Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná

Málokto si robieva domáci paradajkový pretlak. Najčastejšie si ho kupujeme v obchode a máme to bez roboty. Len otvoríme konzervu a pridáme ju do omáčky alebo do polievky. Taká paradajková polievka sa dá pripraviť z čerstvých paradajok, ale aj z paradajkového pretlaku.

Ak ste jej milovníkmi, tak si tento rok urobte svoj domáci paradajkový pretlak, ktorý sa tomu z obchodu rozhodne nevyrovná. A navyše, ak sa vám urodilo veľké množstvo paradajok a vy neviete čo s nimi, tak to je skvelý dôvod na to, aby ste vyskúšali uvariť práve paradajkový pretlak. Je to v podstate polotovar, ktorý sa hodí do mnohých pokrmov.

Paradajky majú výživnú hodnotu aj v konzervovanom stave. Sú bohaté na vitamín A, nezanedbateľné množstvo vitamínu B, nájdeme v nich aj vitamín C či minerály, ako je sodík, vápnik, horčík a železo. Zo všetkého najviac sú však paradajky bohaté na lykopén. Lykopén predstavuje antioxidant, ktorý chráni organizmus pred rakovinou a kožnými ochoreniami. Aj to je skvelý dôvod na to, prečo si uchovať paradajky aj v takomto stave, a to predovšetkým na zimné obdobie.

domáci paradajkový pretlak

Zdroj: Shutterstock®

Na domáci paradajkový pretlak budeme potrebovať:

  • červené paradajky
  • kyselinu citrónovú

Postup prípravy:

Paradajky si poriadne umyjeme a nakrájame ich na štvrtinky, aby sa lepšie a rýchlejšie rozvarili. Umyté paradajky teda vložíme do hrnca a varíme ich dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Aby sa vám nepripálili, tak môžete na spodok hrnca pridať trochu vody.

Rozvarenú paradajkovú zmes v hrnci vymixujeme ponorným mixérom alebo na dôkladná rozmixovanie použijeme kuchynský robot. Následne prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili všetkých nerozmixovaných šupiek a jadierok z paradajok. Prepasírovanú šťavu opäť vlejeme do hrnca a varíme za stáleho miešame do zhustnutia. Na záver môžete do zmesi pridať štipku kyseliny citrónovej na zakonzervovanie pretlaku. No tento krok môžete pokojne vynechať.

Uvarený horúci pretlak ihneď nalejeme do menších sklenených fliaš, ktoré sme si vopred poriadne umyli. Fľaše uzatvoríme viečkami a obrátime ich aspoň na 5 minút hore dnom. Na noc ich zabalíme do deky a následne pretlak skladujeme v chlade – ideálne v chladnej pivnici.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
10 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.08.2021 11:20

a ešte keď ho urobíte aj z paradajok z vlastnej záhrady

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

16.08.2021 21:22

pretlak si robievame aj my doma

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

17.08.2021 12:26

Včera som robila lečo a aj pretlak spravim ved z vlastnej zahrady

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

17.08.2021 18:27

Dobrý pretlak, dobrá omáčka.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

18.08.2021 08:24

predtým som aj ja robievala pretlak doma- ale už nerobím, lebo deťom chutí viac z obchodu

Vaše meno:

Lenka Chovancová

Lenka Chovancová

18.08.2021 12:48

kedysi sme doma robievali pretlak ale veľmi dlho sa to varí, radšej si spravím domáci kečup, zavárané lečo alebo dokonca som skúšala aj rajčinový džem

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

18.08.2021 18:58

domáci je predsa len najlepší, varíme teraz stále, hlavne z popraskaných paradajok

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.08.2021 19:55

domáce paradajky chutia aj voňajú úžasne

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.08.2021 23:56

Domáci je domáci.Určite je lepší,aj lepšie chutí.

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

22.08.2021 16:29

Nie iba pretlak, ale všetko, čo si urobíme doma a ešte keď to je z vlastnej záhrady je lepšie, chutnejšie a hlavne zdravšie. Hoci nás, dedinčanov mešťania často ponižujú, mne to vôbec nevadí, lebo viem, že hoci to často stojí veľa námahy, no žijem zdravšie ako oni.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE