V tomto období zo stromov oberáme jablká, z ktorých mnohí z nás deťom pripravujú detskú výživu. Teda, nielen deťom, ale aj sebe. Veď na detskej výžive nie je nič zlé a je jedno, že má prívlastok detská – pochutnať si na nej môže aj každý dospelý.
Jablko patrí medzi TOP ovocie - prečo?
Jablká sú jedným z najpopulárnejších plodov na svete. Ich výhodou je nielen výborná chuť, ale aj množstvo výživných látok, ktoré prispievajú k zdraviu. Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamín C a rôzne antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom.
Existuje mnoho odrôd jabĺk, pričom každá má svoje špecifické vlastnosti. Jablká sa dajú konzumovať čerstvé, pridávať do šalátov, piecť alebo dokonca používať na výrobu džúsov a muštu.
Okrem svojej chuti majú jablká aj množstvo zdravotných benefitov. Pomáhajú napríklad pri regulácii hladiny cukru v krvi, podporujú zdravie srdca a tráviaceho systému. Jablká sú tiež nízkokalorické, čo ich robí ideálnym snackom pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu.
Nemenej dôležité je aj to, že jablká majú značný kultúrny význam v mnohých tradíciách a mýtoch. Často symbolizujú poznanie, krásu a plodnosť.
Ak máte radi jablká, môžete ich vyskúšať aj v rôznych receptoch, ako sú jablkové koláče, jablkové pyré alebo jednoducho ako osviežujúci snack.
Šťavnaté jablkové muffiny si zamilujete!
No ak máte tých jabĺk o čosi viac, tak si z nich niečo chutné upečte. Skvelé je jablkové pité od babičky, jablkovo-tvarohové pité i neťahaná jablková štrúdľa. Vyskúšať môžete aj jednoduchý recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktoré sú ľahké na prípravu, keďže základom je lístkové cesto. No a čo také muffiny? Aj tie si môžete upiecť podľa dnešného receptu.
Vyskúšaj aj: Slivkové gule zo zemiakové cesta: Dopraj si lahodný obed!
Na hrnčekové jablkové muffiny potrebujete:
- 1 a ½ hrnčeka hladká múka
- ½ hrnček kryštálového cukru
- ½ hrnčeka mlieka
- ¼ hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička mletá škorica
- 3 až 4 menšie jablká
- orechy, čokoláda, kakao, kondenzované ovocie
Hrnčekové muffiny s jablkom - recept a postup prípravy
V jednej miske si zmiešame suché a v druhej mokré suroviny. To znamená, že v jednej miske si zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a podľa vlastného uváženia nasekané orechy, čokoládu alebo kakao (poprípade z každého troška). V druhej miske si zmiešame mlieko, olej a vajíčka.
Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame na najširšom strúhadle. Zmiešame mokré a suché prísady a nakoniec pridáme aj nastrúhané jablká. Všetko poriadne premiešame a vytvorenou zmesou naplníme košíky na muffiny.
Muffiny pečieme pri teplote 180 °C, a to približne 20 až 30 minút. Muffiny by mali byť krásne zlatisté, no ak si nie ste isté, či sú skutočne upečené, tak použite špajdľu – ak ju zapichnete do muffinov a vytiahnete s nalepeným cestom, muffiny je potrebné ešte chvíľu piecť!
Neprehliadni: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Aktualizované na 01.09.2024
Aktualizovaný článok: 01.09.2024