Skladovanie avokáda vo vode – najlepší spôsob, ako ho udržať čerstvé? OMYL, hrozia problémy!

skladovanie avokáda vo vode

Avokádo rozhodne nepatrí k tunajším plodom, ale aj v mnohých slovenských domácnostiach sa už dnes bežne používa. Dajú sa s ním pripraviť rôzne dobroty, vrátane nátierok, dipov, šalátov, ale aj sladkých dezertov. Konzumácia avokáda má mnoho zdravotných výhod, pretože je bohaté na rôzne živiny a prospešné látky. Je plné zdravých tukov, taktiež obsahuje vlákninu, vitamín K, draslík, antioxidanty a mnohé iné cenné látky. 

Vďaka svojmu zloženiu má avokádo priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, proces trávenia, krvný tlak aj pokožku. Do jedálnička sa ho oplatí v primeranej miere zaradiť pri chudnutí, zvýšenom riziku cukrovky a srdcových chorôb, aj pri chronických ochoreniach spojených so zápalom.

To, že je avokádo pre nás prospešné, je všeobecne známe. Avšak, ako ho v domácnosti skladovať, aby čo najdlhšie vydržalo čerstvé a neskazilo sa? Dať ho do chladničky alebo na kuchynskú linku? Môžeme sa stretnúť aj s trikom skladovania avokád vo vode. Je to dobrý spôsob?

Oplatí sa hodiť avokádo do vody?

Už ste sa stretli s odporúčaním hodiť avokádo do misky s vodou a dať do chladničky? Či už ide o celé alebo rozkrojené avokádo, tento trik má pomôcť predĺžiť jeho životnosť. Voda môže do určitej miery spomaliť oxidáciu avokáda, čím sa predlžuje jeho sviežosť. Oxidácia je proces, ktorý spôsobuje hnednutie avokáda po jeho odkrojení. 

Avšak, hoci sa predĺženie skladovateľnosti a spomalenie hnednutia môže zdať ako skvelá výhoda tejto formy skladovania avokáda, nič nie je také ružové, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Prečo nad touto metódou odborníci zdvíhajú varovný prst?

Prečo neskladovať avokádo ponorené vo vode?

Odpoveď je úplne jednoduchá – kvôli riziku rastu baktérií. Hoci umiestnenie potraviny v chladničke spomaľuje rast baktérií, predsa len nejde o úplne sterilné prostredie. A voda môže slúžiť ako dobré médium pre rast baktérií, ktoré môžu byť na šupke avokáda prítomné pred jeho ponorením do vody. To môže následne viesť k potenciálnym zdravotným rizikám, ktoré sa zvyšujú pri dlhšom skladovaní. 

Na šupke avokáda môžu byť prítomné napríklad salmonely alebo listérie, ktoré v ľudskom organizme spôsobujú nepríjemné infekcie tráviaceho traktu sprevádzané zažívacími ťažkosťami. 

Ak je skladovanie avokáda vo vode príliš dlhé, niektoré baktérie dokonca môžu spolu s vodou prenikať až do dužiny avokáda, čo znamená, že rizikové nie je len skladovanie rozkrojeného avokáda, ale aj celého. Preto je vhodné voliť iné formy skladovania. 

Nezrelé avokádo skladujte pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla. Umiestnite ho na kuchynský pult alebo do misy s ovocím. Ak je avokádo zrelé a nechcete, aby sa rýchlo prešvihlo, môžete ho skladovať v chladničke. Zrelé avokádo v chladničke môže zostať svieže 2-3 dni. Ak je rozkrojené, je vhodné ho dať do vzduchotesnej nádoby.  

Tu nájdete aj triky, ako bezpečne uchovať avokádo čerstvé:

Anketa: Už ste skúšali skladovať avokádo ponorené vo vode?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%
0%

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE