre správne fungovanie mozgu a nervového systému.

  • Vysoký obsah vlákniny

Acai je bohaté na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre zdravé trávenie. Táto vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových ochorení. Málokto vie, že vláknina z acai môže tiež podporovať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať.

  • Aminokyselinový profil

Acai obsahuje kompletný profil aminokyselín, vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín v tele. Pri rastlinných potravinách je veľmi náročné nájsť potravinu, ktorá tento profil obsahuje.

Acai bobule
Depositphotos

Aké menej známe benefity ponúka? 

  • Podpora zdravia očí

Zatiaľ čo väčšina ľudí pozná acai pre jeho celkové zdravotné benefity, málo sa vie o jeho pozitívnom vplyve na zrak. Antokyány obsiahnuté v acai môžu pomôcť chrániť oči pred poškodením spôsobeným UV žiarením a znižovať riziko vzniku ochorení, ako je makulárna degenerácia.

  • Detoxikačné vlastnosti

Acai bolo po stáročia využívané ako súčasť detoxikačných kúr v tradičnej amazonskej medicíne. Má schopnosť podporovať prirodzené detoxikačné procesy tela, čo môže pomôcť zbaviť telo toxínov. 

  • Antimikrobiálne vlastnosti

Extrakt z acai má takisto prirodzené antimikrobiálne účinky, ktoré môžu pomôcť bojovať proti niektorým patogénnym baktériám a hubám. 

Prečítajte si: Zázračná chlorella: Prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička

Poďte si pripraviť ikonickú „acai smoothie bowl“ ako z reštaurácie! Tu je recept:

Ingrediencie:

  • 1 mrazený banán
  • 100 g mrazeného bobuľového ovocia (čučoriedky, maliny, jahody, ...)
  • Hrsť kociek ľadu 
  • 2 lyžičky acai prášku
  • 30 g rastlinného proteínu 
  • 1 lyžička chia semienok
  • 100-150 ml rastlinného mlieka
  • Granola
  • Kokosové lupienky 

Postup: 

  • Všetky ingrediencie (okrem granoly a kokosových lupienkov) dáme do mixéra a rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Mlieko môžeme pridávať podľa potreby a konzistencie, ktorú preferujete. Acai má zväčša hustejšiu konzistenciu pripomínajúcu sorbet. 
  • Hotovú zmes nalejeme do misky, ozdobíme granolou, lupienkami a podávame. 

Acai bowl
Redakcia - KAMzaKRASOU.sk / Annamária B.

Ako inak zaradiť acai do svojho jedálnička?

Acai sa najčastejšie konzumuje vo forme acai bowl, ale existuje mnoho ďalších spôsobov, ako ho začleniť do každodenného jedálnička. Acai môžete použiť ako základ pre zdravé sorbety, mrazené dezerty, alebo dokonca ako prísadu do domáceho jogurtu. Skúste aj acai šťavu zmiešanú s inými ovocnými šťavami ako osviežujúci a výživný drink. Acai prášok môžete zmiešať s granolou alebo cereáliami, čím máte rýchle raňajky a výživný štart do dňa ASAP.

Vyskúšajte aj: Priprav si "To” smoothie podľa Kendal Jenner

Anketa: Vyskúšali ste už acai?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia - KAMzaKRASOU.sk / Annamária B.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE