Guacamole je obľúbené mexické jedlo z avokáda, paradajok a soli. Milujú ho tisíce ľudí po celom svete a v samotnom Mexiku existuje stovky variant tohto národného jedla. Táto zelená omáčka plná vitamínov sa najčastejšie podáva s kukuričnými čipsami, ktoré vynikajúco slúžia na jej naberanie. Jeho rýchla a jednoduchá príprava je zárukou toho, že guacamole zvládne pripraviť aj úplný začiatočník v kuchyni.
História avokádového guacamole
Zelenú omáčku guacamole vyrábali v 16. storočí starí Aztékovia. Tradične avokádo roztlačili v mažiari, pridali paradajky a dochutili soľou. Dnešné verzie avokádového guacamole už obsahujú viac ingrediencií pre zvýraznenie chuti, ale základ tvoria stále tri ingrediencie – avokádo, rajčiny, soľ.
Guacamole sa po príchode Španielov do Nového sveta rýchlo rozšírilo aj do Európy, kde si získalo obľubu vďaka svojej jedinečnej chuti a výživovým hodnotám. V priebehu storočí sa recept prispôsoboval miestnym surovinám a chutiam – niekde sa doň začal pridávať cesnak, inde limetková šťava, koriander či cibuľa.
Dnes je guacamole celosvetovo obľúbeným pokrmom, ktorý spája tradičné korene s modernou gastronómiou a nesmie chýbať na žiadnom stole milovníkov mexickej kuchyne.
Tipy pre začiatočníkov
Hlavnou ingredienciou mexického guacamole je avokádo. Pri jeho výbere však buďte opatrní, pretože zo zeleného a tvrdého avokáda chutné guacamole nepripravíte. Vždy používajte zrelé avokádo, ktoré je na dotyk mäkké a jeho šupka sa ľahko oddeľuje od dužiny.
Po olúpaní avokáda ho vždy pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou. Na vzduchu avokádo rýchlo oxiduje a zhnedne. Hoci bude chuť guacamole rovnaká, na typickú sýtozelenú farbu by ste mohli zabudnúť. Z tohto dôvodu sa guacamole podáva vždy čerstvé. Podávať ho môžete s kukuričnými lupienkami alebo pita chlebom.
Shutterstock®Tradičný recept na guacamole
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda
- 1 paradajka
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zelená chilli paprička
- limetková šťava
- soľ
Príprava guacamole
Začneme tým, že zrelé avokádo rozrežeme pozdĺžne na polovicu a opatrne z neho vyberieme kôstku. Dužinu následne lyžicou vydlabeme, prípadne avokádo ošúpeme, a nakrájame ho na menšie kúsky. V miske ich pomocou vidličky rozpučíme na jemnú pastu, ktorú ihneď pokvapkáme čerstvou limetkovou šťavou – tá dodá guacamole sviežu chuť a zároveň ochráni avokádo pred zhnednutím.
Do tejto zelenej dobroty potom pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, pikantnú chilli papričku, prelisovaný strúčik cesnaku a šťavnatú paradajku nakrájanú na drobné kúsky. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame, aby sa chute krásne prepojili. Na záver už len dochutíme štipkou soli podľa vlastnej preferencie a môžeme podávať – ideálne s tortillovými čipsami, k tacos alebo ako osviežujúcu nátierku.
Ako podávať guacamole
Guacamole je mimoriadne všestranná pochúťka, ktorú môžete podávať na množstvo chutných spôsobov. Klasikou, ktorá nikdy nesklame, je kombinácia s chrumkavými tortillovými čipsami – skvelo sa hodí ako jednoduché predjedlo alebo snack na večierkoch. Guacamole však vynikne aj ako nátierka na čerstvý chlieb, hrianky či krekry, kde dodá sviežosť a krémovú textúru.
Okrem toho je výborným doplnkom k mnohým hlavným jedlám. Skvelo ladí s mexickou kuchyňou – podáva sa k tacos, burritám, quesadillám alebo fajitám, kde dodáva jedlu ľahkosť a vyrovnáva pikantné chute. Vhodné je aj ako príloha k pečeným zemiakom, grilovanej zelenine či do šalátov. A ak si ho natriete do sendviča či pridáte na veggie burger, posuniete tieto jedlá na novú chuťovú úroveň.
Shutterstock®Nutričné hodnoty guacamole
Guacamole je nielen chutné, ale aj mimoriadne výživné. Základná surovina – avokádo – je bohatým zdrojom zdravých tukov, najmä mononenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Okrem toho obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie, a vitamíny ako E, K, B6 či kyselinu listovú.
Vďaka limetke, cesnaku a paradajkám má guacamole aj vysoký obsah antioxidantov a protizápalových látok. Tieto ingrediencie prispievajú k posilneniu imunity, regulácii krvného tlaku a podpore zdravého metabolizmu. Navyše má guacamole nízky obsah cukru a hodí sa aj pri zdravom stravovaní.
Tipy na moderné verzie guacamole
- Guacamole s mangom alebo granátovým jablkom – sladkasté ovocie dodá dipu exotický nádych a krásne farebné kontrasty.
- Krémové guacamole s jogurtom – primiešajte grécky jogurt pre jemnejšiu textúru a ľahšiu, sviežejšiu chuť.
- Pikantné guacamole s jalapeños – pre milovníkov ostrejších chutí môžete pridať nasekané jalapeños alebo pár kvapiek pálivej omáčky.
- Guacamole s hráškom alebo edamame – rozmixovaný zelený hrášok či sójové bôby nielen zvýšia obsah bielkovín, ale aj oživia farbu a chuť.
- Guacamole s údenou paprikou alebo chipotle – dodá dipu jemne dymový a zemitý podtón, ktorý skvelo ladí s grilovanými jedlami.
- Guacamole s vajíčkom natvrdo – nasekané vajíčko v guacamole je netradičný, no prekvapivo chutný doplnok, ktorý zasýti.
- Guacamole s kozím syrom alebo fetou – pre krémovejšiu a slanšiu verziu stačí pridať trochu rozdrobeného syra. Skvele sa hodí k pečivu.
Skladovanie a tipy, ako predĺžiť čerstvosť guacamole
Guacamole chutí najlepšie čerstvo pripravené, pretože avokádo má tendenciu rýchlo oxidovať a meniť farbu na hnedú. Ak však potrebujete zvyšok uchovať, odporúča sa uhladiť jeho povrch a priamo naň priložiť potravinovú fóliu – čím obmedzíte kontakt so vzduchom.
Ďalším trikom je pokvapkať vrch guacamole limetkovou alebo citrónovou šťavou, prípadne do stredu misky vložiť kôstku z avokáda, ktorá vraj pomáha udržať jeho zelený vzhľad. Uchovávať by sa malo v chladničke a spotrebovať ideálne do 1–2 dní.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 26.03.2025