Chilli con carne je vynikajúce mexické národné jedlo, ktoré je spojením kvalitného mletého hovädzieho mäska, paradajok a hnedej fazule. Keďže sa zväčša pripravuje z konzervovaných surovín, je hotové veľmi rýchlo.
Podáva sa s mexickými chipsami nachos, alebo s klasickou ryžou.
Vyskúšajte si náš jednoduchý recept na mexickú pochúťku menom chilli con carne, ktorú si zamiluje celá rodina a bude príjemným oživením vášho tradičného jedálnička. Pripravíte ju maximálne do hodinky a je to lahôdka z jedného hrnca či woku, takže pri jej príprave nenarobíte žiaden neporiadok.
Vyskúšaj aj: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom
Ingrediencie
Na 5 porcií chilli con carne potrebujete:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g konzervu lúpaných paradajok
- 250 g konzervu hnedých fazuliek (red kidney beans)
- 3 lyžice koncentrovanej paradajkovej pasty
- 250 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžičku sladkej mletej papriky
- 1 lyžičku mletej rasce
- 1 polievkovú lyžicu sušeného majoránu
- 100 – 200 ml hovädzieho vývaru (alebo bujón) na podliatie
- na dochutenie soľ, korenie, mleté chilli a čerstvý koriander
- voliteľné: 150 g mrazenej alebo sterilizovanej kukurice
- na ozdobu: strúhaný chedar alebo kyslú smotanu
Postup prípravy
- Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme ju na panvici s rozpáleným olejom. Keď zmäkne, pridáme k nej cesnak nasekaný nadrobno.
- Po chvíľke pridáme hovädzie mäso a opekáme, kým nezhnedne a neodelí sa od seba.
- Ochutíme koreninami – mletou paprikou, rascou, soľou, korením a pridáme paradajkovú pastu. Po chvíľke vložíme lúpané paradajky. Podusíme.
- Keď sa nám chute spoja, podlejeme zmes vývarom, nezakrývame a necháme tekutinu vypariť. Zopakujeme ešte raz či dvakrát.
- Keď sa vyparí všetka tekutina, pridáme do zmesi paradajkový pretlak. Zakryjeme a dusíme 30 minút.
- Nakoniec do hmoty pridáme fazuľky z konzervy, majorán a nasekanú stonku čerstvého koriandra, ak ste sa rozhodli zamiešať do zmesi kukuricu, v tejto fáze to urobte. Spoločne varíme ešte 5 minút. Potom dáme do omáčky chilli podľa chuti.
- Chilli con carne podávame na ryži, s chlebom alebo s nachos, pri servírovaní môžeme dozdobiť lyžicou kyslej smotany či strúhaným chedarom.
Dobrú chuť!