Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve!

Určite nám dáte za pravdu, že existujú múčniky, ktoré môžete upiecť v ktoromkoľvek ročnom období a vždy budú chutiť skvelo. Medzi nadčasové a ikonické múčniky patrí bezpochyby voňavý perník, ktorý je tým najvhodnejším spoločníkom k rannej či poobednej káve. Jeho vôňa vás navyše prenesie do dôb, keď ste ešte boli deti a pekávala vám ho s láskou vaša babička.

Výhodou perníka je jeho rýchla príprava, malé množstvo ingrediencií a variabilita v dochucovaní. U nás doma chutí najlepšie s dávkou poctivého slivkového lekváru a čokolády. V takejto podobe ho ja osobne dokážem konzumovať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. K receptu na perník, ktorý vám uvádzam nižšie, sa už roky rada vraciam a posúvam ho ďalej aj známym, ktorí perník ochutnali. Opäť cítim jeho chuť na jazyku a teším sa na jeho ďalšiu prípravu.

Odporúčame: Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!

lahodný perník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na perníkové cesto budete potrebovať (cesto je na veľký plech, najčastejšie však pripravujem iba polovičnú dávku)

  • 400 gramov hladkej múky špeciál
  • 300 gramov práškového cukru
  • 3 dcl mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 prášok do perníka
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 2 lyžice kvalitného kakaa
  • 2 lyžice slivkového lekváru

Pozri aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!

lahodný perník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Všetky sypké prísady premiešame spolu – múku, cukor, prášok do pečiva, prášok do perníka, kakao a škoricu. Následne rozbijeme dve vajcia a pridáme ich k zmesi, rovnako ako aj slivkový lekvár. Potom prilievame tekuté prísady – mlieko a olej. Celú zmes opatrne premiešavame metličkou až do hladkého cesta, ktoré je stále tekuté, no príjemne hutné. Pozor, cesto nešľaháme mixérom, mohlo by sa nám ubiť a pri pečení by nenarástlo.

Vyskúšaj aj: Nadýchaná Pavlova torta: Tomuto dezertu zaručene neodoláš!

voňavý perník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Plech ideálne vystelieme papierom na pečenie. Ak papier na pečenie momentálne nemáte, pokojne plech pretrite olejom a vysypte hladkou múkou. Efekt je rovnaký. Cesto prelejeme do formy a pečieme na 180 °C zhruba 25 minút (v závislosti do rúry). Perník pečieme, pokým nám cesto krásne narastie a jeho dráždivá sladkokorenistá vôňa sa začne šíriť do všetkých kútov domácnosti. Po vychladnutí natrieme vrch perníka vrstvou slivkového lekváru a polejeme roztopenou horkou čokoládou. Ak preferujete čistý perník, chybu neurobíte. Je vynikajúci aj bez zdobenia a chutí aj na druhý či tretí deň.

Inšpiruj sa: Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

23.08.2021 11:20

milujem perník a ešte nasekané oriešky do cesta ja pridávam..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

23.08.2021 14:14

Perník je vždy dobrý

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

23.08.2021 14:26

Pečiem ho často, dokonca presne tento recept :) odporúčam

Vaše meno:

Leona Bašistová

Leona Bašistová

23.08.2021 15:00

výborný recept, už len pri samotnom čítaní som cítila vôňu škorice :))) perníkové cesto, nakoľko sa snažím piecť bez cukru, dochucujem 3ks roztlačených dozretých banánov. Chutí tiež fantastický a cesto ostáva vláčne. :)))

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

24.08.2021 00:01

Ďakujem za super tip na náhradu cukru....určite vyskúšam i tento variant. :-)

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.08.2021 16:12

ďakujem za pripomenutie, už som ho dávno nepiekla

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.08.2021 19:24

Mn robievam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

24.08.2021 06:43

Obľúbená maškrta našich detí, rada pripravujem.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

24.08.2021 12:37

Taký istý recept mám aj ja.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

24.08.2021 15:25

Dala by som si narobili ste mi chute

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.