Medzi jednotlivými spôsobmi tepelnej úpravy potravín je veľký rozdiel. Niektoré sú omnoho zdravšie, iné by sme mali využívať menej často. K najzdravším metódam prípravy jedla patrí varenie na pare, pri ktorom sa oproti iným metódam uchováva v potravinách veľké množstvo živín. Vhodné je aj dusenie, varenie vo vode či pečenie s malým množstvom oleja. Naopak vyprážanie či fritovanie sa neodporúča, aspoň nie veľmi často.
Kto by však odolal chutným hranolčekom či rezňu? Mohlo by sa zdať, že tieto jedlá sa bez smaženia a množstva oleja ani pripraviť nedajú. Nuž, pomôže s tým skvelý pomocník s názvom teplovzdušná fritéza. Ako funguje teplovzdušná fritéza? Tá jedlo, takpovediac, smaží pomocou prúdenia horúceho vzduchu, pričom jedlo praží rovnomerne, bez pripálenia a do chrumkava aj bez veľkého množstva oleja.
Ak máte doma teplovzdušnú fritézu, alebo práve uvažujete nad tým, či sa u vás doma osvedčí, prinášame ukážku desiatich pochúťok, ktoré si môžete pripraviť práve vďaka tomuto kuchynskému pomocníkovi. Teplovzdušná fritéza rozhodne nie je určená len na prípravu zdravších hranolčekov, ale vyčarujete v nej trebárs aj chutné krídelká, rybu, mäsové guľky či dokonca domáce pečivo alebo sladké dobroty.
Aké sú výhody teplovzdušnej fritézy?
- Zdravšie varenie: Teplovzdušné fritézy vyžadujú minimum oleja, takže umožňujú pripraviť jedlo s nižším obsahom tuku, čo je ideálne pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem kalórií a tukov. Výsledkom je jedlo s chrumkavou textúrou, ale oveľa zdravšie než tradične fritované.
- Rýchlosť a efektivita: Vďaka technológii cirkulujúceho horúceho vzduchu sa jedlo pripraví rýchlejšie než v klasickej rúre. Navyše teplovzdušné fritézy často nevyžadujú predhrievanie, čo šetrí čas.
- Univerzálnosť: Okrem fritovania je možné v teplovzdušnej fritéze piecť, grilovať či dokonca ohrievať jedlo. Vhodná je napríklad na prípravu hranoliek, zeleniny, mäsa, rýb, koláčov a dezertov.
- Jednoduché čistenie: Väčšina teplovzdušných fritéz má vyberateľné časti, ktoré je možné jednoducho umyť ručne alebo vložiť do umývačky riadu, čo uľahčuje údržbu.
- Šetrí energiu: Spotreba energie je pri teplovzdušnej fritéze zvyčajne nižšia než pri veľkých rúrach alebo tradičných fritézach, čo môže znamenať úsporu na účtoch za elektrinu.
- Minimalizácia zápachu: Na rozdiel od klasických fritéz s horúcim olejom, teplovzdušné fritézy nevytvárajú takmer žiadny nepríjemný zápach, čo je veľkým plusom najmä v menších kuchyniach.
Chutné recepty na hlavné jedlá aj sladké pochúťky z teplovzdušnej fritézy:
1. Americké zemiaky
Ingrediencie:
- 7 stredne veľkých zemiakov
- 1 PL olivového oleja
- 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 1 ČL sušeného cesnaku
- ½ ČL soli
- ½ ČL drvenej rasce
Postup: Zemiaky ošúpeme alebo len poriadne očistíme. Ak ide o mladé zemiaky s peknou šupkou, nie je potrebné ju odstraňovať. Následne zemiaky nakrájame na tenšie mesiačiky. V miske k zemiakom pridáme olivový olej a nastrúhaný parmezán. Dôkladne premiešame. V menšej miske si zmiešame sušený cesnak, soľ a rascu.
Zmesou posypeme zemiaky. Tie následne pečieme v teplovzdušnej fritéze do zlatista pri teplote 180 °C. Každých 5 minút nádobu trochu pretrasieme, aby sa zemiaky premiešali.
Odporúčame: Krémové gratinované zemiaky: Dokonalo chutné, rovnako ako francúzske zemiaky
Depositphotos2. Marinované kuracie krídelká
Ingrediencie:
- 1 kg kuracích krídeliek
- 2 PL sójovej omáčky
- 4 PL olivového oleja
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
- šťava z ½ limetky
- soľ
- sezamové semienka
Postup: Pripravíme si marinádu zmiešaním sójovej omáčky, oleja, medu, zázvoru, limetkovej šťavy a soli. Krídelká osolíme a naložíme do marinády. Necháme aspoň hodinu postáť. Následne dáme do teplovzdušnej fritézy a pečieme cca 20 minút pri teplote 200 °C. Pri kosti skontrolujeme nožíkom. Po upečení posypeme sezamovými semienkami.
3. Citrónový pečený losos
Ingrediencie:
- 2 filety z lososa
- 2 ČL avokádového oleja
- čerstvo (nahrubo) namleté biele korenie
- šťava z 1 citróna
- soľ
Postup: Filety z lososa poriadne nasolíme, okoreníme a naložíme do citrónovej šťavy aspoň na 15 minút. Následne ich vyberieme, osušíme a pokvapkáme olejom. Filety dáme do teplovzdušnej fritézy na asi 7 až 8 minút pri teplote 180 °C.
4. Mäsové guľky
Ingrediencie:
- 600 g mletého morčacieho mäsa
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 75 g strúhanky
- 2 vaječné žĺtky
- 1/2 PL mletého zázvoru
- 1/2 PL bieleho korenia
- 1/2 PL kardamómu
- 1/2 PL škorice
- 1/2 PL soli
Postup: Ako prvé si očistenú cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno. Do misky dáme mäso, pridáme cibuľu a cesnak a taktiež žĺtky, strúhanku a bylinky s koreninami. Zamiešame a zo vzniknutej masy tvoríme malé guľky s priemerom asi 4 cm. Fritézu predhrejeme na 180 °C a guľky v nej pražíme asi 6 až 10 minút.
5. Pečený karfiol z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:
- 1 menší karfiol, rozobratý na menšie ružičky
- 1–2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- prášok z cesnaku
- paprika alebo kari korenie
Postup: Karfiol rozoberte na menšie ružičky a dôkladne ho umyte. V miske premiešajte ružičky s 1–2 lyžicami olivového oleja, soľou, čiernym korením a podľa chuti cesnakovým práškom či iným obľúbeným korením, aby boli rovnomerne ochutené. Rozohrejte teplovzdušnú fritézu na 190 °C a karfiol rozložte do košíka v jednej vrstve.
Pečte približne 15–20 minút, pričom počas pečenia karfiol raz alebo dvakrát premiešajte, aby sa opiekol zo všetkých strán. Hotový pečený karfiol podávajte ako chrumkavú prílohu alebo zdravý snack, ideálne s obľúbeným dipom.
6. Kuracie nugetky
- 2 kuracie prsia, nakrájané na menšie kúsky
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1 vajce, vyšľahané
- 1–2 lyžice olivového oleja v spreji (na jemné postriekanie)
Postup: Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky (približne rovnaké veľkosti). V jednej miske zmiešajte strúhanku, parmezán, soľ, čierne korenie a cesnakový prášok. V druhej miske obaľte kuracie kúsky v múke, následne ich ponorte do vyšľahaného vajíčka a nakoniec obaľte v ochutenej strúhanke.
Rozohrejte teplovzdušnú fritézu na 180 °C, vložte do nej nugetky v jednej vrstve a jemne ich postriekajte olivovým olejom. Pečte 10–12 minút, v polovici času ich otočte a postriekajte aj druhú stranu, aby boli rovnomerne chrumkavé. Podávajte s obľúbeným dipom, ako je jogurtový, BBQ alebo cesnakový.
Odporúčame: Grécka kuchyňa – ako pripraviť tradičné pochúťky zo slnečného Grécka?
Depositphotos7. Pražené marinované tofu
Ingrediencie:
- 400 g tofu
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL sezamového oleja
- 1 PL arašidového oleja
- čerstvý koriander
- strúčik cesnaku
- šťava z citróna (na pokvapkanie)
Postup: V miske si zmiešame sójovú omáčku, sezamový a arašidový olej, pretlačený strúčik cesnaku a nadrobno nasekaný koriander. Tofu nakrájame na hrubšie plátky alebo kocky a naložíme do marinády. Necháme marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc.
Teplovzdušnú fritézu rozohrejeme na 190 °C a tofu v nej pečieme asi 10 minút. Po upečení ho pokvapkáme šťavou z citróna.
8. Plnené hríby Portobello
- 4 veľké hríby Portobello, umyté a zbavené stopiek
- 1/2 šálky strúhaného syra (napríklad mozzarella alebo parmezán)
- 1/4 šálky strúhanky
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1–2 lyžice olivového oleja
Postup: Najprv si pripravte hríby Portobello – umyte ich a opatrne odstráňte stopky. V miske zmiešajte strúhaný syr, strúhanku, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a pridajte trochu olivového oleja, aby sa ingrediencie spojili. Touto zmesou naplňte každú hríbovú hlavičku.
Rozohrejte teplovzdušnú fritézu na 180 °C, vložte plnené hríby do košíka v jednej vrstve a pečte 8–10 minút, kým hríby nezmäknú a vrch sa neopečie do zlatista. Podávajte ako ľahký predkrm alebo s čerstvým šalátom ako hlavný chod.
9. Pizza taštičky
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/4 hrnčeka nakrájanej červenej cibule
- 3 hrnčeky baby špenátu
- ⅓ hrnčeka paradajkovej omáčky
- 60 g kuracích pŕs
- 170 g hotového pizza cesta
- 90 g nastrúhanej mozzarelly
- pizza korenie
Postup: Nasekanú cibuľu osmažíme na rozpálenom oleji. Pridáme špenát a restujeme asi minútu. Pridáme paradajkovú omáčku aj orestované a na kúsky nakrájané kuracie prsia. Podľa chuti pridáme pizza korenie, premiešame a odstavíme. Pizza cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý vyvaľkáme do tvaru kruhu (pokojne to môže byť aj štvorec alebo obdĺžnik).
Do stredu cesta navrstvíme časť špenátovo-kuracej plnky a posypeme syrom. Preložíme na polovicu a okraje zatlačíme. Pečieme v teplovzdušnej fritéze pri teplote 190 °C asi 12 minút. Na záver zľahka potrieme olivovým olejom.
10. Domáce žemle z fritézy
Ingrediencie:
- 1 hrnček mlieka
- 114 g rozpusteného masla
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička soli
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
Postup: Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a pripravíme kvások. Hotový kvások pridáme k múke. Taktiež pridáme zvyšok cukru, soľ, vajcia a rozpustené maslo. Dôkladne vypracujeme cesto, nemalo by byť lepivé. Následne ho necháme vykysnúť aspoň pol hodiny.
Cesto si vytvarujeme do kruhu a nakrojíme na asi 16 kúskov. Z každej časti urobíme guľu. Fritézu vyložíme papierom na pečenie a postupne do nej naskladáme pripravené guľky cesta. Pri teplote 160 °C pečieme asi 15 minút. Nakoniec ešte potrieme maslom.
Odporúčame: Francúzsky toast na sladko: Z toastového chleba, z vianočky i plnený
Depositphotos11. Jemne pikantný Buffalo karfiol
Ingrediencie:
- 3 PL kečupu
- 2 PL ostrého kečupu alebo nejakej pálivej omáčky
- 1 veľký bielok
- 3/4 hrnčeka strúhanky
- 1/2 hlavy karfiolu
- olej na potretie
- 1/4 hrnčeka kyslej smotany
- 1 PL nadrobenej nivy
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1 ČL červeného vínneho octu
- 1/4 ČL čierneho korenia
- soľ
Postup: Karfiol nakrájame na menšie ružičky. Obalíme ich v zmesi kečupu, ostrého kečupu a bielka. Potom ich obalíme v strúhanke, do ktorej sme pridali trochu soli a korenie. Karfiol smažíme 20 minút v teplovzdušnej fritéze na dvakrát pri teplote asi 160 °C.
Ku karfiolu si pripravíme dip z kyslej smotany, nivy, vínneho octu, strúčika cesnaku a korenia. Keď sa karfioly dosmažia, ešte ich zľahka potrieme olejom.
12. Donuty z teplovzdušnej fritézy
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 180 ml vlažného mlieka
- 40 g hnedého cukru
- 2 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 7 g sušeného droždia
- 4 až 5 PL rozpusteného masla
Postup: Do nádoby dáme suché suroviny, čiže hnedý cukor, droždie a vanilkový cukor. Následne pridáme žĺtky a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme ho v teple kysnúť asi 1 a pol hodiny. Následne cesto vyvaľkáme a vykrojíme donuty, ktoré necháme ešte chvíľu odpočívať.
Potom ich potrieme maslom a dáme na 5 minút do teplovzdušnej fritézy s teplotou 160 °C. Hotové vychladnuté donuty môžeme podľa chuti poliať rozpustenou bielou čokoládu a ozdobiť farebným cukrárskym posypom.
13. Jablčné šatôčky
Ingrediencie:
- 3 jablká
- 15 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- mletá škorica
- 1 lístkové cesto
- trochu múky
- 1 vajce
Postup: Jablká ošúpeme a nastrúhame. Pridáme k nim kryštálový cukor, trochu mletej škorice a podlejeme malým množstvom vody. Na miernom plameni zmes povaríme do zmäknutia. Lístkové cesto rozvaľkáme (alebo rozvaľkané len rozložíme) a nakrájame na štvorce.
Naplníme jablkovou plnkou a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Štvorce preložíme tak, aby nám vznikli trojuholníčky a okraje zatlačíme. Celé trojuholníčky ešte potrieme vajíčkom a pečieme ich v teplovzdušnej fritéze pri teplote 180 °C do zlatista (asi 10 minút). Po upečení ich posypeme vanilkovým cukrom.
Aktualizovaný článok: 08.11.2024