Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

mexické chilli con carne

Chilli con carne je vynikajúce mexické národné jedlo, ktoré je spojením kvalitného mletého hovädzieho mäska, paradajok a hnedej fazule. Keďže sa zväčša pripravuje z konzervovaných surovín, je hotové veľmi rýchlo. Podáva sa s mexickými chipsami nachos, alebo s klasickou ryžou.

Vyskúšajte si náš jednoduchý recept na mexickú pochúťku menom chilli con carne, ktorú si zamiluje celá rodina a bude príjemným oživením vášho tradičného jedálnička. Pripravíte ju maximálne do hodinky a je to lahôdka z jedného hrnca či woku, takže pri jej príprave nenarobíte žiaden neporiadok.

Reklama

Recept na chilli con carne

Chilli con carne patrí medzi jedlá, ktoré dokážu zachrániť aj upršaný deň – je sýte, voňavé a pripraviť ho zvládne aj úplný začiatočník. Stačí vám jeden hrniec a pár bežných surovín, ktoré sa pri pomalom dusení premenia na hutnú, korenistú omáčku plnú intenzívnych chutí. Recept je nadčasový a rýchly, no pritom pôsobí, akoby ste sa v kuchyni potrápili celé popoludnie.

Vonia po koreninách, paradajkách a čerstvom koriandri, pričom každá lyžica zahreje a zasýti. Toto jedlo si ľahko prispôsobíte – môžete pridať kukuricu, doplniť viac chilli alebo urobiť jemnejšiu verziu pre deti. Výborne chutí s ryžou, s nachos či len tak samotné s kúskom chleba.

Ingrediencie na chilli con carne

Na 5 porcií chilli con carne potrebujete:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g konzervu lúpaných paradajok
  • 250 g konzervu hnedých fazuliek (red kidney beans)
  • 3 lyžice koncentrovanej paradajkovej pasty
  • 250 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 polievkovú lyžicu sušeného majoránu
  • 100 – 200 ml hovädzieho vývaru (alebo bujón) na podliatie
  • na dochutenie soľ, korenie, mleté chilli a čerstvý koriander
  • voliteľné: 150 g mrazenej alebo sterilizovanej kukurice
  • na ozdobu: strúhaný chedar alebo kyslú smotanu
Reklama

Postup prípravy chilli con carne

  1. Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme ju na panvici s rozpáleným olejom. Keď zmäkne, pridáme k nej cesnak nasekaný nadrobno.
  2. Po chvíľke pridáme hovädzie mäso a opekáme, kým nezhnedne a neodelí sa od seba.
  3. Ochutíme koreninami – mletou paprikou, rascou, soľou, korením a pridáme paradajkovú pastu. Po chvíľke vložíme lúpané paradajky. Podusíme.
  4. Keď sa nám chute spoja, podlejeme zmes vývarom, nezakrývame a necháme tekutinu vypariť. Zopakujeme ešte raz či dvakrát.
  5. Keď sa vyparí všetka tekutina, pridáme do zmesi paradajkový pretlak. Zakryjeme a dusíme 30 minút.
  6. Nakoniec do hmoty pridáme fazuľky z konzervy, majorán a nasekanú stonku čerstvého koriandra, ak ste sa rozhodli zamiešať do zmesi kukuricu, v tejto fáze to urobte. Spoločne varíme ešte 5 minút. Potom dáme do omáčky chilli podľa chuti.
  7. Chilli con carne podávame na ryži, s chlebom alebo s nachos, pri servírovaní môžeme dozdobiť lyžicou kyslej smotany či strúhaným chedarom.

Chilli con carne s ryžou
Shutterstock®

Podávanie chilli con carne

Chilli con carne je jedlo, ktoré sa dá servírovať na desiatky chutných spôsobov – stačí si vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Tradične sa podáva s bielou ryžou, ktorá krásne vyváži intenzívnu chuť paradajok a korenín. Skvelou voľbou sú aj nachos, ktoré dodajú chrumkavý kontrast, alebo jednoduchý čerstvý chlieb, ktorý výborne nasaje omáčku. Pri servírovaní môžete jedlo dozdobiť kyslou smotanou, strúhaným čedarom či lístkami koriandra, čím dosiahnete ešte plnšiu chuť.

Ak máte radi sýtejšie porcie, skúste chilli servírovať v miske s pečenými zemiakmi alebo ako náplň do tortíl. Je to tiež jedlo ideálne na „meal prep“ – výborne chutí aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prepoja. Podávať ho môžete aj ako občerstvenie na oslavy či večerné posedenie: stačí k nemu pripraviť chipsy, tortilly a rôzne dipy. Univerzálnosť tohto jedla z neho robí stálicu v každej kuchyni.

Tipy na obmenu receptu

  • Pridajte viac zeleniny – kukuricu, papriku, cuketu alebo mrkvu pre vyšší obsah vlákniny a sladkastú chuť.

  • Nahraďte hovädzie mäso mletým morčacím alebo kuracím, čím získate ľahšiu verziu.

  • Pre vegetariánsku alternatívu použite červenú šošovicu, tofu alebo sójové granule namiesto mäsa.

  • Ak milujete výrazné chute, pridajte kúsky čerstvého chilli alebo údenú papriku pre extra arómu.

  • Pre hustejšiu konzistenciu vmiešajte kocku kvalitnej horkej čokolády – jemne zaoblí chuť a dodá hĺbku.

  • Skúste pridať espresso alebo lyžicu kakaa, ktoré zvýraznia paradajkovú chuť.

  • Znížte pikantnosť pridaním viac paradajkového pretlaku alebo sladkej papriky, ak varíte pre deti.

  • Pre bohatšiu štruktúru vmiešajte opečenú slaninku alebo chorizo, ktoré prinesú dymovú arómu.

  • Ak chcete sviežejší výsledok, podávajte s limetkovou šťavou, avokádom alebo čerstvou salsou.

  • Na zimné obdobie môžete pridať škoricu alebo bobkový list, ktoré jedlu dodajú hrejivý tón.

Reklama

Chilli con carne, ktoré si obľúbite

Chilli con carne patrí medzi jedlá, ktoré si raz pripravíte a budete sa k nim stále vracať – je jednoduché, variabilné a plné chuti. Či už ho podávate tradične s ryžou, ako hustú omáčku k nachos alebo ako rýchly obed do práce, vždy prinesie kúsok pohodlia a tepla do každého dňa. 

Nebojte sa experimentovať s koreninami či prídavkami – práve malé úpravy môžu urobiť z klasického receptu váš obľúbený rodinný poklad. Nech už si vyberiete akúkoľvek verziu, toto jedlo vás zahreje, zasýti a zaručene poteší.

Aktualizovaný článok: 02.12.2025

5/5 - 1 hlasov

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

08.01.2018 10:17

výborné, často robievam

Vaše meno:

rudolf pothe

rudolf pothe

27.12.2017 12:12

rád vyskúšám

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

27.12.2017 02:53

Toto jedlo milujem!

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 21:06

Och mňam, s tou ryžou to musí byť božské :P

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

17.12.2017 13:01

Mňam robievam ho často no z chlebom alebo z hrianku ále vyskúšam ho aj z rýžou

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

13.12.2017 15:00

Chilli con carne robievam. Jedávame ho s chlebom. Ale dávam doň ho aj kukuricu.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 11:48

pre manžela

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:45

milujem chilli con carne, vacsinou ho jeme s chlebom

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

05.12.2017 17:05

Napohľad to nevyzerá vábivo- ale to ani lečo, a aké je chutné...

Vaše meno:

benynka

benynka

02.12.2017 12:52

mám rada chilli con carne ale nie s ryžou ale s hriankou alebo netradične s opekanými žemiakmi

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE