Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

Chilli con carne je vynikajúce mexické národné jedlo, ktoré je spojením kvalitného mletého hovädzieho mäska, paradajok a hnedej fazule. Keďže sa zväčša pripravuje z konzervovaných surovín, je hotové veľmi rýchlo.

 

Podáva sa s mexickými chipsami nachos, alebo s klasickou ryžou.

 

Vyskúšajte si náš jednoduchý recept na mexickú pochúťku menom chilli con carne, ktorú si zamiluje celá rodina a bude príjemným oživením vášho tradičného jedálnička. Pripravíte ju maximálne do hodinky a je to lahôdka z jedného hrnca či woku, takže pri jej príprave nenarobíte žiaden neporiadok.

 

Vyskúšaj aj: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom

 

Ingrediencie

Na 5 porcií chilli con carne potrebujete:

 

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g konzervu lúpaných paradajok
  • 250 g konzervu hnedých fazuliek (red kidney beans)
  • 3 lyžice koncentrovanej paradajkovej pasty
  • 250 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 polievkovú lyžicu sušeného majoránu
  • 100 – 200 ml hovädzieho vývaru (alebo bujón) na podliatie
  • na dochutenie soľ, korenie, mleté chilli a čerstvý koriander
  • voliteľné: 150 g mrazenej alebo sterilizovanej kukurice
  • na ozdobu: strúhaný chedar alebo kyslú smotanu

Postup prípravy

  1. Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme ju na panvici s rozpáleným olejom. Keď zmäkne, pridáme k nej cesnak nasekaný nadrobno.
  2. Po chvíľke pridáme hovädzie mäso a opekáme, kým nezhnedne a neodelí sa od seba.
  3. Ochutíme koreninami – mletou paprikou, rascou, soľou, korením a pridáme paradajkovú pastu. Po chvíľke vložíme lúpané paradajky. Podusíme.
  4. Keď sa nám chute spoja, podlejeme zmes vývarom, nezakrývame a necháme tekutinu vypariť. Zopakujeme ešte raz či dvakrát.
  5. Keď sa vyparí všetka tekutina, pridáme do zmesi paradajkový pretlak. Zakryjeme a dusíme 30 minút.
  6. Nakoniec do hmoty pridáme fazuľky z konzervy, majorán a nasekanú stonku čerstvého koriandra, ak ste sa rozhodli zamiešať do zmesi kukuricu, v tejto fáze to urobte. Spoločne varíme ešte 5 minút. Potom dáme do omáčky chilli podľa chuti.
  7. Chilli con carne podávame na ryži, s chlebom alebo s nachos, pri servírovaní môžeme dozdobiť lyžicou kyslej smotany či strúhaným chedarom.

 

Dobrú chuť!

 

Chilli con carne s ryžou

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

benynka

benynka

02.12.2017 12:52

mám rada chilli con carne ale nie s ryžou ale s hriankou alebo netradične s opekanými žemiakmi

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

05.12.2017 17:05

Napohľad to nevyzerá vábivo- ale to ani lečo, a aké je chutné...

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:45

milujem chilli con carne, vacsinou ho jeme s chlebom

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 11:48

pre manžela

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

13.12.2017 15:00

Chilli con carne robievam. Jedávame ho s chlebom. Ale dávam doň ho aj kukuricu.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

17.12.2017 13:01

Mňam robievam ho často no z chlebom alebo z hrianku ále vyskúšam ho aj z rýžou

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 21:06

Och mňam, s tou ryžou to musí byť božské :P

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

27.12.2017 02:53

Toto jedlo milujem!

Vaše meno:

rudolf pothe

rudolf pothe

27.12.2017 12:12

rád vyskúšám

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

08.01.2018 10:17

výborné, často robievam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.