Pečené strúčiky cesnaku: Panebože, skutočne toto dokážu za 24 hodín?

Síce nám už leto a grilovacia sezóna pomaly, ale isto končí, nič to nemení na tom, že pečený cesnak si môžete pripraviť aj v rúre. Cesnak je sám o sebe považovaný za prírodné antibiotikum, ktoré dokáže podporiť imunitný systém a zároveň bojovať s množstvom zdravotných problémov.

Napríklad cesnakový čaj vám pomôže podporiť imunitný systém, ale tiež slúži ako prevencia pred vznikom mozgovej príhody a iných srdcovo-cievnych ochorení. Okrem cesnakového čaju odporúčame vyskúšať aj cesnakové mlieko. Áno, neznie to veľmi lákavo, no na druhej strane znižuje hladinu cholesterolu, navodzuje dobrý spánok, lieči astmu a, samozrejme, dokáže oveľa viac.  

Potom tu máme pečený cesnak, ktorý si môžete vytvoriť na grile alebo v rúre. Ak je pre vás cesnak príliš ťažký a spôsobuje vám ťažobu na žalúdku, tak si túto zdravú bombu nemusíte odopierať. Len málokto totižto vie, že aj v pečenej forme má cesnak množstvo liečivých účinkov. Dokonca s telom dokáže hotové zázraky, a to v priebehu 24 hodín.

Odporúčame: Cibuľa a cesnak v mikrovlnke: Nedocenený trik, ktorý jednoducho musíš vyskúšať!

pečený cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Pečený cesnak ako liek

Pečenému cesnaku sa stráca štipľavosť a aróma a získava lahodnú sladkastú orieškovú chuť, no nič sa nemení na jeho zložení a jeho účinkoch. Cesnak sa najčastejšie využíva ako liek na vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu či pri posilnení imunity. Ak si však pripravíte pečený cesnak a ten skonzumujete, v priebehu 24 hodín si telo z neho zoberie to najlepšie, čo obsahuje, vďaka čomu na sebe pocítite zmeny.

Čo urobí pečený cesnak s telom do 24 hodín?

Ak skonzumujete pečený cesnak (asi 6 strúčikov), po hodine budú strávené a telo tak začne vstrebávať liečivé účinky. Po dvoch až štyroch hodinách začne pomáhať pri boji s voľnými radikálmi, a to vďaka obsiahnutým antioxidačným zložkám. Vďaka nim navyše pomáha cesnak telu bojovať s rakovinovými bunkami. Po štyroch až šiestich hodinách začne metabolizmus pracovať na plné obrátky.

Cesnak prispieva k zlepšeniu aktivity metabolizmu, čím začne dochádzať k spaľovaniu telesného tuku a odstraňovaniu nadbytočných tekutín. Po šiestich až siedmich hodinách sa začnú naplno prejavovať antibakteriálne účinky cesnaku. Cesnak a jeho účinné látky tak začnú bojovať s baktériami nachádzajúcimi sa v organizme.

Po siedmich až desiatich hodinách po konzumácii pečeného cesnaku živiny zohrávajú hlavnú úlohu na bunkovej úrovni, cesnak tak chráni organizmus pred oxidáciou. Po desiatich hodinách začne v tele prebiehať proces hĺbkového čistenia a cesnak tak začne prispievať k:

  • regulácii hladiny cholesterolu,
  • zníženiu a zlepšeniu krvného tlaku,
  • zlepšeniu prirodzenej obranyschopnosti organizmu a posilneniu imunity,
  • prečisťovaniu tepien a ochrane pred kardiovaskulárnymi zdravotnými problémami,
  • odstráneniu únavy,
  • zlepšeniu pevnosti kostí.

Odporúčame: ​Máš chuť na sladké alebo slané? Toto sa ti telo snaží naznačiť!

pečený cesnak s hriankami

Zdroj: Shutterstock®

Príprava pečeného cesnaku

Pripravíme si celý cesnak, a to niekoľko väčších hlavičiek. Cesnaku zrežeme vrchnú časť tak, aby sme zhora videli všetky strúčiky. Potom hlavičky polejeme trochou olivového oleja a zabalíme do alobalu. Pripravený cesnak poukladáme na plech (môže byť aj zapekacia misa).

Potrebná je asi jedna hodina pečenia pri teplote 220 °C. Posledných 10 minút môžeme piecť až trošku odbalené. To, či je pečený cesnak hotový, zistíme podľa zlatistej farby a takmer až tekutej konzistencie.

Ako použiť hotový pečený cesnak?

Strúčiky pečeného cesnaku si môžete len tak vychutnať s bagetkou alebo čerstvým chlebom. Stačí ich len vytlačiť zo šupky. Pečený cesnak tiež môžete pridať do domácej nátierky, napríklad syrovej, bryndzovej alebo vajíčkovej a taktiež do omáčky na cestoviny. Nemusíte sa obávať, pečený cesnak nie je tak ťažký na žalúdok ako surový cesnak.

Nenahraditeľný v kuchyni aj v lekárničke

Kuchynský cesnak je nenahraditeľnou súčasťou pri pečení, či varení. Skvelý je napríklad nakladaný cesnak alebo cesnakový olej, ktorý má dokonca priaznivé účinky na korunu krásy. O cesnaku sa hovorí ako o prírodnom lieku, ktorý je 10-krát účinnejší než samotné antibiotiká. A to už veru za niečo stojí. Nemyslíte?

Aktualizovaný článok: 28.8.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

24.09.2019 07:14

Cesnak je nenahraditeľnou súčasťou pri pečení, či varení; používame takmer denne.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

24.09.2019 13:47

cesnak je super , používam ho naozaj často všade kam sa hodí do varenia ale aj na opečený chlebík :-)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

24.09.2019 17:07

Aj keď čerstvý cesnak nemusím ,alebo nemôžem , pečený je výborný.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.09.2019 19:18

so surovým cesnakom sa môj žlčník nekamaráti, ale v tepelnej úprave ho používame hojne

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.09.2019 08:26

milujem cesnak, už ako dieťa som ho mala veľmi rada, po zhliadnutí jednej kulinárskej relácie kde kuchár spomenul, že aby nám nebolo z cesnaku ťažko máme vyberať z neho ten stred- srdiečko robím to tak tiež a je to super

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

25.09.2019 13:44

zaujímavé

Vaše meno:

Jana Repjaková

Jana Repjaková

27.09.2019 14:14

Milujem cesnak , pridávam ho všade kde sa len dá :) určite v najbližšej dobe vyskúšam aj túto formu pokrmu a pripravím si ho na takýto spôsob k hriankam :)

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

30.09.2019 20:12

Cesnak používam okrem varenia aj ako prírodný liek pri prechladnutí. Cesnak je našim antibiotikom. Nesmie sa to však preháňať so spotrebou - najviac 3 strúčiky denne. Kto má žalúdočné problémy, treba vyrezať stred cesnaku, tam kde začína klíčiť.

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

03.10.2019 11:57

zboznujem peceny cesnak

Vaše meno:

Jozef Chmelár

Jozef Chmelár

05.10.2019 22:57

super,upeciem si

Vaše meno:

Ivan Krolák

Ivan Krolák

09.10.2019 18:37

Úžasná chuť.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.10.2019 19:03

Dávam ho do jedla a aj surový jeden strúčik cesnaku zjem každý deň

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

23.10.2019 10:26

Celkom som zabudla, že už dávno som chcela vyskúšať takto upiecť cesnak, som zvedavá ako bude chutiť.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

30.08.2023 16:14

Zaujímavé účinky

Vaše meno:

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

30.08.2023 16:36

Cesnak pridávame všade kde to chute dovolia :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.