Máme pre vás zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať. Cuketa je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko. My pre vás máme zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.
Pripravte si: Zdravý recept: Pečené hrušky s orechami
Záhradky sa nám pomaly začínajú plniť ovocím aj zeleninou, ktorú sme si počas zimy nemohli dopriať, preto by bolo dobré, aby sme tieto sezónne plody využili naplno. Aj z nich totiž získavame potrebné vitamíny a minerály.
Jednou z takýchto druhov zeleniny je aj cuketa. Lahodná a veľmi ľahká. Je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko. My pre vás máme tri zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.
Neprehliadnite: Ako “snackovať” a zlepšiť si pri tom pleť?
Pinterest/ownshiftology.com1. Recept na cuketové lasagne
Budeme potrebovať:
½ kg mletého hovädzieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšiu cibuľu
- 1 PL olivového oleja
- soľ a korenie
- 1 balenie rajčinovej passaty
- pár lístkov bazalky
- 3 cukety
- 400g ricotty
- 450g strúhanej mozzarelly
- ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
- 1 väčšie vajíčko
Postup prípravy cuketových lasagní:
Mleté hovädzie mäso osolíme a trochu ho opečieme vo väčšej panvici. Keď zhnedne, dáme ho do sitka, aby odkvapkal prebytočný tuk. Panvicu vrátime na sporák a na oleji opečieme nasekanú cibuľu a cesnak. Po pár minútach k tomu pridáme aj odkvapkané mäso.
- K mäsu pridáme rajčiny, bylinky a zmes osolíme i okoreníme. Dusíme 30 až 40 minút, vodu nedolievame, aby bola omáčka hustá a krémová. Kým sa mäso dusí, pokrájame cuketu na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme odpočinúť. Potom odsajeme vodu papierovým obrúskom.
- Plátky cukety krátko grilujeme na panvici alebo v rúre, mali by byť ľahko opečené. V miske medzitým zmiešame riccotu a parmezán, pridáme vajíčko a premiešame. Keď máme hotovú omáčku z rajčín, necháme ju trošku vychladnúť, pripravíme si ešte mozzarellu a môžeme začať vrstviť.
- Na spodok zapekacej misy dáme rajčinovú omáčku, na ňu plátky cukety a navrch zmes syrov. Posypeme mozzarellou. Nasleduje ďalšia vrstva omáčky, potom cukety a opäť syrov. Pokračujeme, až kým neminieme všetky ingrediencie. Lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C v uzavretej zapekacej mise asi 45 minút. Potom misu odkryjeme a dopekáme ešte asi 15 minút.
Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky
2. Cuketa plnená mäsom
Budeme potrebovať:
1 cuketu
- 0,5 kg bravčového plecka
- soľ, korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- nastrúhaný eidam (45 %)
Postup prípravy cukety plnenej mäsom:
Cuketu umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Ak je mladá, nemusíme ju šúpať. Vnútro cukety vydlabeme a obe polovice dáme do hlbšieho vymasteného pekáča.
- Pripravíme si mäsovú náplň. Môžeme použiť bravčové, ale aj hovädzie mäso, prípadne ich môžeme skombinovať. Mäso pomelieme, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Touto plnkou naplníme obe časti cukety.
- Rúru vyhrejeme na 180 °C a cuketu pečieme asi 40 minút. Tesne pred dopečením postrúhame syr eidam, môžeme tiež použiť napríklad strúhanú mozzarelu, a posypeme už upečené mäso. Dopečieme ešte asi 5 minút, aby sa syr roztiekol. Podávame pokrájané na mesiačiky s varenými zemiakmi.
Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia
Depositphotos3. Recept na zdravé cuketové hranolčeky
Budeme potrebovať:
4 mladé cukety
- ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
- ½ ČL oregana
- ½ ČL sušeného tymianu
- ½ ČL sušenej bazalky
- ½ ČL granulovaného cesnaku
- Soľ, korenie
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup prípravy cuketových hranolčekov:
V menšej miske zmiešame parmezán, všetky sušené bylinky, teda oregano, tymian a bazalku spolu s cesnakom a pridáme aj trochu soli a mletého korenia.
- Cuketu pokrájame do tvaru hranolčekov, nemusíme ju šúpať, pokiaľ nemá príliš tvrdú šupku. Každý kúsok pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v parmezánovej zmesi.
- Jednotlivé hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Ak máme aj funkciu gril, zapneme ju a hranolčeky grilujeme ešte asi 3 minúty, aby boli chrumkavé. Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou a podáme s ľubovoľným dressingom.
4. Cuketová polievka
Budeme potrebovať:
1 PL prepusteného masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 kus strednej bielej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 600 g cukety
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 g syru feta
- soľ a čierne korenie
Postup prípravy cuketovej polievky:
V hrnci si rozpálime maslo s olivovým olejom a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku.
- Opekáme pár minút a pridáme nakrájané kolieska cukety.
- Restujeme asi 10 minút a zalejeme vývarom. Povaríme asi 15 minút.
- Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Osolíme, okoreníme a pred podávaním posypeme nadrobenou fetou.
5. Recept na cuketový koláč
Budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 2 hrnčeky cukru
- 1 hrnček rastlinného oleja
- 4 vajcia
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy cuketového koláča:
- Predohrejte rúru na 180°C a vymastite formu na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a soľ.
- V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a vanilkovým extraktom.
- Postupne pridávajte suchú zmes do mokrej a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Vmiešajte nastrúhanú cuketu a prípadne nasekané orechy.
- Cesto vylejte do pripravenej formy.
- Pečte 45-50 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Nechajte koláč vychladnúť v forme asi 10 minút.
- Vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Nakrájajte a podávajte. Môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.
Aktualizovaný článok: 28.8.2024
Aktualizovaný článok: 28.08.2024
18 komentárov
Darina Božiková
19.03.2024 13:52teším sa, že prichádza jar, opäť bude dostatok čerstvej zdravej zeleniny z domácich zdrojov. Aj keď nemám nič proti zelenine zo supermarketov, ale naša, vypestovaná na Slovensku, je lepšia, lebo vieme ako hnojíme, ako ju ošetrujeme. budeme si môcť pripraviť zdravé recepty z cukín a iných tekvičiek.
Soňa Horáčková
07.09.2023 14:37cuketu milujeme na rôzne spôsoby, cuketové hranolky som ešte neskúšala...
Kristína Sekeráková
08.11.2021 13:24Všetky vyzerajú super, ale aj cuketa na sladko v nejakom chutnom koláčiku je výborná :-)
Zuzana Szocsova
02.12.2018 00:45vsetky tri recepty vyzeraju super... cuketa je fakt dobra zelenina.. v lete som ju casto jedavala
Soňa Horáčková
05.10.2017 14:39cuketu máme radi, určite recept vyskúšam
Anna Kristova
29.08.2017 15:56všetky recepty sú zaujímavé
Erika Špacírová
11.08.2017 19:16mňam, milujem cuketu
Ivana Goliašová
18.07.2017 21:39Milujem cuketové recepty, jedla by som cuketu denne (ale ja robím len recepty bez mlieka - mliečnej bielkoviny)
Jana Komadová
13.07.2017 11:28určite vyskúšam
Soňa Krátka
29.06.2017 08:18rozhodla som sa, dnes najprv urobím cuketové hranolčeky
Marianna Rajniaková
27.06.2017 18:27plnená mäsom sa mi vidí najviac..
Mária Frnová
27.06.2017 15:19jedlá z cukety sú zdravé, výborné a rýchlo pripravené...
Lucia Babjáková
26.06.2017 20:45Kombinácia zeleniny a mäsa je skvelá, určite ju vyskúšam
Martina Zahoranová
26.06.2017 18:04cuketa je úžasná na všetky spôsoby... mňam máme ju doma veľmi radi
Milka Damašková
26.06.2017 15:39Cuketa na spôsob hranoliek, tak to určite bude výborné :)
benynka
26.06.2017 08:50mám zasadenú na záhrade tak určite vyskúšam lebo ten prívarok je síce fajn ale už sa nám to prejedlo
Soňa Krátka
26.06.2017 07:54cuketové lasagne - to vyzerá naozaj dobre
Daniela Bieliková
26.06.2017 07:24cuketu mám veľmi rada, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, budem sa inšpirovať aj týmito...