Niekedy sa stane, že si domov prinesiete voňavé croissanty, no na druhý deň ich už nikto nechce. Nie sú už také mäkké a lákavé. To ste možno zažili v prípade, že máte doma deti alebo vyberavého partnera. No z obyčajných, trochu vysušených croissantov sa dá vytvoriť lahodné raňajkové jedlo - konkrétne spojenie jemného maslového pečiva a sladkého krému, ktoré sa v rúre premení na voňavý puding.
Zapečené francúzske toasty z croissantov sú výbornou voľbou, ak túžite po niečom inom a nápaditom, no nechcete stráviť dopoludnie v kuchyni. Hodí sa na sviatočné rána, nedeľný rodinný brunch či chvíle, keď chcete jednoducho dopriať sebe alebo blízkym niečo výnimočné bez zložitej prípravy. Kombinácia maslových vrstiev croissantu a jemného krému s vanilkou a škoricou vytvára pokrm, ktorý vonia domovom a poteší skutočne každého.
Ako využiť staršie croissanty?
Croissanty patria medzi tie typy pečiva, ktoré sú najlepšie hneď v deň, keď si ich prinesiete z pekárne. Sú jemné, maslové, s krásne chrumkavou kôrkou a nadýchaným vnútrom. Po jednom či dvoch dňoch však strácajú svoju krehkosť a výraznú maslovú chuť. No namiesto toho, aby skončili v koši, môžu dostať nový život. A veľmi chutný!
Staršie croissanty majú ideálnu štruktúru na zapekanie. Keďže sú už menej mäkké, dokážu lepšie nasať mliečno-vaječnú zmes bez toho, aby sa rozpadli. Výsledná textúra je tak príjemne vláčna vo vnútri a jemne chrumkavá na povrchu.
Ak máte doma viac croissantov, ktoré nestihnete zjesť, môžete z nich pripraviť množstvo chutných pokrmov. Croissanty môžete nakrájať na kúsky a použiť do sladkých nákypov či pudingových dezertov, no veľmi dobre fungujú aj v slaných variantoch - napríklad zapekané so syrom, šunkou, špenátom či bylinkami.
Pri sladkej verzii sa najčastejšie kombinuje ovocie, najmä lesné - maliny, čučoriedky či jahody. Pridávajú sviežosť a jemne kyslú chuť, ktorá krásne vyváži sladký základ. V prípade, že máte čerstvé croissanty a chcete ich použiť hneď, nechajte ich pár hodín odstáť na linke. Počas tohto času jemne oschnú a ich štruktúra bude vhodnejšia na zapekanie.
Recept na francúzske toasty z croissantov
Ingrediencie:
- 3-4 väčšie croissanty (najlepšie deň staré)
- Zmes lesného ovocia
- Práškový cukor na posypanie
- Javorový sirup
- Šľahačka na ozdobu
Krémová zmes (custard):
- 3 vajcia
- 2 šálky mlieka
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 1 lyžica škorice
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Croissanty nakrájajte na menšie kúsky a vyskladajte na menší plech alebo zapekaciu misu.
- V miske rozšľahajte vajcia, mlieko, hnedý cukor, škoricu, vanilku a soľ. Zmes by mala byť hladká.
- Croissanty rovnomerne zalejte krémovou zmesou a nechajte aspoň 5 minút nasiaknuť. Ak pripravujete jedlo vopred, nechajte odstáť v chladničke cez noc.
- Na povrch nasypte lesné ovocie.
- Pečte 25-30 minút, až kým povrch nie je chrumkavý a nezíska zlatistý odtieň.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom, pridajte javorový sirup a šľahačku.
Zapečené toasty z croissantov doslova pripomínajú sladký chlebový nákyp so šľahačkou či dezert, ktorý sa podáva počas sviatkov. Jemná chuť vanilky a škorice sa spája s maslovou arómou croissantov a vytvára harmonický výsledok. Lesné ovocie dodá sviežosť a jemnú kyselkavosť, ktorá vyrovnáva sladkú krémovú zmes. Jednoducho, radosť pripraviť deťom i dospelým!
Instagram / @butt.erhandTipy, ktoré vylepšia váš výsledok
- Použite deň staré croissanty: Sú pevnejšie a lepšie držia tvar.
- Dajte im čas: Ak je to možné, nechajte ich nasiaknuť krémovou zmesou cez noc. Výsledok bude jemnejší a výraznejší.
- Koreniny navyše: Pridajte štipku kardamónu alebo muškátového orieška pre hrejivú arómu.
- Citrónová kôra: Jemne nastrúhaná kôra z citróna dodá sviežosť.
- Karamelizované ovocie: Pred pečením môžete ovocie krátko orestovať na masle s trochou hnedého cukru.
- Kúsok čokolády: Tmavá čokoláda, biela čokoláda alebo karamelové kúsky - môžete ich pridať priamo medzi vrstvy croissantov.
- Vanilkový struk namiesto extraktu: Ak máte doma pravý vanilkový struk, vyškrabte semienka a pridajte ich do krémovej zmesi. Chuť bude bohatšia.
- Orechy: Vlašské orechy, mandle alebo lieskovce dodajú dezertu štruktúru. Stačí ich nasucho opražiť na panvici a posypať na vrch pred pečením.
Aj drobné zostatky sa v kuchyni môžu premeniť na malé kulinárske potešenie, z ktorého sa stane nová stálica. Vďaka jednoduchej príprave a pomerne dostupným surovinám dokážu ozvláštniť bežné ráno a premeniť ho na príjemný rituál.
Ak nabudúce budete váhať, čo so staršími croissantmi, spomeňte si, že môžu byť začiatkom niečoho veľmi chutného. Veľmi chutného! Tak dobrú chuť.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @butt.erhand