Málokto si robieva domáci paradajkový pretlak. Najčastejšie si ho kupujeme v obchode a máme to bez roboty. Len otvoríme konzervu a pridáme ju do omáčky alebo do polievky. Taká paradajková polievka sa dá pripraviť z čerstvých paradajok, ale aj z paradajkového pretlaku.
Ak ste jej milovníkmi, tak si tento rok urobte svoj domáci paradajkový pretlak, ktorý sa tomu z obchodu rozhodne nevyrovná. A navyše, ak sa vám urodilo veľké množstvo paradajok a vy neviete čo s nimi, tak to je skvelý dôvod na to, aby ste vyskúšali uvariť práve paradajkový pretlak. Je to v podstate polotovar, ktorý sa hodí do mnohých pokrmov.
Paradajky majú výživnú hodnotu aj v konzervovanom stave. Sú bohaté na vitamín A, nezanedbateľné množstvo vitamínu B, nájdeme v nich aj vitamín C či minerály, ako je sodík, vápnik, horčík a železo. Zo všetkého najviac sú však paradajky bohaté na lykopén. Lykopén predstavuje antioxidant, ktorý chráni organizmus pred rakovinou a kožnými ochoreniami. Aj to je skvelý dôvod na to, prečo si uchovať paradajky aj v takomto stave, a to predovšetkým na zimné obdobie.
Na domáci paradajkový pretlak budeme potrebovať:
- červené paradajky
- kyselinu citrónovú
Postup prípravy:
Paradajky si poriadne umyjeme a nakrájame ich na štvrtinky, aby sa lepšie a rýchlejšie rozvarili. Umyté paradajky teda vložíme do hrnca a varíme ich dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Aby sa vám nepripálili, tak môžete na spodok hrnca pridať trochu vody.
Rozvarenú paradajkovú zmes v hrnci vymixujeme ponorným mixérom alebo na dôkladná rozmixovanie použijeme kuchynský robot. Následne prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili všetkých nerozmixovaných šupiek a jadierok z paradajok. Prepasírovanú šťavu opäť vlejeme do hrnca a varíme za stáleho miešame do zhustnutia. Na záver môžete do zmesi pridať štipku kyseliny citrónovej na zakonzervovanie pretlaku. No tento krok môžete pokojne vynechať.
Uvarený horúci pretlak ihneď nalejeme do menších sklenených fliaš, ktoré sme si vopred poriadne umyli. Fľaše uzatvoríme viečkami a obrátime ich aspoň na 5 minút hore dnom. Na noc ich zabalíme do deky a následne pretlak skladujeme v chlade – ideálne v chladnej pivnici.
10 komentárov
Patrik Podmanický
22.08.2021 16:29Nie iba pretlak, ale všetko, čo si urobíme doma a ešte keď to je z vlastnej záhrady je lepšie, chutnejšie a hlavne zdravšie. Hoci nás, dedinčanov mešťania často ponižujú, mne to vôbec nevadí, lebo viem, že hoci to často stojí veľa námahy, no žijem zdravšie ako oni.
Elena Švachová
18.08.2021 23:56Domáci je domáci.Určite je lepší,aj lepšie chutí.
Marianna Rajniaková
18.08.2021 19:55domáce paradajky chutia aj voňajú úžasne
Mária Maxianová
18.08.2021 18:58domáci je predsa len najlepší, varíme teraz stále, hlavne z popraskaných paradajok
Lenka Chovancová
18.08.2021 12:48kedysi sme doma robievali pretlak ale veľmi dlho sa to varí, radšej si spravím domáci kečup, zavárané lečo alebo dokonca som skúšala aj rajčinový džem
Alžbeta Stanková
18.08.2021 08:24predtým som aj ja robievala pretlak doma- ale už nerobím, lebo deťom chutí viac z obchodu
Marie Gutmannová
17.08.2021 18:27Dobrý pretlak, dobrá omáčka.
Iveta Moravčíková
17.08.2021 12:26Včera som robila lečo a aj pretlak spravim ved z vlastnej zahrady
Mária Reibergerová
16.08.2021 21:22pretlak si robievame aj my doma
Katarína Konečná
16.08.2021 11:20a ešte keď ho urobíte aj z paradajok z vlastnej záhrady