DIY tekuté mydlo na ruky – bez chemikálií, ktoré dráždia a vysušujú pokožku

domáce tekuté mydlo

Dôkladné čistenie rúk pod tečúcou vodou a s použitím vhodného prípravku je kľúčové pre prevenciu šírenia infekcií a chorôb. Odstránenie nečistôt, baktérií a vírusov z povrchu rúk znižuje riziko prenosu patogénov na iných ľudí a na povrchy, ktorých sa dotýkame. Takto sa môžeme vyhnúť nepríjemným gastrointestinálnym infekciám, ale aj respiračným nákazám. 

Dôkladné čistenie rúk je skrátka základným hygienickým návykom, ktorý má obrovský vplyv na verejné zdravie a prevenciu pandémií. Umývanie rúk je dôležité pred konzumáciou jedla a vo všeobecnosti pri akejkoľvek manipulácii s jedlom, taktiež po použití toalety, návrate zvonka, kontakte so zvieratami, kýchaní alebo fúkaní nosa, ako aj v mnohých ďalších prípadoch. 

Spravidla sa neodporúča iba voda, ale aj nejaký prípravok, ktorý účinnejšie zbaví pokožku rúk nečistôt a patogénov. Často siahame práve po tekutých mydlách. A síce sú na jednu stranu veľmi užitočné, niektorí s nimi môžu mať problém. Na mysli máme dráždenie a vysúšanie pokožky rúk po ich použití. Práve preto je potrebné zvoliť vhodné mydlo, prípadne si môžete mydlo bez dráždivých chemikálií vyrobiť aj doma. 

Postačí na to pár surovín, počnúc tekutým kastílskym mydlom. Je to prírodné tekuté mydlo, ktoré je vyrobené z organických rastlinných olejov. Používa sa ako základ na výrobu domácej kozmetiky. Má dobré čistiace vlastnosti a stačí k nemu pridať pár surovín, ako napríklad esenciálne oleje, ktoré majú často antibakteriálne a protivírusové vlastnosti. Ako si teda vyrobiť vlastné tekuté mydlo na ruky?  

Odporúčame: Skladovanie avokáda vo vode – najlepší spôsob, ako ho udržať čerstvé? OMYL, hrozia problémy!

ako si vyrobiť mydlo Depositphotos

Suroviny na domáce tekuté mydlo na ruky:

  • 250 ml tekutého kastílskeho mydla
  • 10 kvapiek citrónového esenciálneho oleja
  • 10 kvapiek pomarančového esenciálneho oleja
  • 1 ČL oleja s vitamínom E

TIP: Esenciálne oleje môžete voliť podľa vlastných preferencií. Skúste napríklad kombináciu citrónového a rozmarínového esenciálneho oleja alebo kombináciu mätového a levanduľového esenciálneho oleja. Do domáceho tekutého mydla sa skvelo hodí aj čajovníkový esenciálny olej (tea tree oil) alebo pre kvetinovú vôňu aj ružový esenciálny olej. 

Ako si vyrobiť prírodné tekuté mydlo na ruky?

Pripravíme si nádobku s pumpičkou. Pokojne môže ísť o starú nádobku zo spotrebovaného tekutého mydla. Do čistej nádobky nalejeme najskôr kastílske mydlo a následne pridáme aj vybrané esenciálne oleje a olej s výživným vitamínom E.

Nádobku uzavrite a poriadne ňou zatrepte, aby sa všetky ingrediencie premiešali a vytvorila sa jednotná zmes. Toto domáce mydlo sa používa ako iné kupované tekuté mydlá. Trochu mydla vytlačíme na ruky, poriadne umyjeme a opláchneme pod vlažnou tečúcou vodou. 

Anketa: Mávate niekedy problém s tým, že vám niektoré mydlá na ruky vysušujú alebo dráždia pokožku rúk?

Odpovedal 1 čitateľ

0%
100%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE