Zdravý recept: Pečené hrušky s orechami

Pečené hrušky s orechami

Sladké a šťavnaté ovocie, ktorého sezóna v našich záhradách práve začína sú hrušky. Hoci nemajú vysoký obsah vitamínu C ako iné druhy ovocných plodov, veľké množstvo vitamínu B a kyseliny listovej z nich robia chutnú a najmä zdravú ingredienciu do domácich koláčov. 

Ak neviete ako využiť hrušky v kuchyni, inšpirujte sa sladkým dezertom, ktorý pripravíte do polhodinky! Prinášame vám skvelý recept na Pečené hrušky s orechami. 

(Ne)sezónne ovocie

Hrušky patria k obľúbeným ovocným stromom v našich záhradách, pretože ich pestovanie nie je veľmi náročné. Najviac im vyhovujú stredne ťažké pôdy s pôdnou reakciou 5,5 – 7,0 pH a strednou priepustnosťou. V mokrých a ťažkých pôdach môžu plody predčasne hniť a stromom žltnúť listy.

Letné odrody hrušiek rýchlo dozrievajú, zimné plody je potrebné nechať na strome dobre dozrieť a jesenné druhy vynikajú svojou šťavnatosťou.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Pochutnajte si na hruškách!
Shutterstock®

Prečisťujú črevá a posilňujú imunitu

Hrušky ako aj iné druhy ovocia obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, ktoré ľudský organizmus potrebuje k správnemu fungovaniu. Majú vysoký obsah vody a kyseliny listovej. Tá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek, pri vstrebávaní proteínov a pri tvorbe buniek. Obsahujú tiež minerály sodík, draslík, fosfor, železo, zinok a vitamíny skupiny B.

Pomáhajú pri problémoch s obličkami, znižujú riziko vysokého krvného tlaku a infarktu. Vďaka obsahu vlákniny prečisťujú črevá a pomáhajú pri liečbe zápchy. Hrušky sa však konzumujú len v zrelom stave, inak môžu spôsobiť nadúvanie. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Pochutnajte si na hruškách!
Shutterstock®

Pečené hrušky s orechmi - recept

Ingrediencie:

  • 2 hrušky
  • 2 polievkové lyžice medu
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica masla

Postup prípravy:

Hrušky očistíme, zbavíme šupky a rozkrojíme na polovicu. Vyberieme jadrovník a poukladáme ich na plech. Med zmiešame s nadrobno posekanými orechmi a zmesou naplníme hrušky. Na vrch dáme trochu masla, vložíme do vopred vyhriatej rúry pri 170 °C a pečieme 30 minút. Hrušky podávame s láskou!

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Pochutnajte si na hruškách!
Shutterstock®


Aktualizované na 28.08.2024

Aktualizovaný článok: 28.08.2024

8 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.08.2016 08:08

...dobrá maškrtka

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

27.08.2016 16:07

čerstvé hrušky zo záhradky sú super a máme ich doma veľmi radi ... tiež rôzne hruškové koláče

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

28.08.2016 10:16

hrušky v rodine milujeme na hocijaký spôsob, sú zdravé a chutné, nahradia aj sladkosť

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

28.08.2016 10:37

mňam :)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

28.08.2016 14:31

jednoduché a dobré

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

05.09.2016 18:35

výborný recept.

Vaše meno:

tofica

tofica

10.09.2016 17:31

mňaaam.. milujem sladké hrušky a ešte s kombináciou orechov .. !! ;-) Idem to hned vyskúšať ,ste mi urobili chute .. :-)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 16:46

Super tip, určite vyskúšam :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE