Rastlinné bielkoviny, alebo ako získať bielkoviny bez mäsa

Pri slove bielkoviny takmer každému hneď napadne mäso. Prípadne, ak nie mäso, tak aspoň ostatné živočíšne produkty ako vajcia, tvaroch či jogurty.

 

Áno, spomínané potraviny sú vysokým zdrojom bielkovín, no nie jediným. Bielkoviny sa totiž nachádzajú aj v rastlinnej potrave.

 

V prípade, ak máte v pláne mäso zo svojho jedálnička vyradiť alebo ho len obmedziť, máme pre vás pár tipov a rád, ako svoje telo o dôležité bielkoviny neochudobniť!

 

Čo sú to bielkoviny?

Bielkoviny sú, v jednoduchosti povedané, prírodné látky tvorené reťazcami aminokyselín. Pre správne fungovanie tela sú nevyhnutné. Môžete obmedziť príjem cukrov či tukov, ale nie bielkovín. Ak nerátame vodu, bielkoviny tvoria najviac z telesnej hmotnosti, nachádzajú sa v každej bunke ľudského tela. Podieľajú sa na stavbe svalovej hmoty a tkanív, na tvorbe hormónov a enzýmov, vplývajú na imunitu a pomáhajú nahradzovať opotrebované bunky. Bez dostatočného príjmu bielkovín telo nedokáže správne rásť a vyvíjať sa.

Aminokyseliny v bielkovinách delíme na esenciálne a neesenciálne. Telo človeka si dokáže vytvoriť iba neesenciálne aminokyseliny, tie esenciálne potrebuje prijímať v potrave. Do tela je ich možné dopraviť ako zo živočíšnej stravy, tak aj z tej rastlinnej. Všeobecne platí, že príjem bielkovín pre priemerného človeka by mal predstavovať okolo 0,8 až 1 gramu bielkoviny na jeden kilogram váhy človeka.

Odporúčame: Liečivé minerály ako pomoc pri ženských problémoch

rastlinné alebo živočíšne bielkoviny?

Zdroj: Shutterstock®

Živočíšne vs. rastlinné bielkoviny

Oba typy bielkovín majú svoje klady a zápory. Tie živočíšne sú jednoducho viac výživné a hodnotnejšie z hľadiska obsahu aminokyselín. Obsahujú totiž všetky, ktoré si telo nedokáže vytvoriť. Živočíšne bielkoviny sú však náročnejšie na trávenie. Vyšší príjem mäsa má navyše pre telo zakysľujúci účinok.

 

Rastlinné bielkoviny vo väčšine prípadov neobsahujú všetky potrebné aminokyseliny, preto je ich potrebné kombinovať. Rastlinná strava je ale ľahšie stráviteľná a navyše obohatená o minerálne látky či vitamíny. Existujú aj rastlinné bielkoviny, ktoré sú úplným zdrojom bielkovín. To znamená, že majú dostatočné množstvo esenciálnych aminokyselín.

 

Bude vás zaujímať: Správne držanie tela – skúste cvik, ktorým ho dosiahnete

príjem rastlinných bielkovín

Zdroj: Shutterstock®

Tu nájdete vysoký obsah rastlinných bielkovín

Sója a produkty z nej sú bohaté na rastlinné bielkoviny, pričom obsahujú všetky potrebné aminokyseliny. Podobnými potravinami sú pohánka, konopné semená a chia semienka. Tieto predstavujú úplné zdroje bielkovín. Veľmi bohatá je však aj zelená riasa chlorella, ktorá je okrem bielkovín plná minerálov a vitamínov.

 

Medzi úplne bežné potraviny, ktoré sú zdrojom rastlinných bielkovín, patria obilniny ako pšenica, ovos, ryža, jačmeň a raž. Taktiež sem radíme všetky strukoviny, orechy a semená, napríklad lieskovce, kešu orechy, mandle, sezam či lucernu. Zdrojom rastlinných bielkovín je aj zelenina – brokolica, špenát, karfiol, cuketa či zemiaky. Táto druhá kategória potravín ale nepredstavuje úplný zdroj bielkovín, no to neznamená, že sú menejcenné.

 

Odporúčame: Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

dôležitá je správna kombinácia rastlinných bielkovín

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je ich správna kombinácia

Aby ste telu dopriali všetky potrebné aminokyseliny v rastlinných bielkovinách, zväčša je ich potrebné dobre nakombinovať. Iba tak telo dostane všetky aminokyseliny, ktoré si nevie vyrobiť. Príkladom kombinácie je napríklad ryža s fazuľou alebo špenát s mandľami.

 

V strukovinách sa nenachádzajú aminokyseliny zvané tryptofán a metionín, no tie môžete doplniť obilninami alebo orechmi. Naopak obilniny majú málo lyzínu a ten zase dodáte strukovinami. Kombinovať je vhodné aj listovú zeleninu a orechy alebo pšeničné klíčky. Samozrejme, uvedené kombinácie nemusíte konzumovať v jednom jedle. Postačí, ak to bude v rámci jedného dňa.

 

Bude vás zaujímať: Tieto ranné rituály zabezpečia, že budete mať super deň

3 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

21.04.2017 07:39

niečo nové pre mna.... človek sa celý život učí.... dobré rady vždy viem oceniť..

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

22.04.2017 13:12

poučný článok.. ďakujeme

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

22.04.2017 17:23

Mňam , ja zbožňujem brokolicu ,špenát, strukoviny, a najmä Kešu orechy a aj iné .. Bez mäsa môžem vydržať tak 2 týždne, potom nejaká kuracinka by bodla..!!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE