Sladké a šťavnaté ovocie, ktorého sezóna v našich záhradách práve začína sú hrušky. Hoci nemajú vysoký obsah vitamínu C ako iné druhy ovocných plodov, veľké množstvo vitamínu B a kyseliny listovej z nich robia chutnú a najmä zdravú ingredienciu do domácich koláčov.
Ak neviete ako využiť hrušky v kuchyni, inšpirujte sa sladkým dezertom, ktorý pripravíte do polhodinky! Prinášame vám skvelý recept na Pečené hrušky s orechami.
(Ne)sezónne ovocie
Hrušky patria k obľúbeným ovocným stromom v našich záhradách, pretože ich pestovanie nie je veľmi náročné. Najviac im vyhovujú stredne ťažké pôdy s pôdnou reakciou 5,5 – 7,0 pH a strednou priepustnosťou. V mokrých a ťažkých pôdach môžu plody predčasne hniť a stromom žltnúť listy.
Letné odrody hrušiek rýchlo dozrievajú, zimné plody je potrebné nechať na strome dobre dozrieť a jesenné druhy vynikajú svojou šťavnatosťou.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Prečisťujú črevá a posilňujú imunitu
Hrušky ako aj iné druhy ovocia obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, ktoré ľudský organizmus potrebuje k správnemu fungovaniu. Majú vysoký obsah vody a kyseliny listovej. Tá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek, pri vstrebávaní proteínov a pri tvorbe buniek. Obsahujú tiež minerály sodík, draslík, fosfor, železo, zinok a vitamíny skupiny B.
Pomáhajú pri problémoch s obličkami, znižujú riziko vysokého krvného tlaku a infarktu. Vďaka obsahu vlákniny prečisťujú črevá a pomáhajú pri liečbe zápchy. Hrušky sa však konzumujú len v zrelom stave, inak môžu spôsobiť nadúvanie.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Pečené hrušky s orechmi - recept
Ingrediencie:
- 2 hrušky
- 2 polievkové lyžice medu
- hrsť vlašských orechov
- 1 polievková lyžica masla
Postup prípravy:
Hrušky očistíme, zbavíme šupky a rozkrojíme na polovicu. Vyberieme jadrovník a poukladáme ich na plech. Med zmiešame s nadrobno posekanými orechmi a zmesou naplníme hrušky. Na vrch dáme trochu masla, vložíme do vopred vyhriatej rúry pri 170 °C a pečieme 30 minút. Hrušky podávame s láskou!
Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko
Aktualizované na 28.08.2024
Aktualizovaný článok: 28.08.2024