Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?

Záhradky sa nám pomaly začínajú plniť ovocím aj zeleninou, ktorú sme si počas zimy nemohli dopriať, preto by bolo dobré, aby sme tieto sezónne plody využili naplno. Aj z nich totiž získavame potrebné vitamíny a minerály.

Jednou z takýchto druhov zeleniny je aj cuketa. Lahodná a veľmi ľahká. Je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko. My pre vás máme tri zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.

Cuketové lasagne

Budeme potrebovať:

  • ½ kg mletého hovädzieho mäsa

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1 balenie rajčinovej passaty
  • pár lístkov bazalky
  • 3 cukety
  • 400g ricotty
  • 450g strúhanej mozzarelly
  • ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 1 väčšie vajíčko

Postup:

  1. Mleté hovädzie mäso osolíme a trochu ho opečieme vo väčšej panvici. Keď zhnedne, dáme ho do sitka, aby odkvapkal prebytočný tuk. Panvicu vrátime na sporák a na oleji opečieme nasekanú cibuľu a cesnak. Po pár minútach k tomu pridáme aj odkvapkané mäso.

  2. K mäsu pridáme rajčiny, bylinky a zmes osolíme i okoreníme. Dusíme 30 až 40 minút, vodu nedolievame, aby bola omáčka hustá a krémová. Kým sa mäso dusí, pokrájame cuketu na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme odpočinúť. Potom odsajeme vodu papierovým obrúskom.
  3. Plátky cukety krátko grilujeme na panvici alebo v rúre, mali by byť ľahko opečené. V miske medzitým zmiešame riccotu a parmezán, pridáme vajíčko a premiešame. Keď máme hotovú omáčku z rajčín, necháme ju trošku vychladnúť, pripravíme si ešte mozzarellu a môžeme začať vrstviť.
  4. Na spodok zapekacej misy dáme rajčinovú omáčku, na ňu plátky cukety a navrch zmes syrov. Posypeme mozzarellou. Nasleduje ďalšia vrstva omáčky, potom cukety a opäť syrov. Pokračujeme, až kým neminieme všetky ingrediencie. Lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C v uzavretej zapekacej mise asi 45 minút. Potom misu odkryjeme a dopekáme ešte asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky

Cuketa plnená mäsom

Budeme potrebovať:

  • 1 cuketu

  • 0,5 kg bravčového plecka
  • soľ, korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaný eidam (45 %)

Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia

plnená cuketa

Zdroj: Depositphotos

Postup:

  1. Cuketu umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Ak je mladá, nemusíme ju šúpať. Vnútro cukety vydlabeme a obe polovice dáme do hlbšieho vymasteného pekáča.

  2. Pripravíme si mäsovú náplň. Môžeme použiť bravčové, ale aj hovädzie mäso, prípadne ich môžeme skombinovať. Mäso pomelieme, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Touto plnkou naplníme obe časti cukety.
  3. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cuketu pečieme asi 40 minút. Tesne pred dopečením postrúhame syr eidam, môžeme tiež použiť napríklad strúhanú mozzarelu, a posypeme už upečené mäso. Dopečieme ešte asi 5 minút, aby sa syr roztiekol. Podávame pokrájané na mesiačiky s varenými zemiakmi.

Zdravé cuketové hranolčeky

Budeme potrebovať:

  • 4 mladé cukety

  • ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL sušeného tymianu
  • ½ ČL sušenej bazalky
  • ½ ČL granulovaného cesnaku
  • Soľ, korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  1. V menšej miske zmiešame parmezán, všetky sušené bylinky, teda oregano, tymian a bazalku spolu s cesnakom a pridáme aj trochu soli a mletého korenia.

  2. Cuketu pokrájame do tvaru hranolčekov, nemusíme ju šúpať, pokiaľ nemá príliš tvrdú šupku. Každý kúsok pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v parmezánovej zmesi.
  3. Jednotlivé hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Ak máme aj funkciu gril, zapneme ju a hranolčeky grilujeme ešte asi 3 minúty, aby boli chrumkavé. Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou a podáme s ľubovoľným dressingom. 
cuketová polievka

Zdroj: Depositphotos

Cuketová polievka

Budeme potrebovať: 

  • 1 PL prepusteného masla

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 kus strednej bielej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 600 g cukety 
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 g syru feta 
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  1. V hrnci si rozpálime maslo s olivovým olejom a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.

  2. Pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku.
  3. Opekáme pár minút a pridáme nakrájané kolieska cukety.
  4. Restujeme asi 10 minút a zalejeme vývarom. Povaríme asi 15 minút.
  5. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  6. Osolíme, okoreníme a pred podávaním posypeme nadrobenou fetou. 

Aktualizovaný článok: 14.6.2023

18 komentárov
Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

26.06.2017 07:24

cuketu mám veľmi rada, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, budem sa inšpirovať aj týmito...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.06.2017 07:54

cuketové lasagne - to vyzerá naozaj dobre

Vaše meno:

benynka

benynka

26.06.2017 08:50

mám zasadenú na záhrade tak určite vyskúšam lebo ten prívarok je síce fajn ale už sa nám to prejedlo

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

26.06.2017 15:39

Cuketa na spôsob hranoliek, tak to určite bude výborné :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.06.2017 18:04

cuketa je úžasná na všetky spôsoby... mňam máme ju doma veľmi radi

Vaše meno:

Lucia Babjáková

Lucia Babjáková

26.06.2017 20:45

Kombinácia zeleniny a mäsa je skvelá, určite ju vyskúšam

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

27.06.2017 15:19

jedlá z cukety sú zdravé, výborné a rýchlo pripravené...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.06.2017 18:27

plnená mäsom sa mi vidí najviac..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

29.06.2017 08:18

rozhodla som sa, dnes najprv urobím cuketové hranolčeky

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.07.2017 11:28

určite vyskúšam

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

18.07.2017 21:39

Milujem cuketové recepty, jedla by som cuketu denne (ale ja robím len recepty bez mlieka - mliečnej bielkoviny)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.08.2017 19:16

mňam, milujem cuketu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

29.08.2017 15:56

všetky recepty sú zaujímavé

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2017 14:39

cuketu máme radi, určite recept vyskúšam

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

02.12.2018 00:45

vsetky tri recepty vyzeraju super... cuketa je fakt dobra zelenina.. v lete som ju casto jedavala

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 13:24

Všetky vyzerajú super, ale aj cuketa na sladko v nejakom chutnom koláčiku je výborná :-)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

07.09.2023 14:37

cuketu milujeme na rôzne spôsoby, cuketové hranolky som ešte neskúšala...

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

19.03.2024 13:52

teším sa, že prichádza jar, opäť bude dostatok čerstvej zdravej zeleniny z domácich zdrojov. Aj keď nemám nič proti zelenine zo supermarketov, ale naša, vypestovaná na Slovensku, je lepšia, lebo vieme ako hnojíme, ako ju ošetrujeme. budeme si môcť pripraviť zdravé recepty z cukín a iných tekvičiek.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE