Sú hnedé, sú chrumkavé, zväčša sú zabalené v tvrdej škrupinke, ktorá sa podobá ľudskému mozgu. Myslíte, že je to náhoda? Podľa starovekej múdrosti je to viac ako len náhoda. Pretože jedným z najväčších prínosov orechov je ich schopnosť podporiť náš najdôležitejší orgán, ktorým je mozog. Vedecky bolo preukázané, že orechy sú skutočnou „mozgovou výživou“.
Používajú sa v šalátoch alebo v hriešnych zákuskoch, avšak stále chutia inak. Vlašské orechy rozhodne patria medzi najefektívnejšie a najlepšie superpotraviny, ktoré odporúča babička. Zohrávajú pozoruhodnú úlohu pri zlepšovaní zdravia človeka, pretože majú nezanedbateľnú výživovú hodnotu.
Vitamíny a minerály obsiahnuté vo vlašských orechoch
- Meď – prvok krásy, ktorý tiež podporuje zdravie srdca. Podporuje imunitný systém, pôsobí pri hojení rán, podporuje krvnú zrážanlivosť, tlmí bolesť pri artritíde, pomáha udržovať plodnosť.
- Kyselina listová – má mnoho dôležitých biologických funkcií. Dôležitá je hlavne v období tehotenstva, kedy jej nedostatok môže spôsobiť vrodené chyby.
- Fosfor – minerál, ktorý je prítomný hlavne v kostiach, preto pozitívne ovplyvňuje kvalitu kostí a zubov, podporuje rýchlejšie zrážanie krvi, zmierňuje bolesť pri artritíde.
- Vitamín B6 – posilňuje imunitný systém a podporuje nervové zdravie. Jeho nedostatok môže spôsobiť anémiu.
- Vitamín E – antioxidant, ktorý vplýva na krásu a zdravie. Tento vitamín zodpovedá za normálny rast a vývin svalov, tiež vplýva na tráviaci a nervový systém.
- Mangán – je dôležitý pre kosti, preto bojuje proti osteoporóze. Pozitívne tiež vplýva na chrupavky, zuby, metabolizmus. Účinne tiež bojuje proti zápalom, svalovým kŕčom, cukrovke a tiež ženám pomáha lepšie znášať predmenštruačné syndrómy.
Orechy pomáhajú bojovať proti depresii
Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú vo vlašských orechoch, podporujú funkciu mozgu na mnohých úrovniach. Bolo preukázané, že nízka hladina omega-3 prispieva k depresii ako aj k mnohým ďalším poruchám správania a kognitívnych porúch. Preto je perfektné, že vlašské orechy fungujú ako prírodný prostriedok na depresiu.
Vlašské orechy vplývajú na pamäť
Ešte keď som chodievala do školy, vlašské orechy a horká čokoláda mi robievali spoločnosť pri učení. Maminka mi vždy hovorievala, že sú prospešné pre pamäť. A veru, mala pravdu. Vyššie spomínané omega-3 mastné kyseliny majú tiež vplyv na pamäť.
Takže nielen proti depresii, ale aj na zlepšenie pamäte majú tieto orechy pozitívny vplyv. Ak si ich doprajete častejšie, pomôžu vám odolávať nástrahám a chorobám súvisiacim s vekom ako je demencia, Alzheimerova choroba a ďalšie poruchy pamäte.
Shutterstock®Podporujú chudnutie
Vlašské orechy majú vyššie percento kalórií, vďaka čomu účinne pomáhajú zmierniť hlad. Avšak neznamená to, že ak ich budete konzumovať vo vyššom množstve, budete priberať. To rozhodne nie! Orechy obsahujú množstvo zlúčenín, ktoré spaľujú brušný tuk. Tieto zlúčeniny (mastné kyseliny, bielkoviny...) vás zasýtia, a preto sa budete cítiť „plno“.
Tento fakt je dôležitý pre obmedzenie chuti do jedla a obmedzenie pre veci ako je cukor a rafinované uhľohydráty. Z tohto dôvodu vám budú stačiť menšie porcie jedál alebo budete jesť menej často.
Obsahujú zriedkavé a hlavne silné antioxidanty
Antioxidanty sú rozhodujúce pre naše zdravie, pretože sa predpokladá, že pomáhajú kontrolovať rýchlosť starnutia bojom proti voľným radikálom. Vlašské orechy obsahujú niekoľko jedinečných a silných antioxidantov, ktoré sú dostupné len v niekoľkých bežne konzumovaných potravinách.
Tieto antioxidanty vedci označili ako „pozoruhodné“ – dokážu bojovať nielen s voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunky, ale tiež môžu pomôcť chrániť pečeň pred jej poškodením.
Shutterstock®Vplyv na zdravie srdca a ciev
Vlašské orechy patria medzi najlepších pomocníkov pri starostlivosti o zdravé srdce. Obsahujú totiž vysoký podiel omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) a podporujú tvorbu dobrého cholesterolu (HDL). Vďaka tomu prispievajú k prevencii aterosklerózy a zlepšujú prietok krvi.
Okrem toho sú bohatým zdrojom arginínu – aminokyseliny, ktorá podporuje pružnosť ciev a znižuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku. Pravidelná konzumácia orechov tak dokáže výrazne znížiť riziko infarktu a ďalších srdcovo-cievnych ochorení.
Účinok na pokožku a vlasy
Vitamín E, ktorý je vo vlašských orechoch zastúpený vo významnom množstve, pôsobí ako silný antioxidant. Chráni pokožku pred predčasným starnutím, pomáha zmierňovať drobné vrásky a dodáva jej pružnosť a zdravý vzhľad. Mastné kyseliny navyše podporujú hydratáciu kože zvnútra, čo ocení najmä suchá a citlivá pleť.
Omega-3 kyseliny a zinok, ktoré orechy obsahujú, zas prospievajú vlasom – podporujú ich rast, bránia lámavosti a dodávajú im lesk. Aj preto sa olej z vlašských orechov často využíva v prírodnej kozmetike.
Olej z vlašských orechov
Olej z orechov má bohatú orechovú chuť, ktorá pomáha priniesť arómu a pozoruhodnú príchuť jedlám. Používa sa tiež na aromaterapiu, masáž, ale aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Olej z vlašských orechov je ideálny na kurčatá, do šalátov a cestovín, na ryby alebo steaky.
Použitie tohto oleja v koláčoch pomáha priniesť zaujímavú chuť, ktorá tieto jedinečné recepty ešte ozvláštni. Ak by ste si mysleli, že tento olej je ochudobnený o jeho vlastnosti, tak sa mýlite. 35 gramov oleja má rovnaké výživové vlastnosti ako 50 gramov čerstvých vlašských orechov. Taktiež obsahuje významné množstvo vitamínov B1, B2 a B3.
Shutterstock®
Ako ich zaradiť do jedálnička
pridajte ich do ranných ovsených vločiek alebo smoothie,
posypte nimi zeleninové šaláty pre chrumkavý efekt,
použite ich ako súčasť domáceho pesta namiesto píniových orieškov,
zamiešajte ich do jogurtu s ovocím a medom,
využite pri pečení koláčov, sušienok či domáceho chleba,
majte ich ako rýchlu desiatu namiesto sladkostí.
Denná odporúčaná dávka
Aj keď sú vlašské orechy veľmi zdravé, netreba to s nimi preháňať. Odporúča sa konzumovať približne 30 g denne, čo zodpovedá jednej hrsti. Takto telu dodáte potrebné živiny, no zároveň si ustrážite kalorický príjem.
Malý orech, veľká sila
Vlašské orechy sú ukážkou toho, že aj malé potraviny môžu mať obrovský vplyv na naše zdravie. Podporujú srdce, mozog, krásu pokožky i vlasov a navyše zasýtia, takže pomáhajú aj pri chudnutí. Ak ich budete pravidelne zaradiť do jedálnička v primeranom množstve, stanú sa vaším nenápadným, no verným spoločníkom na ceste za vitalitou a dlhovekosťou.
Aktualizovaný článok: 25.09.2025