Recept na cuketové paličky z lístkového cesta – rýchla pochúťka zo sezónnej zeleniny

cuketové paličky

Cuketa je jednou z najobľúbenejších letných zelenín, a to nielen vďaka svojej jemnej chuti a univerzálnosti, ale aj pre množstvo zdravotných prínosov. Táto zelenina je bohatá na vitamíny B a C, ako aj na minerály, ako sú draslík a horčík. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Cuketa má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody, ktorý podporuje zdravie pokožky a celkové fungovanie organizmu. 

Možností, ako cuketu pripraviť, je nespočetne veľa. Môžete ju grilovať, piecť, smažiť, pridávať do polievok, omáčok alebo šalátov. Je skvelou ingredienciou pre vegetariánske jedlá, ale aj ako príloha k mäsu. Jej neutrálnu chuť môžete ľahko prispôsobiť rôznym koreninám a bylinkám, takže vždy z nej vytvoríte niečo nové a zaujímavé. Či už ju používate ako hlavné jedlo alebo ako súčasť príloh, cuketa sa určite stane stálicou vo vašej kuchyni.

Pre tých, ktorí milujú experimentovanie, existujú aj menej tradičné spôsoby spracovania cukety. Môžete ju napríklad použiť ako náhradu za cestoviny v podobe „zoodles“ (cuketové rezance) alebo ju pridať do pečenia ako súčasť koláčov a chlebov. Cuketa je tiež skvelým základom pre rôzne omáčky alebo ako plnka do slaných koláčov. 

Ak hľadáte niečo, čo zaujme vašich hostí alebo chcete vyskúšať nový recept na domácu oslavu, cuketové paličky sú tým pravým. Príprava je jednoduchá, no výsledok je fantastický – sú chrumkavé, ľahké a plné chuti. Môžete ich servírovať ako ľahké predjedlo či snack. Skvelo sa hodia k dipom alebo ako príloha k rôznym omáčkam. 

Musíte vyskúšať tieto lahodné cuketové paličky, ktoré sa perfektne hodia ako pohostenie pre návštevu alebo na domácu oslavu. Ide o skvelý spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu a zároveň ponúknuť niečo inovatívne a chutné. Nechajte sa inšpirovať týmto receptom a prineste na váš stôl niečo nové a zdravé!

Odporúčame: Tip na letné barbecue: Skús tieto skvelé prílohy ku grilovanému mäsu

Suroviny na cuketové paličky:

  • 1 plát lístkového cesta
  • 1 menšia cuketa
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • mletá červená paprika 
  • strúhaným parmezán
  • 1 vajce
  • sezamové semienka

Ako pripraviť cuketové paličky?

Ako prvé si nakrájame cuketu na tenšie kolieska. V miske k cukete pridáme olivový olej, soľ, korenie a mletú červenú papriku. Premiešame. Lístkové cesto si buď rozvaľkáme, ak používame mrazené, alebo ho len rozmotáme, ak používame chladené. Lístkové cesto následne posypeme parmezánom a poukladáme naň v jednej súvislej vrstve kolieska cukety, ale iba na jednu polovicu cesta. 

Následne cukety zakryjeme druhou polovicou cesta. Takto pripravené naplnené lístkové cesto nakrájame na asi 2 cm hrubé pásiky. Každý pásik cesta si opatrne chytíme za konce a stočíme do tvaru vrtuľky. Pripravené cuketové paličky dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.

Pred pečením môžeme ešte posypať sezamovými semienkami, prípadne pridáme aj ďalší parmezán alebo iný syr. Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 minút. Pečieme dozlatista. Po miernom ochladnutí môžeme ihneď podávať. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/cookistwow

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE