Patríte k maškrtníkom, ktorí nepohrdnú žiadnym koláčikom či zákuskom? Ak ešte stále uvažujete nad vianočnými receptami a premýšľate, aké koláče si tento rok pripravíte, tak vrelo odporúčame ŠUHAJDY. Niet nad takéto tradičné koláčiky – jednohubky, na ktorých si dozaista pochutí každý bez rozdielu.
Deti vyjedajú lentilky a maškrtní tatkovia si doprajú jednu šuhajdu za druhou. Áno také sú skvelé a my ich milujeme tiež. Každý rok padnú za vlasť ani nevieme ako! Okrem nich odporúčame aj tradičné kokosové pusinky, žerbó rezy či najklasickejšie a netradičnejšie hrnčekové medovníky.
Prinášame recept na najlepšiu čokoládu na šuhajdy, ako aj najlepšie recepty na šuhajdy.
Odporúčame: Jablkovo-mrkvové muffiny so zázvorom: Mäkučké ako obláčik a lahodné, že až!
Čokoláda na domáce šuhajdy:
- 5 ks horké ľadové gaštany (čokoládky)
- 100 g čokolády na varenie
- 250 g stuženého tuku (CERA)
Kokosovo-orechová plnka
- 250 g práškového cukru
- 50 g kokosu
- 1 dcl mlieka
- trochu mletých orechov
- trochu rumu
- želé cukríky, hrozienka, kandizované ovocie,...
Salko plnka na salkové šuhajdy:
-
uvarené Salko
Nepečené čokoládové šuhajdy – postup receptu:
Nalámeme si čokoládu – na varenie i ľadové gaštany. Pridáme stužený tuk a necháme všetko roztopiť nad parou. Miešame dovtedy, kým čokoláda nebude mať hladkú konzistenciu.
Pripravíme si plnku podľa toho, akú preferujeme. Ak máte radšej karamelové Salko, tak si to klasické dajte uvariť. Konzervu vložte do hrnca, zalejte vodou a varte približne 2 hodiny. Po uvarení nechajte vychladnúť.
Ak máte radšej možno trochu netradičnejšiu plnku, tak zmiešajte práškový cukor, s orechmi a zalejte teplým prevareným mliekom. Pridajte trochu rumu a nakrájané želé cukríky, hrozienka alebo kandizované ovocie.
Rozložíme si papierové košíčky. Na spodok nalejeme trochu čokolády (poprípade ju môžete rozliať aj po okrajoch), pridáme za lyžičku plnky a celé zalejeme čokoládou. Necháme trochu stuhnúť a na vrch položíme lentilky. Poprípade kúsok vlašského orecha alebo posypeme strúhaným kokosom. Prajeme príjemné sviatočné maškrtenie.
Odporúčame: Neodolateľné orechové laskonky: Originálny recept na lahodnú maškrtu
Recept na biele šuhajdy
Ingrediencie na šuhajdy:
-
200 g bielej čokoládovej polevy
- 50 g Cery
- 20 g masla
- 1 salko v tube
- 3 PL kokosu
- cukrárenský posyp
Postup receptu na šuhajdy: Bielu polevu aj s cerou a maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Pripravíme si papierové košíčky a spodok trochu oblejeme rozpustenou čokoládovou zmesou. Plnku si pripravíme zo salka a kokosu. Lyžičku plnky dáme do košíčky a vrch zalejeme roztopenou čokoládou. Podľa chuti a fantázie môžeme posypať cukrárskym posypom.
Kávové šuhajdy
Ingrediencie na šuhajdy – plnka:
-
150 g cukru
-
100 g mletých orechov
- 50 ml mlieka
- 50 ml kávy
- 50 g ceru
- rum
Postup prípravy: Papierové košíčky oblejeme čokoládou. Použiť môžeme recept na najlepšiu čokoládu na šuhajdy, ktorý sme uviedli vyššie. Pripravíme si plnku a to zmiešaním a povarením uvedených surovín. Plnku nakladáme do košíčkov a vrch zalejeme čokoládou.
Článok aktualizovaný 19.12.2023
8 komentárov
Ivana Čekanová
22.12.2023 13:05mňaaaam. Vianoce bez nich nie sú Vianoce. Šuhajdy musia byť :)
Anna Vargová
21.12.2023 15:47Ďakujem za tip.Recept si hneď ukladám. Mám ich veľmi rada, no ešte nikdy som ich nerobila sama.
Elena Švachová
20.12.2023 21:45Hoci už mám napečené, tak šuhajdy ešte spravím. A páčia sa mi aj tie biele.
Andrea Szabová
20.12.2023 09:01mňam, šuhajdy na Vianoce to musí byť :)
Mária Sivová
20.12.2023 07:44Na našom vianočnom stole sú šuhajdy každý rok.
Anežka Murínová
19.12.2023 13:12Uz mame napecene a cast aj zjedene :D
Kristína Mušková
19.12.2023 11:55Biele šuhajdy sme teda ešte nerobili
Elena Švachová
16.12.2022 23:53Mňam. Šuhajdy musia na Vianoce byť.