Nájdu sa tu nejakí milovníci karamelu alebo karamelovej chuti? Pevne veríme, že áno! Táto potravina, respektíve pochutina je charakteristická svojou vskutku špecifickou sladkastou chuťou. Karamel je dnes bežne využívaný hlavne na dochucovanie rôznych cukroviniek a potravinárskych výrobkov, tiež ako potravinárske farbivo. Jeho pôvod nie je úplne známy. Údajne ako prví vyrábali sladkosti v podobne tvrdých kúskov karamelu americkí osadníci približne v polovici 17. storočia. Niektoré pramene však tvrdia, že pôvod karamelu možno hľadať už okolo roku 1000 n.l. v arabskom svete. Nejasný je i pôvod slova. Niektorí sa prikláňajú k tomu, slovo karamel, respektíve anglický pojem caramel, pochádza pôvodne z latinského slova calamellus, ktoré označuje cukrovú trstinu, iní vidia skôr spojenie s arabským kora-moħalláh, čo môžeme preložiť ako guľa z cukru.
Neodmysliteľná súčasť dezertov
Karamel je v rôznej forme neodmysliteľnou súčasťou rôznorodých dezertov. Spomenúť môžeme francúzsky crème brûlée, karamelky, karamelové jabĺčka či v našich končinách známe grilážky. Milovníkov karamelu tiež dozaista poteší karamelový cheesecake či karamelové veterníky. A ako sa vlastne karamel pripravuje? Nejde v podstate o žiaden zložitý proces, i keď oplatí sa mať s ním trochu skúseností. Vo všeobecnosti sa karamel v základnom zmysle slova pripravuje pomalým zahrievaním bieleho cukru (nasucho alebo s trochou vody) pri teplote od 110 °C do 170 °C. V procese karamelizácie sa mení konzistencia aj farba cukru a vzniká tekutejšia pochutina s typickou béžovou, oranžovou, zlatistou až hnedou farbou a sladkou a tak trochu pripálenou chuťou.
Pozri aj: Domáce ríbezľové víno: Ako ho pripraviť z červených i čiernych bobúľ?
Lahodná karamelová omáčka
Je potrebné myslieť na to, že klasický karamel pripravený spôsobom, ktorý sme popísali vyššie, má tendenciu stvrdnúť. Následne sa len ťažko roztápa. Preto je ho potrebné ihneď využiť, napríklad na výrobu rôznych jedlých dekorácií na zákusky, torty a dezerty. Karamel sa však pripravuje aj pridaním mnohých iných ingrediencií, čo mu dáva aj iné vlastnosti. Napríklad s pomocou masla a smotany je možné získať krémovejšiu karamelovú omáčku, ktorá zostáva tekutá a je vhodná i na kratšie skladovanie.
Ingrediencie:
- 150 g bieleho kryštálového cukru
- 30 g masla
- 1 dl šľahačkovej smotany
Postup: Ako prvé si na suchej panvici alebo v hrnci začneme nahrievať cukor. Stále dôkladne miešame, aby sa nám cukor nepripálil. Čakáme, kým sa všetok cukor rozpustí a na povrchu sa začne vytvárať pena. Následne zľahka vmiešame maslo a potom i šľahačku. Dôkladne premiešame a keď sa všetky zložky dostatočne premiešajú a spoja, odstavíme omáčku z ohňa. Možné je ju použiť napríklad ako polevu na rôzne dezerty.
Pozri aj: Nevieš, čo s ňou? Tieto jednoduché recepty z rukoly si zamiluješ!
Karamel zo salka
Niektoré gazdinky obľubujú tiež nenáročnú prípravu karamelu, respektíve karamelovej polevy zo Salka, teda kondenzovaného mlieka, ktoré v plechovke nájdeme prakticky v každých potravinách. Ako na to?
Ingrediencie:
- 1 plechovka Salka
Postup: Príprava karamelu do Salka je úplne jednoduchá. Plechovku stačí vložiť do hrnca s vodou a povariť asi 2 až 3 hodiny. Ak chcete polevu hustejšiu, varte odporúčané 3 hodiny. Počas varenia dávajte pozor na to, aby bola plechovka s kondenzovaným mliekom ponorená vo vode (najmenej z 2/3). Podľa potreby vždy dolievajte mimo plechovky teplú vodu. Plechovku je tiež vhodné párkrát otočiť, aby sa obsah rovnomerne skaramelizoval. Po dovarení ju otvorte až vtedy, keď úplne vychladne, pokojne až nasledujúci deň. Následne je poleva vhodná na ďalšie použitie.
Pozri aj: Domáce nanuky s čučoriedkami – to pravé letné osvieženie
Čo tak skúsiť slaný karamel?
V poslednej dobe si mnoho fanúšikov získava slaný karamel. Kombináciou tradičného sladkého karamelu a malého množstvo soli totiž vzniká veľmi zaujímavá chuť. Pôvod slaného karamelu je pritom o čosi jasnejší, pochádza konkrétne z Francúzska. Jeho jedinečnú chuť priniesol francúzsky cukrár Henri Le Roux v 70. rokoch 20. storočia. Ten pôvodne prišiel s karamelom, ktorý pripravil so slaným maslom. Nazval ho caramel au beurre salé – karamel so slaným maslom. Jedinečný slaný karamel si môžete taktiež pripraviť i doma.
Ingrediencie:
- 150 g bieleho kryštálového cukru
- 50 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1/2 alebo 1 ČL soli
Postup: Ako prvé si cukor necháme na miernom ohni rozpustiť na suchej panvici či v hrnci. Do rozpustenej hmoty pridáme maslo a varíme asi 2 minúty. Následne za stáleho miešania pomaly prilejeme aj smotanu na šľahanie. Odstavíme z ohňa a pridáme podľa chuti menšie alebo väčšie množstvo soli. Necháme vychladnúť. Hotový slaný karamel je možné použiť pri príprave torty, zákuskov, muffinov aj ako polevu na palacinky.