Dovolenky nie sú neraz len o radostiach a krásnych chvíľkach, ale aj o rôznych pridružených problémoch. Oneskorený let, problémy s ubytovaním, strata batožiny, okradnutie, ale aj zdravotné ťažkosti. To všetko musia často riešiť mnohí dovolenkári a cestovatelia. Všetky uvedené problémy i ďalšie dostávajú cestovateľov do nezávideniahodnej situácie a znepríjemňujú pokojný priebeh dovolenky.
Niektoré sa dajú zvládnuť ľahko, iné horšie. No ak človeka práve na dovolenke postihne nejaký zdravotný problém, je to skrátka, ako sa často hovorí, smola. Miesto vychutnávania si relaxu, oddychu či zábavy nastupuje liečenie. Medzi najčastejšie ochorenia, ktoré trápia dovolenkárov, pritom patria práve hnačky. Pokazené trávenie a črevné ťažkosti sú nepríjemné kedykoľvek, no na dovolenke s nimi nechce bojovať asi nikto.
Čo všetko môže spôsobiť cestovateľskú hnačku? Ako podporiť proces liečby? A to najdôležitejšie, ako sa cestovateľskej hnačke úplne vyhnúť?
Čo môže spôsobiť cestovateľskú hnačku?
Pojmom cestovateľská hnačka sa často označuje infekčná hnačka, ktorá sa vyskytuje u osôb cestujúcich do zahraničia. Tento zdravotný problém je u cestovateľov skutočne častý, stretáva sa s ním 20 až 50 % turistov a dovolenkárov. Ide o zápalové ochorenie zažívacieho traktu (tzv. gastroenteritídu), ktoré vyvolávajú rôzne druhy patogénov. Až 2/3 prípadov cestovateľských hnačiek sú bakteriálneho pôvodu.
Cestovateľskú hnačku môžu spôsobiť:
-
baktérie – napríklad Escherichia coli, Shigella, kampylobakter, baktérie z rodu salmonela, Plesiomonas, Aeromonas,
- vírusy – najčastejšie rotavírusy, adenovírusy a norovírusy,
- parazity – napríklad Entamoeba histolytica alebo Giardia lamblia.
Odporúčame: Dovolenka na Liptove: Ktoré zaujímavé miesta by ste nemali vynechať?
Rizikové faktory cestovateľskej hnačky
Hlavným rizikovým faktorom cestovateľskej hnačky je v prvom rade samotné cestovanie do zahraničia. Človek sa pri cestovaní stretáva so zmenami v zložení konzumovanej stravy aj so zmenami prostredia, čo sa môže pomerne rýchlo negatívne prejaviť na funkcii tráviaceho traktu. Ak príde tráviaci systém do kontaktu s netypickými mikroorganizmami, črevné ťažkosti sú na svete. Najčastejšou príčinou nákazy je pritom konzumácia kontaminovanej potravy alebo vody, prípadne kontakt s infekčnou osobou.
Cestovateľská hnačka môže človeka postihnúť prakticky kdekoľvek v zahraničí, no k najrizikovejším oblastiam patria rôzne horúce exotické destinácie tropického pásma, ale aj rozvojové krajiny s nižším hygienickým štandardom. Črevné ťažkosti potrápia častejšie dovolenkárov v Ázii (napr. India), Latinskej Amerike, Afrike (napr. Tunis, Egypt) či na Strednom východe.
Vedeli ste o tom, že niektoré cestovateľské hnačky majú svoje typické pomenovanie podľa turistickej destinácie? Napríklad v Mexiku vás môže potrápiť takzvaná Montezumova pomsta.
Faktory zvyšujúce riziko rozvoja cestovateľskej hnačky sú nasledovné:
-
pitie nebalenej miestnej vody z kohútika,
- umývanie surovej potravy (napr. ovocia) vodou z kohútika,
- vyplachovanie úst po umytí zubov vodou z kohútika
- konzumácia ľadu alebo zmrzliny, ktoré mohli byť pripravené z kontaminovanej vody,
- konzumácia nedostatočne tepelne spracovaného jedla,
- konzumácia najrizikovejších potravín – vajcia, majonéza, plody mora,
- konzumácia exotických pouličných jedál,
- nedostatočná hygiena rúk po toalete a pred jedlom,
- únava z cestovania a stres (napríklad z časového posunu), čo môže oslabovať imunitu.
Priebeh a prejavy cestovateľskej hnačky
Cestovateľská hnačka najčastejšie nastupuje už počas prvého týždňa dovolenky, no nie je neobvyklé, že sa objaví až ku koncu cesty do zahraničia, prípadne po návrate domov. Črevné virózy či bakteriálne hnačky mávajú obvykle veľmi rýchly nástup, spravidla je inkubačný čas 12 až 72 hodín, zriedkavo dlhšie. Priebeh môže byť mierny, ale aj stredne ťažký, v niektorých prípadoch závažný. Sprievodné ťažkosti ustupujú obvykle rýchlo, často do 24 až 48 hodín, niekedy však môžu pretrvávať do 5 až 7 dní.
Cestovateľskú hnačku môžu sprevádzať tieto príznaky:
-
časté vodnaté stolice (4 až 6 vodnatých stolíc denne),
- brušné kŕče,
- nevoľnosť,
- pocity na zvracanie až zvracanie,
- nechutenstvo,
- nafukovanie,
- mierne zvýšená teplota,
- slabosť,
- bolesť svalov.
Odporúčame: Tip na výlet na Slovensku: Ochtinská aragonitová jaskyňa
Ako liečiť cestovateľskú hnačku?
Liečba cestovateľskej hnačky je symptomatická, čo znamená, že je zameraná najmä na tlmenie sprievodných ťažkostí ochorenia. Hnačky ustúpia i samé, no vhodnými opatreniami je možné skrátiť alebo uľahčiť priebeh ochorenia. Na liečbu cestovateľskej hnačky je najlepšie myslieť už pred cestovaním a do lekárničky pribaliť lieky na hnačku z lekárne.
Dostupné sú liečivá v rôznych formách (tablety, roztok, prášok) či rehydratačné roztoky, ktoré môžu byť pri výskyte črevných ťažkostí veľmi nápomocné. Ideálne je tiež pribaliť probiotiká. Výber môžete konzultovať s lekárnikom. Okrem toho je pri hnačkách dôležitá úprava stravy. Akútna hnačka si obvykle vyžaduje krátku hladovku, postupne sa odporúča zahrnúť do jedálnička sucháre, piškóty, dusenú zeleninu či banán.
Pri ústupe ťažkostí je vhodné sa ešte aspoň krátky čas vyhýbať ťažkým jedlám, najmä smaženým či koreneným pokrmom. Vhodná je ľahká a dobre stráviteľná strava. Pri hnačkách je však veľmi dôležité myslieť na hydratáciu. Časté vodnaté hnačky totiž môžu viesť k závažnej dehydratácii organizmu, ktorá o to viac ohrozuje malé deti. Odporúča sa po malých dúškoch popíjať minerálnu vodu či nesladený čaj.
Lekára bezodkladne vyhľadajte, ak:
-
hnačky neustupujú,
- sa v stolici objavila krv,
- sa hnačky objavili u detí mladších ako 6 mesiacov,
- hnačky sprevádzajú vysoké horúčky alebo silné kŕče v bruchu.
V rizikových oblastiach myslite na prevenciu črevných ťažkostí!
- Často si umývajte ruky, minimálne vždy po toalete a pred konzumáciou jedla.
- Ak nemáte poruke mydlo a vodu, použite antibakteriálne gély na očistenie rúk.
- Vyhýbajte sa alebo aspoň obmedzte konzumáciu jedla z pouličných stánkov (hrozí nedostatočná tepelná úprava a príprava jedla pri zlých hygienických podmienkach).
- Nekonzumujte pokrmy, ktoré nie sú čerstvo tepelne upravené.
- Vyvarujte sa konzumácie hotového studeného jedla.
- Pite iba balenú alebo prevarenú vodu.
- Nekonzumujte surové ovocie a zeleninu umytú vodou z vodovodu.
- Ideálne je konzumovať len zeleninu a ovocie, ktoré možno ošúpať.
- Pri umývaní si zubov si nevyplachujte ústa vodou z vodovou.
- Pri plávaní v bazéne alebo pri sprchovaní si dávajte pozor na to, aby ste neprehltli vodu.
- Vyhýbajte sa nápojom s ľadom a džúsom riedeným vodou.
- Zmrzlinu sa odporúča konzumovať radšej balenú z obchodu.
Odporúčame: Dovolenka 2022: Milovníci histórie, kam by ste si to mali tento rok namieriť?