Lístkové cesto je záchrana do každej kuchyne. Stačí ho mať v chladničke alebo mrazničke a vždy máme po ruke základ na rýchly dezert, ktorý vyzerá efektné a chutí ešte lepšie. Vďaka svojej jemnej, chrumkavej štruktúre a neutrálnemu základu sa dá kombinovať s ovocím, pudingom, orechmi či dokonca čokoládou.
Z lístkového cesta pripravíme nielen sladké koláčiky, ale aj slané dobroty – od jednoduchých tyčiniek, cez plnené taštičky až po štrúdle. My sa dnes zameriame na rýchly a obľúbený variant – pudingový koláč s jablkami, ktorý si zamiluje celá rodina.
Recept na pudingový koláč s jablkami z lístkového cesta
Ak hľadáme rýchly a pritom chutný dezert, pudingový koláč s jablkami z lístkového cesta je skvelou voľbou. Spája jemnosť pudingu, sviežosť jabĺk a chrumkavosť lístkového cesta do lahodnej kombinácie, ktorá poteší celú rodinu. Je jednoduchý na prípravu, zvládneme ho aj v hektickom dni a výsledok vyzerá i chutí tak, akoby sme mu venovali oveľa viac času.
Ingrediencie na jablkovo-pudingový koláč:
- 1 lístkové cesto
- 2 jablká
- 1 puding
- 400 ml mlieka
- 1 balík piškót
- cukor na dochutenie pudingu
- škoricový cukor
- 1 vajce na potretie
Príprava pudingového koláča z lístkového cesta
Najskôr si uvaríme hustejší puding, ktorý bude tvoriť lahodnú vrstvu nášho koláča. Použijeme puding v prášku, mlieko a cukor podľa chuti. Lístkové cesto si rozdelíme na dve rovnaké časti.
Na spodný plát cesta naukladáme piškóty, ktoré krásne nasiaknu pudingom. Následne na ne rozotrieme ešte teplý puding a pripravíme si jablká – nastrúhame ich, dôkladne vyžmýkame prebytočnú šťavu a dochutíme ich voňavou škoricou.
Na vrch jabĺk položíme druhú časť cesta, ktorú popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydúvala. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, vďaka čomu získa krásnu zlatistú farbu. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme, kým nebude povrch krásne chrumkavý a dozlatista upečený. Potom si už len vychutnáme vôňu a chuť domáceho jabĺčkového koláča.
instagram.com/mnamibylucyTipy na podávanie pudingového koláčika z lístkového cesta
Koláčik chutí výborne aj samotný, no ak si ho chceme dopriať ako skutočný dezert, môžeme ho po upečení posypať práškovým cukrom a servírovať ešte mierne teplý. Skvelou voľbou je aj kúsok vyšľahanej šľahačky alebo kopček vanilkovej zmrzliny, ktoré dodajú koláču sviežosť a jemnosť.
Pre slávnostnejší nádych môžeme koláč servírovať s karamelovou alebo čokoládovou polevou, prípadne pridať kúsok čerstvého ovocia – maliny či jahody sa hodia dokonale. Vďaka týmto drobným detailom sa z jednoduchého koláčika stane sladká pochúťka, ktorou potešíme každého pri stole.
Tipy na obmenu receptu
Rôzne druhy pudingu: namiesto klasického vanilkového môžeme použiť čokoládový, karamelový alebo pistáciový puding, ktorý dodá koláču nový rozmer chuti.
Pridanie orechov: do vrstvy jabĺk môžeme primiešať posekané vlašské orechy či mandle, ktoré prinesú chrumkavú textúru.
Hrozienka alebo brusnice: spolu s jablkami vytvoria jemne sladkú a šťavnatú kombináciu, ktorú ocenia najmä milovníci tradičných receptov.
Tvarohová vrstva: ak pridáme medzi piškóty a puding tenkú vrstvu osladeného tvarohu, koláčik bude ešte krémovejší a sýtejší.
Sladká odmena z pár ingrediencií
Pudingový koláč s jablkami z lístkového cesta je dôkazom, že aj z pár bežných ingrediencií môžeme vyčarovať sladký dezert, ktorý poteší oči aj chuťové poháriky. Je ideálny, keď čakáme návštevu, ale aj vtedy, keď si chceme spríjemniť popoludnie pri káve. Stačí pár krokov a z kuchyne sa rozvonia vôňa jabĺk, škorice a čerstvo upečeného cesta.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/mnamibylucy