Ak nás prepadne chuť na sladké alebo slané, väčšinou to pripisujeme našej pahltnosti. Vedeli ste však o tom, že naše chúťky na rôzne potraviny môžu byť signálmi, ktoré nám dáva vlastné telo? Tieto signály by sme rozhodne nemali ignorovať.
Túžba po sladkom, slanom či kyslom jedle môže naznačovať nedostatok rozličných živín, minerálov, vitamínov a ďalších dôležitých látok. Prečítajte si, čo sa za rôznymi chúťkami môže skrývať a nabudúce tak ľahšie odhalíte, čo vám vaše telo hovorí!
Možné príčiny chuti na sladké
Opakovaná túžba po sladkej chuti môže naznačovať častú konzumáciu rýchlych sacharidov. Tie spôsobujú okamžité zvýšenie hladiny cukru v krvi, čím sa štartuje tvorba inzulínu, ktorý má túto hladinu regulovať. Ak sa spomenutý proces opakuje veľmi často, hladiny inzulínu a cukru v krvi neustále kolíšu. Následne môže opätovný rýchly pokles hladiny cukru v krvi spôsobovať chuť na sladké.
Rýchle sacharidy sa pritom nemusia nachádzať iba v sladkostiach, ale aj v rôznych polotovaroch či slaných pochutinách. Vhodnejšia je konzumácia komplexných sacharidov, ktoré nespôsobujú také kolísanie krvného cukru a zasýtia človeka na dlhšiu dobu. Nájsť ich môžeme v zemiakoch, celozrnných produktoch i zelenine.
Chuť na sladké by mohla však signalizovať aj nedostatok viacerých dôležitých látok. Telu môže chýbať napríklad chróm, doplníte ho brokolicou, kuracím mäsom aj hroznom. Za chúťkami na sladké sa ďalej skrýva deficit síry.
Jej zdrojom sú brusnice, chren, kapusta, vajíčka či morské plody. Ak máte častú chuť na sladené nápoje, môže sa za tým ukrývať zase nedostatok vápnika. Nakoniec bývajú podobné chute spôsobené aj nižšou hladinou fosforu alebo tryptofánu. Fosfor nájdete v hydine aj orechoch a tryptofán v pečienke, špenáte i sladkých zemiakoch.
Odporúčame: Praslička roľná: Akých bolestí a zdravotných problémov vás zbaví?
Neustála chuť na slané
Veľmi častá chuť na slané býva spôsobená hlavne dehydratáciou organizmu alebo deficitom minerálov. Ak vás prepadne chuť na slané maškrty, v prvom rade sa poriadne napite. Telu však v tomto prípade môže chýbať aj vápnik, ktorý doplníte mliečnymi výrobkami, makom i kešu orieškami. Taktiež vám telo týmto spôsobom dáva najavo nízku hladinu draslíka.
Ten kooperuje so sodíkom na hospodárení organizmu s vodou a je dôležitý pre reguláciu srdcového tepu a tlaku. Dobrým zdrojom draslíka je takmer všetka čerstvá zelenina i ovocie. Pri podobných chúťkach by ste mali dbať aj na dostatočný príjem chlóru. Do tela ho dopravíte hlavne pomocou živočíšnych produktov, napríklad rybami či čerstvým kozím mliekom.
Môže sa to zdať paradoxné, no chúťky na slané bývajú často spôsobené nadmernou konzumáciou soli. To veľakrát vedie k zaťažovaniu obličiek i zavodneniu organizmu. Vyhýbajte sa preto prehnanému soleniu, údeninám či instantným jedlám.
Odporúčame: Anémia alebo chudokrvnosť - kto môže byť ohrozený?
Chuť na kyslé potraviny
Chuť na niečo kyslé býva asi menej častá, no ak sa objaví, mali by ste poznať dôvod. Túžba po kyslých potravinách naznačuje oslabenie pečene, žlčníka i trávenia a potrebu prísunu živín, hlavne v podobe probiotík. Ak vás nabudúce prepadne tento typ chuti, doprajte si kvalitné acidofilné mlieko, ktoré je dobrým zdrojom probiotík, čiže baktérií mliečneho kvasenia. Telu však doplňte aj horčík, a to pomocou strukovín, ovocia i orechov.
Chuť na horké jedlá
V prípade neobyčajných chutí po horkých jedlách zase vaše telo signalizuje potrebu detoxikácie a očisty organizmu. Doprajte si horkosť v podobe grepu, podporíte tak látkovú premenu cukrov a dokonca urýchlite spaľovanie tukov.
Chuť na mastné a tučné jedlá
Ak sa u vás objavia skutočne nezdravé chúťky, napríklad na mastné, tučné alebo vyprážané jedlá, zvyčajne to znamená, že si telo žiada tuk. V tomto prípade však platí, že nie je tuk ako tuk. Svojmu telu doprajte zdravé tuky v podobe avokáda, orechov či olivového alebo kokosového oleja. Nezabudnite si doplniť aj vápnik a fosfor.
Pozri aJ: PHA, BHA a AHA kyseliny – aké sú medzi nimi rozdiely a pre koho sú vhodné?
Aj chuť na alkohol či kávu niečo značí
Keď sa za vašou chuťou na alkohol neskrýva žiadna závislosť, môže to značiť nedostatok bielkovín, vápnika, draslíka i glutamínu. Konzumujte preto viac mäsa, morských plodov aj orechov. Neesenciálna aminokyselina s názvom glutamín sa nachádza aj v kapustovej šťave, čiernych olivách a existuje i doplnkový glutamín v prášku.
Ak vás naozaj mnohokrát za deň prepadne chuť na kávu, môže to signalizovať deficit fosforu, síry, železa a dokonca soli. Do svojho jedálnička zaraďte hydinové mäso, morskú soľ, vajcia, ryby, jablčný ocot aj cesnak.
Trápi vás celkovo zvýšená chuť do jedla?
Čo v prípade, ak vás netrápi len chuť na jedno konkrétne jedlo, ale najradšej by ste zjedli všetko, na čo si spomeniete? Prejedanie sa je známkou nedostatku kremíka, tryptofánu a tyrozínu. Zdrojom kremíka sú orechy i semienka. Aminokyseliny tryptofán a tyrozín zase doplníte jahňacím mäsom, špenátom či syrmi. Konzumujte aj zelenú a červenú zeleninu a ovocie a vitamín C z citrusov.
Príčiny zvýšenej chuti jedla môžu byť aj nasledovné:
-
nedostatok bielkovín v strave,
-
dehydratácia organizmu,
- porucha príjmu potravy,
- tehotenstvo,
- ovulácia,
- menštruácia,
- vysoká fyzická aktivita,
- porucha činnosti štítnej žľazy.
Aktualizovaný článok: 24.8.2023