Hot Dogs a la Mexicana – pikantná mexická pochúťka plná farieb a chutí

Hot Dogs a la Mexicana

Mexická kuchyňa je oslavou farieb, vôní a odvážnych kombinácií chutí – a presne také sú aj mexické hot dogy. Zabudnite na klasiku so štipkou horčice či kečupu. Tu prichádza na scénu pikantná salsa roja, krémové guacamole, voňavý koriander a chrumkavé nachos.

Každé sústo vás prenesie na rušné ulice Mexico City, kde sa vôňa grilovaného mäsa mieša s arómou čerstvých byliniek a korenín. Tento recept nie je len jedlo – je to malý gurmánsky výlet, ktorý zvládnete pripraviť aj doma.

Recept na Hot Dogs a la Mexicana

Recept na Hot Dogs a la Mexicana spája šťavnaté teľacie párky, chrumkavé žemle a výrazné mexické ingrediencie, ktoré premenia obyčajný hot dog na zážitok plný farieb a chutí. Základ tvoria dve omáčky – pikantná salsa roja z paradajok, šalotky, cesnaku, chili a koriandra a krémové guacamole z avokáda, paradajky, cibule a limetky. 

Do opečenej žemle sa vloží guacamole, salsa, ohriaty párok, zmes mozzarelly a červeného cheddaru, všetko sa dozdobí čerstvým koriandrom a chrumkavými nachos. Výsledkom je jedlo, ktoré spája jemnosť, pikantnosť a sviežosť v každom súste.

 

Potrebujeme 

  • 4ks bagety alebo hotdog žemle – svetlé
  • 4ks Teľacích párkov 
  • 200g strúhanej mozzarely
  • 200g strúhaného červeného cheddaru
  • koriander
  • 2 ks Nachos chipsov do každého hotdogu

Na salsa roja:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400g nakladaných krájaných paradajok
  • štipka drvených chili papričiek
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • hrsť čerstvého koriandru
  • 2 lyžičky limetkovej šťavy
  • soľ

Na guacamole:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 paradajka
  • 1 cibuľa
  • 1 čerstvá zelená chili paprička (jalapenos)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g čerstvej vňate koriandru
  • soľ a limetková šťava podľa chuti

hot dog mexicana
Freepik

Postup prípravy mexických hot dogov

Salsa roja

Na panvici opražíme na drobno nakrájanú šalotku do zlatista. Pridáme paradajky, drvený cesnak, chili, cukor a varíme do zhustnutia približne 15 – 20 minút. Dáme vychladnúť, pridáme nasekaný koriander, dochutíme soľou a limetkovou šťavou a môžeme rozmixovať alebo len premiešať a ponechať väčšie kúsky. 

Guacamole

Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu lyžicou vydlabeme zo šupky. V miske dužinu rozpučíme vidličkou. Paradajku nakrájame na malé kocky, cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, z chili papričiek odstránime semienka a všetko spoločne s nahrubo nasekaným koriandrom pridáme k avokádu. Pokvapkáme limetkou, osolíme a dobre premiešame.

Dokončenie hot dogov

Bagetku rozrežeme a ogrilujeme vnútro (aby nenasiakla rýchlo salsou). Jednu stranu potrieme guacamole a druhou salsou, vložíme ohriaty párok zasypeme strúhaným syrom a pokvapkáme salsou (môžeme a nemusíme dať na 2 minúty sprudka zapiecť) a dozdobíme čerstvým koriandrom a nachos chipsami.

Odporúčania na servírovanie

Mexické hot dogy sú ako stvorené na letné grilovačky, záhradné oslavy či rodinné večery pri filme. Stačí ich podávať na drevených doskách alebo farebných tanieroch, aby vynikli ich živé farby a lákavá kombinácia ingrediencií.

K nim sa perfektne hodia domáce batátové hranolky, kukuričný šalát s limetkou alebo misky s extra nachos a pikantnou omáčkou. Pre efekt „wow“ ich môžete servírovať s malými miskami sals, aby si každý doladil chuť podľa seba.

Farebné a chuťové doladenie hot dogov

Hoci sú mexické hot dogy sami o sebe vizuálne atraktívne, pár detailov ich môže posunúť na vyššiu úroveň. Skúste ich posypať plátkami čerstvej reďkovky, lístkami koriandra alebo kúskami červenej papriky pre extra farebný kontrast.

Ak máte radi výraznejšie chute, kvapka pálivej omáčky alebo posypanie drveným syrom cotija dodá hot dogom autentický mexický charakter. Tieto malé dotyky spravia z obyčajného jedla nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

Mexické hot dogy ako kulinársky zážitok

Mexické hot dogy nie sú len obyčajným rýchlym občerstvením – sú to malé kulinárske dobrodružstvo, ktoré v sebe spája pikantné tóny, krémovú jemnosť a chrumkavé kontrasty. 

Vďaka výrazným omáčkam, čerstvým bylinkám a hravým doplnkom, ako sú nachos, sa z nich stáva jedlo, ktoré si zamilujú nielen fanúšikovia mexickej kuchyne. Pripraviť si ich doma je jednoduché a výsledok vás odmení nielen skvelou chuťou, ale aj radosťou z kreatívne stráveného času v kuchyni.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Aktualizovaný článok: 13.08.2025

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.09.2016 20:35

Určite vyskúšam mňamkýýýý

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

18.07.2016 09:10

Pre priateľa ako stvorené :)

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

25.06.2016 15:52

Mňam, teraz ste mi urobili chuť :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

25.06.2016 14:06

zaujímavý recept :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.06.2016 08:40

laka ma obcas ochutnat takuto specialitku, urcite vyskusam, mnam

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

25.06.2016 06:32

Tak to vyzerá veľmi dobre, už sa len zahryznúť!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.