Určite nám dáte za pravdu, že existujú múčniky, ktoré môžete upiecť v ktoromkoľvek ročnom období a vždy budú chutiť skvelo. Medzi nadčasové a ikonické múčniky patrí bezpochyby voňavý perník, ktorý je tým najvhodnejším spoločníkom k rannej či poobednej káve. Jeho vôňa vás navyše prenesie do dôb, keď ste ešte boli deti a pekávala vám ho s láskou vaša babička.
Výhodou perníka je jeho rýchla príprava, malé množstvo ingrediencií a variabilita v dochucovaní. U nás doma chutí najlepšie s dávkou poctivého slivkového lekváru a čokolády. V takejto podobe ho ja osobne dokážem konzumovať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. K receptu na perník, ktorý vám uvádzam nižšie, sa už roky rada vraciam a posúvam ho ďalej aj známym, ktorí perník ochutnali. Opäť cítim jeho chuť na jazyku a teším sa na jeho ďalšiu prípravu.
Odporúčame: Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!
Na perníkové cesto budete potrebovať (cesto je na veľký plech, najčastejšie však pripravujem iba polovičnú dávku)
- 400 gramov hladkej múky špeciál
- 300 gramov práškového cukru
- 3 dcl mlieka
- 2 dcl oleja
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 prášok do perníka
- 1 lyžičku mletej škorice
- 2 lyžice kvalitného kakaa
- 2 lyžice slivkového lekváru
Pozri aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!
Postup
Všetky sypké prísady premiešame spolu – múku, cukor, prášok do pečiva, prášok do perníka, kakao a škoricu. Následne rozbijeme dve vajcia a pridáme ich k zmesi, rovnako ako aj slivkový lekvár. Potom prilievame tekuté prísady – mlieko a olej. Celú zmes opatrne premiešavame metličkou až do hladkého cesta, ktoré je stále tekuté, no príjemne hutné. Pozor, cesto nešľaháme mixérom, mohlo by sa nám ubiť a pri pečení by nenarástlo.
Vyskúšaj aj: Nadýchaná Pavlova torta: Tomuto dezertu zaručene neodoláš!
Plech ideálne vystelieme papierom na pečenie. Ak papier na pečenie momentálne nemáte, pokojne plech pretrite olejom a vysypte hladkou múkou. Efekt je rovnaký. Cesto prelejeme do formy a pečieme na 180 °C zhruba 25 minút (v závislosti do rúry). Perník pečieme, pokým nám cesto krásne narastie a jeho dráždivá sladkokorenistá vôňa sa začne šíriť do všetkých kútov domácnosti. Po vychladnutí natrieme vrch perníka vrstvou slivkového lekváru a polejeme roztopenou horkou čokoládou. Ak preferujete čistý perník, chybu neurobíte. Je vynikajúci aj bez zdobenia a chutí aj na druhý či tretí deň.
Inšpiruj sa: Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert