Chutné recepty z tofu: Nemusíte byť vegán, aby ste ich ocenili!

recepty z tofu

Aj keď sa tofu považuje za surovinu, ktorá by v zdravom jedálničku nemala chýbať, mnoho ľudí sa jej vyhýba. Pravdepodobne je to vďaka jeho nevýraznej chuti a zvláštnej konzistencii, ktoré nás často od prípravy tejto ingrediencie odlákajú.

Tofu je však skvelé jedlo, z ktorého môžete pripraviť desiatky chutných a jednoduchých receptov. Vyskúšajte si ich s nami. 

Reklama

Prečo zaradiť tofu do jedálnička?

Tofu, vyrábané zo sójových bôbov, je výnimočným zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité najmä pre vegetariánov a vegánov. Obsahuje tiež železo, vápnik, horčík, vitamín B1 a izoflavóny – látky s antioxidačnými účinkami, ktoré môžu podporiť hormonálnu rovnováhu a zdravie kostí. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa tofu jednoducho prispôsobí akémukoľvek receptu – od slaného až po sladké jedlá.

Z nutričného hľadiska ide o potravinu s nízkym obsahom kalórií a tukov, ktorá dobre zasýti a nezaťažuje trávenie. Pravidelná konzumácia tofu môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu, zlepšeniu metabolizmu a podporiť zdravie srdca. Ak vám doteraz tofu nič nehovorilo, možno práve nasledujúce jednoduché recepty zmenia váš pohľad.

Recepty z tofu, ktoré sa oplatí vyskúšať:

Opekané tofu

Ingrediencie:

  • 200 g bieleho tofu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička korenia štyroch farieb
  • 2 čajové lyžičky agávového sirupu
  • olivový olej
  • soľ
  • brokolica, príp. iná zelenina ako príloha

Príprava: Tofu najskôr rozkrájame na kocky hrubé asi 1 cm. Potom si pripravíme marinádu. Cesnak prelisujeme, pridáme korenie, agávový sirup a soľ. Do omáčky vložíme nakrájané tofu a necháme marinovať 2 hodiny. Potom tofu krátko opečieme na panvici s trochou oleja. Podávame s brokolicou pripravenou na pare. 

pečené tofu
Shutterstock®

Tofu na ázijský spôsob s ryžovými rezancami

Ingrediencie:

  • 200 g tofu

  • 1 mrkva

  • 1/2 cukety

  • 1 hrsť ryžových rezancov

  • 2 PL sójovej omáčky

  • 1 ČL sezamového oleja

  • sezamové semienka

  • čerstvý koriander alebo jarná cibuľka na posypanie

Príprava: Tofu nakrájajte na malé kocky a nechajte marinovať v sójovej omáčke a sezamovom oleji aspoň 30 minút. Medzitým si pripravte rezance podľa návodu a na panvici krátko orestujte na pásiky nakrájanú mrkvu a cuketu. Pridajte marinované tofu a chvíľu opekajte. Spojte všetko dokopy a posypte sezamom a čerstvými bylinkami.

Reklama

Tofu „praženica“ s kurkumou a zeleninou

Ingrediencie:

  • 150 g tofu

  • 1/2 cibule

  • 1/2 červenej papriky

  • 1 malá cuketa

  • 1/2 ČL kurkumy

  • 1 PL olivového oleja

  • soľ, čierne korenie

Príprava: Tofu rozmrvíme vidličkou. Na panvici orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu a krátko dusíme. Potom pridáme tofu, korenie, kurkumu a všetko spolu premiešame. Výsledkom je lahodná rastlinná „praženica“, ktorú môžete podávať na raňajky s celozrnným chlebom.

Tortilla plnená tofu

Ingrediencie:

  • 2 tortilly
  • 100 g tofu
  • 100 g čerstvej alebo mrazenej zeleniny
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Príprava: Tofu nakrájame na menšie kocky. Dáme ho na panvicu s olejom a opečieme. Potom k nemu pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Zmes rozotrieme na opečené tortilly, poukladáme navrch zeleninu a zvinieme. 

tortilla s tofu
Shutterstock®

Tofu v paradajkovej omáčke so šošovicou

Ingrediencie:

  • 200 g tofu

  • 1/2 šálky uvarenej červenej šošovice

  • 1 konzerva sekaných paradajok

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL oregana

  • olivový olej

  • soľ, čierne korenie

Príprava: Tofu nakrájajte na kocky a opečte na panvici s cesnakom. Pridajte paradajky, uvarenú šošovicu a koreniny. Nechajte povariť približne 10 minút. Omáčka je výborná s cestovinami, kuskusom alebo bulgurom.

Pikantné tofu

Ingrediencie:

  • 400 g tofu
  • 1 cibuľa
  • olej
  • 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 dcl smotany na varenie
  • chilli paprička
  • soľ, mleté čierne korenie

Príprava: Tofu nakrájame na rezance, ochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením. Na oleji opečieme cibuľu, pridáme tofu a chvíľu dusíme. Potom pridáme paradajkový pretlak a smotanu na varenie. Varíme 5 minút. Na záver pridáme kúsky chilli papričky. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.

pikantné tofu
Shutterstock®

Tipy na servírovanie tofu v každodennom jedálničku

Tofu môžete jednoducho začleniť do svojho jedálnička bez toho, aby ste museli zásadne meniť štýl varenia. Skvelo sa hodí do cestovín namiesto mäsa, do ázijských wokov, šalátov či wrapov, môžete ho rozmixovať na nátierku, pridať do polievok alebo použiť ako bielkovinovú zložku vo vašich raňajkových misách. Tofu je univerzálne a vďaka svojej neutrálnej chuti prijme akúkoľvek marinádu alebo korenie, ktoré mu dáte.

Reklama

Z tofu nemusí byť nuda

Aj keď sa tofu často podceňuje, v skutočnosti ponúka pestré možnosti využitia v kuchyni a môže obohatiť jedálniček o kvalitné rastlinné bielkoviny. Stačí nájsť tú správnu úpravu, ktorá vám chutí – či už ide o rýchlu panvicu, nátierku alebo plnenú tortillu.

Ak ste tofu doteraz obchádzali, možno je čas dať mu druhú šancu. Nezáleží na tom, či ste vegetarián, zvedavý gurmán alebo človek, ktorý hľadá zdravšie alternatívy – tofu má v jedálničku miesto pre každého.

Aktualizovaný článok: 11.11.2025

5/5 - 3 hlasov

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

25.05.2020 20:00

Zbožňujem tofu, ďakujem za inšpiráciu :-)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:09

mňam

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:09

tofu je zdravé

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:09

to sú umelecké diela

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 12:54

Mám veľmi rada tofu, takže určite vyskúšam :)

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.12.2016 10:00

tieto receptíky sú priam božské!

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

16.11.2016 10:48

velmi dobry tip.. niekdy som ho jedavala .. potom mi to nejak prestalo chutit a tak znova obnovim chute :)

Vaše meno:

Eva Denciová

Eva Denciová

13.11.2016 19:51

Tofu zboznujem a najlpsie je , ze som na to naucila aj svojho draheho :)

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

11.11.2016 21:23

tofu som mala dnes na obed :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.11.2016 16:15

pikantné tofu musím vyskúšať, vyzerá to skvelo :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

11.11.2016 15:16

aspoň jeden z receptov skúsim..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.11.2016 08:16

...určite vyskúšam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE