Aj keď sa tofu považuje za surovinu, ktorá by v zdravom jedálničku nemala chýbať, mnoho ľudí sa jej vyhýba. Pravdepodobne je to vďaka jeho nevýraznej chuti a zvláštnej konzistencii, ktoré nás často od prípravy tejto ingrediencie odlákajú.
Tofu je však skvelé jedlo, z ktorého môžete pripraviť desiatky chutných a jednoduchých receptov. Vyskúšajte si ich s nami.
Prečo zaradiť tofu do jedálnička?
Tofu, vyrábané zo sójových bôbov, je výnimočným zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité najmä pre vegetariánov a vegánov. Obsahuje tiež železo, vápnik, horčík, vitamín B1 a izoflavóny – látky s antioxidačnými účinkami, ktoré môžu podporiť hormonálnu rovnováhu a zdravie kostí. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa tofu jednoducho prispôsobí akémukoľvek receptu – od slaného až po sladké jedlá.
Z nutričného hľadiska ide o potravinu s nízkym obsahom kalórií a tukov, ktorá dobre zasýti a nezaťažuje trávenie. Pravidelná konzumácia tofu môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu, zlepšeniu metabolizmu a podporiť zdravie srdca. Ak vám doteraz tofu nič nehovorilo, možno práve nasledujúce jednoduché recepty zmenia váš pohľad.
Recepty z tofu, ktoré sa oplatí vyskúšať:
Opekané tofu
Ingrediencie:
- 200 g bieleho tofu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička korenia štyroch farieb
- 2 čajové lyžičky agávového sirupu
- olivový olej
- soľ
- brokolica, príp. iná zelenina ako príloha
Príprava: Tofu najskôr rozkrájame na kocky hrubé asi 1 cm. Potom si pripravíme marinádu. Cesnak prelisujeme, pridáme korenie, agávový sirup a soľ. Do omáčky vložíme nakrájané tofu a necháme marinovať 2 hodiny. Potom tofu krátko opečieme na panvici s trochou oleja. Podávame s brokolicou pripravenou na pare.
Tofu na ázijský spôsob s ryžovými rezancami
Ingrediencie:
200 g tofu
1 mrkva
1/2 cukety
1 hrsť ryžových rezancov
2 PL sójovej omáčky
1 ČL sezamového oleja
sezamové semienka
čerstvý koriander alebo jarná cibuľka na posypanie
Príprava: Tofu nakrájajte na malé kocky a nechajte marinovať v sójovej omáčke a sezamovom oleji aspoň 30 minút. Medzitým si pripravte rezance podľa návodu a na panvici krátko orestujte na pásiky nakrájanú mrkvu a cuketu. Pridajte marinované tofu a chvíľu opekajte. Spojte všetko dokopy a posypte sezamom a čerstvými bylinkami.
Tofu „praženica“ s kurkumou a zeleninou
Ingrediencie:
150 g tofu
1/2 cibule
1/2 červenej papriky
1 malá cuketa
1/2 ČL kurkumy
1 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie
Príprava: Tofu rozmrvíme vidličkou. Na panvici orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu a krátko dusíme. Potom pridáme tofu, korenie, kurkumu a všetko spolu premiešame. Výsledkom je lahodná rastlinná „praženica“, ktorú môžete podávať na raňajky s celozrnným chlebom.
Tortilla plnená tofu
Ingrediencie:
- 2 tortilly
- 100 g tofu
- 100 g čerstvej alebo mrazenej zeleniny
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava: Tofu nakrájame na menšie kocky. Dáme ho na panvicu s olejom a opečieme. Potom k nemu pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Zmes rozotrieme na opečené tortilly, poukladáme navrch zeleninu a zvinieme.
Shutterstock®Tofu v paradajkovej omáčke so šošovicou
Ingrediencie:
200 g tofu
1/2 šálky uvarenej červenej šošovice
1 konzerva sekaných paradajok
2 strúčiky cesnaku
1 ČL oregana
olivový olej
soľ, čierne korenie
Príprava: Tofu nakrájajte na kocky a opečte na panvici s cesnakom. Pridajte paradajky, uvarenú šošovicu a koreniny. Nechajte povariť približne 10 minút. Omáčka je výborná s cestovinami, kuskusom alebo bulgurom.
Pikantné tofu
Ingrediencie:
- 400 g tofu
- 1 cibuľa
- olej
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 dcl smotany na varenie
- chilli paprička
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava: Tofu nakrájame na rezance, ochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením. Na oleji opečieme cibuľu, pridáme tofu a chvíľu dusíme. Potom pridáme paradajkový pretlak a smotanu na varenie. Varíme 5 minút. Na záver pridáme kúsky chilli papričky. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.
Shutterstock®Tipy na servírovanie tofu v každodennom jedálničku
Tofu môžete jednoducho začleniť do svojho jedálnička bez toho, aby ste museli zásadne meniť štýl varenia. Skvelo sa hodí do cestovín namiesto mäsa, do ázijských wokov, šalátov či wrapov, môžete ho rozmixovať na nátierku, pridať do polievok alebo použiť ako bielkovinovú zložku vo vašich raňajkových misách. Tofu je univerzálne a vďaka svojej neutrálnej chuti prijme akúkoľvek marinádu alebo korenie, ktoré mu dáte.
Z tofu nemusí byť nuda
Aj keď sa tofu často podceňuje, v skutočnosti ponúka pestré možnosti využitia v kuchyni a môže obohatiť jedálniček o kvalitné rastlinné bielkoviny. Stačí nájsť tú správnu úpravu, ktorá vám chutí – či už ide o rýchlu panvicu, nátierku alebo plnenú tortillu.
Ak ste tofu doteraz obchádzali, možno je čas dať mu druhú šancu. Nezáleží na tom, či ste vegetarián, zvedavý gurmán alebo človek, ktorý hľadá zdravšie alternatívy – tofu má v jedálničku miesto pre každého.
Aktualizovaný článok: 11.11.2025