Patríte k maškrtníkom, ktorí nepohrdnú žiadnym koláčikom či zákuskom? Ak ešte stále uvažujete nad vianočnými receptami a premýšľate, aké koláče si tento rok pripravíte, tak vrelo odporúčame ŠUHAJDY. Niet nad takéto tradičné koláčiky – jednohubky, na ktorých si dozaista pochutí každý bez rozdielu.
Deti vyjedajú lentilky a maškrtní tatkovia si doprajú jednu šuhajdu za druhou. Áno také sú skvelé a my ich milujeme tiež. Každý rok padnú za vlasť ani nevieme ako! Okrem nich odporúčame aj tradičné kokosové pusinky, žerbó rezy či najklasickejšie a netradičnejšie hrnčekové medovníky.
Prinášame recept na najlepšiu čokoládu na šuhajdy, ako aj najlepšie recepty na šuhajdy.
Odporúčame: Jablkovo-mrkvové muffiny so zázvorom: Mäkučké ako obláčik a lahodné, že až!
Zdroj: Depositphotos
Čokoláda na domáce šuhajdy:
- 5 ks horké ľadové gaštany (čokoládky)
- 100 g čokolády na varenie
- 250 g stuženého tuku (CERA)
Kokosovo-orechová plnka
- 250 g práškového cukru
- 50 g kokosu
- 1 dcl mlieka
- trochu mletých orechov
- trochu rumu
- želé cukríky, hrozienka, kandizované ovocie,...
Salko plnka na salkové šuhajdy:
-
uvarené Salko
Nepečené čokoládové šuhajdy – postup receptu:
Nalámeme si čokoládu – na varenie i ľadové gaštany. Pridáme stužený tuk a necháme všetko roztopiť nad parou. Miešame dovtedy, kým čokoláda nebude mať hladkú konzistenciu.
Pripravíme si plnku podľa toho, akú preferujeme. Ak máte radšej karamelové Salko, tak si to klasické dajte uvariť. Konzervu vložte do hrnca, zalejte vodou a varte približne 2 hodiny. Po uvarení nechajte vychladnúť.
Ak máte radšej možno trochu netradičnejšiu plnku, tak zmiešajte práškový cukor, s orechmi a zalejte teplým prevareným mliekom. Pridajte trochu rumu a nakrájané želé cukríky, hrozienka alebo kandizované ovocie.
Rozložíme si papierové košíčky. Na spodok nalejeme trochu čokolády (poprípade ju môžete rozliať aj po okrajoch), pridáme za lyžičku plnky a celé zalejeme čokoládou. Necháme trochu stuhnúť a na vrch položíme lentilky. Poprípade kúsok vlašského orecha alebo posypeme strúhaným kokosom. Prajeme príjemné sviatočné maškrtenie.
Odporúčame: Neodolateľné orechové laskonky: Originálny recept na lahodnú maškrtu
Recept na biele šuhajdy
Ingrediencie na šuhajdy:
-
200 g bielej čokoládovej polevy
- 50 g Cery
- 20 g masla
- 1 salko v tube
- 3 PL kokosu
- cukrárenský posyp
Postup receptu na šuhajdy: Bielu polevu aj s cerou a maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Pripravíme si papierové košíčky a spodok trochu oblejeme rozpustenou čokoládovou zmesou. Plnku si pripravíme zo salka a kokosu. Lyžičku plnky dáme do košíčky a vrch zalejeme roztopenou čokoládou. Podľa chuti a fantázie môžeme posypať cukrárskym posypom.
Kávové šuhajdy
Ingrediencie na šuhajdy – plnka:
-
150 g cukru
-
100 g mletých orechov
- 50 ml mlieka
- 50 ml kávy
- 50 g ceru
- rum
Postup prípravy: Papierové košíčky oblejeme čokoládou. Použiť môžeme recept na najlepšiu čokoládu na šuhajdy, ktorý sme uviedli vyššie. Pripravíme si plnku a to zmiešaním a povarením uvedených surovín. Plnku nakladáme do košíčkov a vrch zalejeme čokoládou.
Článok aktualizovaný 19.12.2023