Pečené strúčiky cesnaku: Skutočne toto dokážu za 24 hodín?

Pečený cesnak

Síce nám už leto a grilovacia sezóna pomaly, ale isto končí, nič to nemení na tom, že pečený cesnak si môžete pripraviť aj v rúre. Cesnak je sám o sebe považovaný za prírodné antibiotikum, ktoré dokáže podporiť imunitný systém a zároveň bojovať s množstvom zdravotných problémov.

Reklama

Napríklad cesnakový čaj vám pomôže podporiť imunitný systém, ale tiež slúži ako prevencia pred vznikom mozgovej príhody a iných srdcovo-cievnych ochorení. Okrem cesnakového čaju odporúčame vyskúšať aj cesnakové mlieko. Áno, neznie to veľmi lákavo, no na druhej strane znižuje hladinu cholesterolu, navodzuje dobrý spánok, lieči astmu a, samozrejme, dokáže oveľa viac.  

Potom tu máme pečený cesnak, ktorý si môžete vytvoriť na grile alebo v rúre. Ak je pre vás cesnak príliš ťažký a spôsobuje vám ťažobu na žalúdku, tak si túto zdravú bombu nemusíte odopierať. Len málokto totižto vie, že aj v pečenej forme má cesnak množstvo liečivých účinkov. Dokonca s telom dokáže hotové zázraky, a to v priebehu 24 hodín.

pečený cesnak
Shutterstock®

Pečený cesnak ako liek

Pečenému cesnaku sa stráca štipľavosť a aróma a získava lahodnú sladkastú orieškovú chuť, no nič sa nemení na jeho zložení a jeho účinkoch. Cesnak sa najčastejšie využíva ako liek na vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu či pri posilnení imunity. Ak si však pripravíte pečený cesnak a ten skonzumujete, v priebehu 24 hodín si telo z neho zoberie to najlepšie, čo obsahuje, vďaka čomu na sebe pocítite zmeny.

Čo urobí pečený cesnak s telom do 24 hodín?

Ak skonzumujete pečený cesnak (asi 6 strúčikov), po hodine budú strávené a telo tak začne vstrebávať liečivé účinky. Po dvoch až štyroch hodinách začne pomáhať pri boji s voľnými radikálmi, a to vďaka obsiahnutým antioxidačným zložkám. Vďaka nim navyše pomáha cesnak telu bojovať s rakovinovými bunkami. Po štyroch až šiestich hodinách začne metabolizmus pracovať na plné obrátky.

Cesnak prispieva k zlepšeniu aktivity metabolizmu, čím začne dochádzať k spaľovaniu telesného tuku a odstraňovaniu nadbytočných tekutín. Po šiestich až siedmich hodinách sa začnú naplno prejavovať antibakteriálne účinky cesnaku. Cesnak a jeho účinné látky tak začnú bojovať s baktériami nachádzajúcimi sa v organizme.

Reklama

Po siedmich až desiatich hodinách po konzumácii pečeného cesnaku živiny zohrávajú hlavnú úlohu na bunkovej úrovni, cesnak tak chráni organizmus pred oxidáciou. Po desiatich hodinách začne v tele prebiehať proces hĺbkového čistenia a cesnak tak začne prispievať k:

  • regulácii hladiny cholesterolu,
  • zníženiu a zlepšeniu krvného tlaku,
  • zlepšeniu prirodzenej obranyschopnosti organizmu a posilneniu imunity,
  • prečisťovaniu tepien a ochrane pred kardiovaskulárnymi zdravotnými problémami,
  • odstráneniu únavy,
  • zlepšeniu pevnosti kostí.

Príprava pečeného cesnaku

Pripravíme si celý cesnak, a to niekoľko väčších hlavičiek. Cesnaku zrežeme vrchnú časť tak, aby sme zhora videli všetky strúčiky. Potom hlavičky polejeme trochou olivového oleja a zabalíme do alobalu. Pripravený cesnak poukladáme na plech (môže byť aj zapekacia misa).

Potrebná je asi jedna hodina pečenia pri teplote 220 °C. Posledných 10 minút môžeme piecť až trošku odbalené. To, či je pečený cesnak hotový, zistíme podľa zlatistej farby a takmer až tekutej konzistencie.

pečený cesnak s hriankami
Shutterstock®

Ako použiť hotový pečený cesnak?

Strúčiky pečeného cesnaku si môžete len tak vychutnať s bagetkou alebo čerstvým chlebom. Stačí ich len vytlačiť zo šupky. Pečený cesnak tiež môžete pridať do domácej nátierky, napríklad syrovej, bryndzovej alebo vajíčkovej a taktiež do omáčky na cestoviny. Nemusíte sa obávať, pečený cesnak nie je tak ťažký na žalúdok ako surový cesnak.

Pečený cesnak v polievkach a omáčkach

Rozpečené strúčiky s jemne sladkastou chuťou sú ideálnym základom do krémových polievok či hustých zeleninových omáčok. V polievke zemiakovej, tekvicovej alebo rajčinovej dodajú nielen chuť, ale aj krémovejšiu konzistenciu. Rovnako sa hodia do paradajkovej omáčky na cestoviny, kde nahradia klasický cesnak a poskytnú jemnejší, orieškový podtón.

Cesnakové maslo s bylinkami

Pečený cesnak môžete jednoducho rozpučiť a zmiešať s maslom, štipkou soli a čerstvými bylinkami, ako je petržlen či tymian. Takto pripravené maslo je skvelé na hrianky, do sendvičov alebo na dochutenie grilovanej zeleniny a mäsa. Vďaka pečenému cesnaku je výsledok jemnejší, lahodný a vhodný aj pre tých, ktorí surový cesnak neznesú.

Nátierky a pomazánky

Rozpečený cesnak sa výborne hodí aj do syrových či tvarohových nátierok. Stačí ho vymiešať so syrom, bryndzou alebo tvarohom, pridať trochu korenia a natretá bagetka či chlieb získajú úplne nový rozmer. Takéto nátierky sú navyše rýchle, jednoduché a výživné.

Do cesta a pečiva

Niekoľko strúčikov pečeného cesnaku môžete pridať priamo do domáceho chlebového či pizza cesta. Výsledok bude mať výraznejšiu arómu a pečivo zostane dlhšie voňavé. Rovnako sa dá použiť pri príprave focaccie alebo domácich rožkov, kde vytvorí netradičnú, no lahodnú chuť.

Nenahraditeľný v kuchyni aj v lekárničke

Kuchynský cesnak je nenahraditeľnou súčasťou pri pečení, či varení. Skvelý je napríklad nakladaný cesnak alebo cesnakový olej, ktorý má dokonca priaznivé účinky na korunu krásy. O cesnaku sa hovorí ako o prírodnom lieku, ktorý je 10-krát účinnejší než samotné antibiotiká. A to už veru za niečo stojí. Nemyslíte?

Reklama

Kto by si mal dávať na pečený cesnak pozor?

Aj keď je pečený cesnak jemnejší než surový, vo väčších množstvách môže spôsobiť problémy ľuďom s citlivejším trávením. Nafukovanie, pálenie záhy alebo mierna nevoľnosť nie sú ničím výnimočným, ak si doprajete priveľa strúčikov naraz. Pozornosť by mali zbystriť aj tí, ktorí trpia ochoreniami tráviaceho traktu, napríklad gastritídou alebo refluxom.

Opatrní by mali byť aj ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi alebo lieky na vysoký tlak, pretože cesnak môže ich účinok zosilniť. Nie je vhodné ho konzumovať vo väčšom množstve pred plánovanou operáciou a obozretné by mali byť aj tehotné a dojčiace ženy. V rozumných dávkach však pečený cesnak zostáva zdravým a prospešným doplnkom jedálnička.

Pečený cesnak – jemná sila prírody

Pečený cesnak je nielen chutnou prísadou do kuchyne, ale aj prirodzeným pomocníkom pre zdravie. Vďaka jemnej orieškovej chuti si ho obľúbia aj tí, ktorým surový cesnak nesedí, a zároveň si zachováva množstvo cenných účinkov. Či už ho využijete ako základ do polievok, nátierok alebo len tak na chrumkavom pečive, prinesie vám nielen gurmánsky zážitok, ale aj podporu imunity a celkovú vitalitu.

Anketa: KONZUMUJETE CESNAK PRAVIDELNE?

Odpovedalo 1201 ľudí

95%
2%
2%
0%

Aktualizovaný článok: 24.09.2025

15 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

30.08.2023 16:36

Cesnak pridávame všade kde to chute dovolia :)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

30.08.2023 16:14

Zaujímavé účinky

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

23.10.2019 10:26

Celkom som zabudla, že už dávno som chcela vyskúšať takto upiecť cesnak, som zvedavá ako bude chutiť.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.10.2019 19:03

Dávam ho do jedla a aj surový jeden strúčik cesnaku zjem každý deň

Vaše meno:

Ivan Krolák

Ivan Krolák

09.10.2019 18:37

Úžasná chuť.

Vaše meno:

Jozef Chmelár

Jozef Chmelár

05.10.2019 22:57

super,upeciem si

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

03.10.2019 11:57

zboznujem peceny cesnak

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

30.09.2019 20:12

Cesnak používam okrem varenia aj ako prírodný liek pri prechladnutí. Cesnak je našim antibiotikom. Nesmie sa to však preháňať so spotrebou - najviac 3 strúčiky denne. Kto má žalúdočné problémy, treba vyrezať stred cesnaku, tam kde začína klíčiť.

Vaše meno:

Jana Repjaková

Jana Repjaková

27.09.2019 14:14

Milujem cesnak , pridávam ho všade kde sa len dá :) určite v najbližšej dobe vyskúšam aj túto formu pokrmu a pripravím si ho na takýto spôsob k hriankam :)

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

25.09.2019 13:44

zaujímavé

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.09.2019 08:26

milujem cesnak, už ako dieťa som ho mala veľmi rada, po zhliadnutí jednej kulinárskej relácie kde kuchár spomenul, že aby nám nebolo z cesnaku ťažko máme vyberať z neho ten stred- srdiečko robím to tak tiež a je to super

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.09.2019 19:18

so surovým cesnakom sa môj žlčník nekamaráti, ale v tepelnej úprave ho používame hojne

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

24.09.2019 17:07

Aj keď čerstvý cesnak nemusím ,alebo nemôžem , pečený je výborný.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

24.09.2019 13:47

cesnak je super , používam ho naozaj často všade kam sa hodí do varenia ale aj na opečený chlebík :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

24.09.2019 07:14

Cesnak je nenahraditeľnou súčasťou pri pečení, či varení; používame takmer denne.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE