Domáce kuracie stripsy, ktoré prekonajú aj tie z fast foodu! TOTO musíte vyskúšať

Domáce kuracie stripsy

Omrzeli vás už tradičné jedlá, ktoré si bežne pripravujete z kuracieho mäsa? Čo tak skúsiť niečo nové, čo rozhodne ocení každý člen domácnosti?

Buďme úprimní, perkelt z kuracieho mäsa je chutný, ale po čase môže liezť hore krkom. Ani grilované kuracie mäso či zapekané so zemiakmi, alebo brokolicou, nie je na zahodenie. Občas poteší aj pečené kura, kuracie steaky alebo kuracie špízy.

Fantastické kuracie stripsy si môžete pripraviť aj doma! Máme TOP tipy na domáce kuracie stripsy

No keďže v kuchyni sa oplatí experimentovať a objavovať nové chute, tak vyskúšajte aj modernejšie jedlo, a to famózne kuracie stripsy, ktoré sú často ponúkané aj vo fast food-och. Ako jednoducho pripraviť stripsy z kuracieho mäsa?

Prinášame vám hneď 3 rôzne spôsoby ich prípravy. V tom prvom prípade sa stripsy pripravujú v rúre bez kvapky oleja. Druhý je už o niečo ťažší (hlavne pre tráviaci systém), a teda stripsy sú vyprážané na oleji. A tretí je pre milovníkov pikantných chutí. Ktorej verzii receptu na tieto vynikajúce stripsy dáte prednosť?

domáce kuracie stripsy
Shutterstock®

Vynikajúce kuracie stripsy v jogurte

  • kuracie prsia
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • kukuričné lupienky (corn flakes)
  • soľ a mleté čierne korenie

Recept na kuracie stripsy: Kuracie prsia si umyjeme, osušíme a nakrájame na širšie rezance. V miske si zmiešame jogurt so soľou a mletým čiernym korením. Medzitým si valčekom alebo tĺčikom na mäso rozdrvíme kukuričné lupienky.

Kuracie prsia najskôr namočíme do jogurtu a následne obalíme v podrvených kukuričných vločkách. Takto obalené kuracie stripsy preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 45 minút. Hotové kuracie stripsy podávame s ľubovoľnou prílohou.

Chrumkavé vyprážané kuracie stripsy

  • kuracie prsia
  • 200 g hladkej múky
  • čierne korenie, soľ, sladká paprika
  • kukuričné lupienky
  • 2 vajíčka
  • olej na vyprážanie

Ako pripraviť chrumkavé kuracie stripsy: Kuracie prsia si nakrájame na rezance. V miske zmiešame múku s čiernym korením, soľou a sladkou paprikou. Aj v tomto prípade kukuričné vločky (corn flakes) podrvíme na menšie kúsky.

V miske si vyšľaháme vajíčka, na panvicu nalejeme olej, ktorý necháme rozpáliť a pustíme sa do prípravy kuracích stripsov. Kuracie rezance najskôr obalíme v múke zmiešanej s koreninami, následne v rozšľahaných vajíčkach a napokon v podrvených kukuričných vločkách.

Takto obalené kúsky kuracieho vyprážame na rozpálenom oleji, a to z oboch strán. Tieto chrumkavé vyprážané kuracie kúsky sa skvelo hodia napríklad k hranolkám alebo pečeným zemiakom, ale aj zemiakovej kaši. Skvelo chutia aj s dipom.

pikantné kuracie stripsy
Depositphotos

Pikantné kuracie stripsy

  • 300 g kúskov kuracieho mäsa
  • 1/2 ČL mletého čili
  • 1/2 ČL soli
  • 1 štipka mletého čierneho korenia
  • 300 ml kefíru
  • 1 vajce

Suroviny na zmes na obaľovanie:

  • 200 g hladkej múky

  • 1 KL mletého čili
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL soli

Ako pripraviť kuracie stripsy: Kuracie mäsa nakrájame na 2 cm hrubé rezance. V miske ich osolíme, okoreníme a pridáme čili. Necháme postáť a potom pridáme rozšľahané vajce s kefírom. Premiešame a necháme v chladničke marinovať asi 1 hodinu.

Medzitým si pripravíme zmes na obaľovanie zmiešaním múky, čili, čierneho korenia, sušeného cesnaku, kypriaceho prášku a soli. Kuracie kúsky následne postupne obaľujeme v pripravenej sypkej zmesi a v horúcom oleji smažíme do zlatista. Môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou.

Zdravšie alternatívy prípravy kuracích stripsov

Ak si chcete vychutnať kuracie stripsy bez zbytočného tuku a kalórií, existuje niekoľko skvelých, zdravších alternatív k tradičnému vyprážaniu. Zabudnite na ponorenie do oleja a objavte možnosti, ktoré sú šetrnejšie k vášmu zdraviu a zároveň zabezpečia lahodnú chuť.

Jednou z najpopulárnejších a najjednoduchších alternatív je pečenie v rúre. Kuracie stripsy môžete obaliť v zmesi rozdrvených kukuričných lupienkov (ako bolo spomínané v prvom recepte) pre extra chrumkavosť, alebo použiť panko strúhanku, ktorá má ľahšiu a vzdušnejšiu textúru. Ďalšou možnosťou je príprava v teplovzdušnej fritéze, ktorá si vyžaduje len minimálne množstvo oleja. Táto metóda zaručí chrumkavý povrch a šťavnaté vnútro, a to všetko s minimálnym obsahom tuku.

Marinády a dipy ku kuracím stripsom

Správne zvolená marináda a lahodný dip dokážu výrazne obohatiť chuť a zvýšiť nutričnú hodnotu kuracích stripsov. Marináda môže zjemniť mäso, dodať mu aromatické tóny a zároveň ho pripraviť na pečenie alebo vyprážanie. Dipy zase ponúkajú možnosť prispôsobiť si chuť kuracích stripsov podľa vlastných preferencií a experimentovať s rôznymi kombináciami chutí.

Na marinádu môžete použiť zmes bieleho jogurtu, pretlačeného cesnaku, soli a čierneho korenia, ktorá mäso zjemní a dodá mu jemnú, osviežujúcu chuť. Pre pikantnejšiu verziu môžete pridať mleté čili, kajenské korenie alebo sušený cesnak. Čo sa týka dipov, fantázii sa medze nekladú. Výbornou voľbou je napríklad medovo-horčicový dip, ktorý sa pripravuje z majonézy, horčice, medu a karí korenia. Pre ľahšiu variantu môžete zmiešať grécky jogurt, citrónovú šťavu, dijonsku horčicu, soľ a korenie.

kuracie stripsy vo wrape
Freepik

Kuracie stripsy ako súčasť šalátov a wrapov

Kuracie stripsy sú výborným zdrojom bielkovín a môžu byť chutným a výživným doplnkom šalátov a wrapov. Vďaka ich všestrannosti sa dajú kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, dresingov a prísad, čím vytvárajú nekonečné možnosti pre zdravé a chutné jedlá.

Stripsy môžete použiť ako hlavnú zložku v Caesar wrap-e, kde ich skombinujete s chrumkavým rímskym šalátom, strúhaným parmezánom a krémovým Caesar dresingom. Ak preferujete ľahší variant, môžete použiť grécky jogurt namiesto majonézy a pridať citrónovú šťavu a dijonsku horčicu. Ďalšou skvelou možnosťou je pridať kuracie stripsy do šalátu s rukolou, cherry paradajkami, avokádom a olivovým olejom. Pre extra chuťový zážitok môžete stripsy obaliť v nasekaných orechoch a podávať ich so šalátom a ľahkým jogurtovým dresingom.

Aktualizovaný článok: 23.09.2024

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Bianka

Bianka

23.01.2025 13:11

Vynikajúce odporúčam 🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

20.02.2023 18:39

ďakujem za tip, určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

08.07.2022 13:15

Toto vyskušame

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

08.07.2022 09:00

Na túto dobrotu sa tesim, určite ju pre svoju rodinku pripravim

Vaše meno:

Marta Hollá,st

Marta Hollá,st

07.07.2022 16:02

Tak toto musím skúsiť, dcéra s priateľom majú radi takéto doroty.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.