Od doby, čo sme objavili chuť muffinov, brownie zákuskov a cheesecake, tak iné koláče už ani nepečieme. Už sme zabudli na všetky tie zákusky, ktoré nám pripravovala naša babička – a že ich robievala vždy najlepšie asi hovoriť ani nemusíme. Tak čo keby sme sa vrátili ku klasike, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov a vždy chutí dokonalo. Takým zákuskom je obyčajný perník, ktorý nás na chvíľu prenesie do vianočného obdobia, pre ktoré sú typické koreniny ako škorica, perníkové korenie, aníz, badián a pod.
Dnes sa teda vrátime ku klasickým hrnčekovým receptom, ktoré si však trochu „okoreníme.“ Vyskúšajte teda recept na perník s jablkami v ceste. Jesenná mňamka, ktorú si zamilujete.
Odporúčame: Recept: Jednoduchá perníková torta s marhuľovým džemom a čokoládou
Na perník s jablkami budete potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 a ½ hrnčeka nastrúhaných jabĺk
- 3 lyžice kakaa
- 1 kypriaci perníkový prášok
- 1 lyžičku perníkového korenia
- 3 vajíčka
- 3 lyžice džemu
- čokoládu na polevu
Vajíčka si rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov si vyšľaháme sneh, ku ktorému následne pridáme cukor a žĺtky. Opäť premiešame a pridáme múku zmiešanú s kypriacim perníkovým práškom, perníkovým korením a kakaom. Všetko premiešame a vytvoríme si v podstate perníkové cesto.
Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame ich. Tie následne vmiešame do perníkového cesta a premiešame. Pripravené cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút. Po dopečení necháme perník chvíľu vychladnúť a následne ho potrieme vybraným džemom. Skvelo sa naň hodí marhuľový, ale aj slivkový či jahodový džem. Vrch koláča polejeme roztopenou čokoládou, ktorú sme si nechali roztopiť vo vodnom kúpeli. Dobrú chuť!
Neprehliadni: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami