Aj keď sa tofu považuje za surovinu, ktorá by v zdravom jedálničku nemala chýbať, mnoho ľudí sa jej vyhýba. Pravdepodobne je to vďaka jeho nevýraznej chuti a zvláštnej konzistencii, ktoré nás často od prípravy tejto ingrediencie odlákajú.
Tofu je však skvelé jedlo, z ktorého môžete pripraviť desiatky chutných a jednoduchých receptov. Vyskúšajte si ich s nami.
Opekané tofu
Ingrediencie:
- 200 g bieleho tofu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička korenia štyroch farieb
- 2 čajové lyžičky agávového sirupu
- olivový olej
- soľ
- brokolica, príp. iná zelenina ako príloha
Príprava:
Tofu najskôr rozkrájame na kocky hrubé asi 1 cm. Potom si pripravíme marinádu. Cesnak prelisujeme, pridáme korenie, agávový sirup a soľ. Do omáčky vložíme nakrájané tofu a necháme marinovať 2 hodiny. Potom tofu krátko opečieme na panvici s trochou oleja. Podávame s brokolicou pripravenou na pare.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Tortilla plnená tofu
Ingrediencie:
- 2 tortilly
- 100 g tofu
- 100 g čerstvej alebo mrazenej zeleniny
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava:
Tofu nakrájame na menšie kocky. Dáme ho na panvicu s olejom a opečieme. Potom k nemu pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Zmes rozotrieme na opečené tortilly, poukladáme navrch zeleninu a zvinieme.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Pikantné tofu
Ingrediencie:
- 400 g tofu
- 1 cibuľa
- olej
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 dcl smotany na varenie
- chilli paprička
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
Tofu nakrájame na rezance, ochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením. Na oleji opečieme cibuľu, pridáme tofu a chvíľu dusíme. Potom pridáme paradajkový pretlak a smotanu na varenie. Varíme 5 minút. Na záver pridáme kúsky chilli papričky. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.