Dopraj si zapečené croissanty na spôsob francúzskeho toastu: Bez výčitiek!

recept na zapečené croissanty

Niekedy sa stane, že si domov prinesiete voňavé croissanty, no na druhý deň ich už nikto nechce. Nie sú už také mäkké a lákavé. To ste možno zažili v prípade, že máte doma deti alebo vyberavého partnera. No z obyčajných, trochu vysušených croissantov sa dá vytvoriť lahodné raňajkové jedlo - konkrétne spojenie jemného maslového pečiva a sladkého krému, ktoré sa v rúre premení na voňavý puding. 

Zapečené francúzske toasty z croissantov sú výbornou voľbou, ak túžite po niečom inom a nápaditom, no nechcete stráviť dopoludnie v kuchyni. Hodí sa na sviatočné rána, nedeľný rodinný brunch či chvíle, keď chcete jednoducho dopriať sebe alebo blízkym niečo výnimočné bez zložitej prípravy. Kombinácia maslových vrstiev croissantu a jemného krému s vanilkou a škoricou vytvára pokrm, ktorý vonia domovom a poteší skutočne každého.

Reklama

Ako využiť staršie croissanty?

Croissanty patria medzi tie typy pečiva, ktoré sú najlepšie hneď v deň, keď si ich prinesiete z pekárne. Sú jemné, maslové, s krásne chrumkavou kôrkou a nadýchaným vnútrom. Po jednom či dvoch dňoch však strácajú svoju krehkosť a výraznú maslovú chuť. No namiesto toho, aby skončili v koši, môžu dostať nový život. A veľmi chutný!

Staršie croissanty majú ideálnu štruktúru na zapekanie. Keďže sú už menej mäkké, dokážu lepšie nasať mliečno-vaječnú zmes bez toho, aby sa rozpadli. Výsledná textúra je tak príjemne vláčna vo vnútri a jemne chrumkavá na povrchu.

Ak máte doma viac croissantov, ktoré nestihnete zjesť, môžete z nich pripraviť množstvo chutných pokrmov. Croissanty môžete nakrájať na kúsky a použiť do sladkých nákypov či pudingových dezertov, no veľmi dobre fungujú aj v slaných variantoch - napríklad zapekané so syrom, šunkou, špenátom či bylinkami.

Pri sladkej verzii sa najčastejšie kombinuje ovocie, najmä lesné - maliny, čučoriedky či jahody. Pridávajú sviežosť a jemne kyslú chuť, ktorá krásne vyváži sladký základ. V prípade, že máte čerstvé croissanty a chcete ich použiť hneď, nechajte ich pár hodín odstáť na linke. Počas tohto času jemne oschnú a ich štruktúra bude vhodnejšia na zapekanie. 

Reklama

Recept na francúzske toasty z croissantov

Ingrediencie:

  • 3-4 väčšie croissanty (najlepšie deň staré)
  • Zmes lesného ovocia
  • Práškový cukor na posypanie
  • Javorový sirup
  • Šľahačka na ozdobu

Krémová zmes (custard):

  • 3 vajcia
  • 2 šálky mlieka
  • 1/3 šálky hnedého cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Croissanty nakrájajte na menšie kúsky a vyskladajte na menší plech alebo zapekaciu misu.
  • V miske rozšľahajte vajcia, mlieko, hnedý cukor, škoricu, vanilku a soľ. Zmes by mala byť hladká.
  • Croissanty rovnomerne zalejte krémovou zmesou a nechajte aspoň 5 minút nasiaknuť. Ak pripravujete jedlo vopred, nechajte odstáť v chladničke cez noc.
  • Na povrch nasypte lesné ovocie.
  • Pečte 25-30 minút, až kým povrch nie je chrumkavý a nezíska zlatistý odtieň.
  • Pred podávaním posypte práškovým cukrom, pridajte javorový sirup a šľahačku.

Zapečené toasty z croissantov doslova pripomínajú sladký chlebový nákyp so šľahačkou či dezert, ktorý sa podáva počas sviatkov. Jemná chuť vanilky a škorice sa spája s maslovou arómou croissantov a vytvára harmonický výsledok. Lesné ovocie dodá sviežosť a jemnú kyselkavosť, ktorá vyrovnáva sladkú krémovú zmes. Jednoducho, radosť pripraviť deťom i dospelým!

francúzske toasty recept
Instagram / @butt.erhand

Tipy, ktoré vylepšia váš výsledok

  • Použite deň staré croissanty: Sú pevnejšie a lepšie držia tvar.
  • Dajte im čas: Ak je to možné, nechajte ich nasiaknuť krémovou zmesou cez noc. Výsledok bude jemnejší a výraznejší.
  • Koreniny navyše: Pridajte štipku kardamónu alebo muškátového orieška pre hrejivú arómu.
  • Citrónová kôra: Jemne nastrúhaná kôra z citróna dodá sviežosť.
  • Karamelizované ovocie: Pred pečením môžete ovocie krátko orestovať na masle s trochou hnedého cukru.
  • Kúsok čokolády: Tmavá čokoláda, biela čokoláda alebo karamelové kúsky - môžete ich pridať priamo medzi vrstvy croissantov.
  • Vanilkový struk namiesto extraktu: Ak máte doma pravý vanilkový struk, vyškrabte semienka a pridajte ich do krémovej zmesi. Chuť bude bohatšia.
  • Orechy: Vlašské orechy, mandle alebo lieskovce dodajú dezertu štruktúru. Stačí ich nasucho opražiť na panvici a posypať na vrch pred pečením.
Reklama

Aj drobné zostatky sa v kuchyni môžu premeniť na malé kulinárske potešenie, z ktorého sa stane nová stálica. Vďaka jednoduchej príprave a pomerne dostupným surovinám dokážu ozvláštniť bežné ráno a premeniť ho na príjemný rituál. 

Ak nabudúce budete váhať, čo so staršími croissantmi, spomeňte si, že môžu byť začiatkom niečoho veľmi chutného. Veľmi chutného! Tak dobrú chuť.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @butt.erhand

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE