Kompletná mapa najkrajších vianočných trhov na Slovensku a v Česku v roku 2024

vianočné trhy na Slovensku a v Čechách 2024

Vianočné trhy patria na Slovensku a v Česku k jedným z najobľúbenejších tradícií počas zimných sviatkov. Počas decembra sa mnohé mestá a obce obliekajú do svetiel, vône škorice, punču a vareného vína napĺňajú vzduch a atmosféra je plná radosti a očakávania. Na trhoch nájdete nielen tradičné slovenské vianočné pochúťky, ale aj ručne vyrobené darčeky a dekorácie, ktoré sú ideálnym spôsobom, ako si spríjemniť sviatočné obdobie.

Prinášame vám prehľad najkrajších vianočných trhov na Slovensku a Česku, kde môžete zažiť pravú sviatočnú atmosféru, spolu s dátumami konania týchto podujatí.

Prečítajte si: Najkrajšie vianočné trhy v Európe 2024: Kde a kedy si užiť pravú sviatočnú atmosféru?

1. Bratislava

Dátum: 24. november 2024 – 23. december 2024

Hlavné mesto Slovenska ponúka jedno z najväčších a najkrajších vianočných podujatí v krajine. Vianočné trhy v Bratislave sa konajú na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Návštevníci sa môžu tešiť na širokú ponuku tradičných slovenských jedál, ako sú lokše, kapustnica, cigánska pečienka, či varená medovina. V centre Bratislavy nájdete aj nádhernú vianočnú výzdobu, ručne vyrábané ozdoby a darčeky. Pre rodiny s deťmi je pripravený bohatý kultúrny program vrátane hudobných vystúpení a vianočných koncertov.

2. Košice

Dátum: 1. december 2024 – 23. december 2024

Košické vianočné trhy na Hlavnej ulici majú svoje osobité čaro. Vianočný strom pri Dóme svätej Alžbety vytvára nádhernú kulisu, ktorá spolu s remeselnými stánkami ponúka pravú vianočnú atmosféru. Na trhoch nájdete aj mnoho stánkov s regionálnymi pochúťkami, ako sú košické pirohy, klobásky, a rôzne druhy pečiva. Košické trhy sú známe svojím charitatívnym punčom, ktorého výťažok ide na podporu miestnych dobročinných organizácií.

3. Banská Bystrica

Dátum: 1. december 2024 – 23. december 2024

Na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa každý rok konajú jedny z najnavštevovanejších trhov na strednom Slovensku. Známe sú pre svoje kvalitné remeselné výrobky, ktoré pochádzajú od lokálnych umelcov a remeselníkov. Okrem krásnych darčekov a dekorácií tu nájdete aj stánky s horúcimi nápojmi a tradičnými jedlami. Vianočný strom v centre mesta a sviatočná výzdoba vytvárajú neopakovateľnú atmosféru.

4. Nitra

Dátum: 25. november 2024 – 22. december 2024

Nitrianske vianočné trhy na Svätoplukovom námestí patria medzi najobľúbenejšie na západnom Slovensku. Návštevníci tu môžu ochutnať rôzne druhy tradičných jedál a nápojov, ako sú medovníky, lokše, či vianočné varené víno. Trhy sú obľúbené aj pre svoje bohaté kultúrne podujatia vrátane vystúpení miestnych kapiel a súborov, ktoré počas adventu vytvárajú skutočne slávnostnú atmosféru.

5. Žilina

Dátum: 25. november 2024 – 23. december 2024

Na Mariánskom námestí v Žiline sa konajú jedny z najmalebnejších vianočných trhov v krajine. Stánky plné chutných vianočných dobrôt a originálnych darčekov lákajú každoročne tisíce návštevníkov. Okrem klasických jedál a nápojov ako medovina a kapustnica, si tu môžete zakúpiť ručne vyrábané dekorácie a remeselné výrobky. Vianočný strom v centre námestia a osvetlené budovy dotvárajú úžasnú zimnú atmosféru.

6. Trnava

Dátum: 30. november 2024 – 23. december 2024

Trnavské vianočné trhy na Trojičnom námestí sa stali dôležitou súčasťou adventných osláv v tomto meste. Tradičné stánky s regionálnymi špecialitami, ako je cigánska pečienka, údené klobásky a trnavský punč, lákajú návštevníkov nielen z okolia. Okrem gastronomických špecialít ponúkajú trhy aj krásne remeselné výrobky a ručne vyrábané ozdoby.

Odporúčame: Low budget cestovanie po Európe: Ktoré krajiny sa oplatí navštíviť?

vianočné trhy
Depositphotos

7. Prešov

Dátum: 1. december 2024 – 23. december 2024

Prešovské vianočné trhy na Hlavnej ulici ponúkajú okrem tradičných jedál a nápojov aj pestrý kultúrny program. Počas celého adventu tu prebiehajú koncerty, vystúpenia miestnych folklórnych súborov a rôzne sprievodné podujatia pre deti aj dospelých. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj stánky s remeselnými výrobkami a rôznymi vianočnými ozdobami.

8. Poprad

Dátum: 1. december 2024 – 23. december 2024

Vianočné trhy v Poprade sa konajú na Námestí svätého Egídia, kde návštevníci môžu ochutnať tradičné slovenské jedlá, ako sú kapustnica, lokše či varená medovina. Vianočná výzdoba, svetlá a stromček dotvárajú krásnu atmosféru, ktorá je obzvlášť príjemná v spojení s tatranským zimným prostredím.

9. Martin

Dátum: 2. december 2024 – 23. december 2024

Na martinských trhoch na Divadelnom námestí nájdete klasické vianočné produkty, ako sú remeselné ozdoby, darčeky a chutné jedlá. Pre návštevníkov je pripravený aj kultúrny program, ktorý zahŕňa koncerty miestnych umelcov a vystúpenia folklórnych súborov. Atmosféra v tomto stredoslovenskom meste je počas Vianoc pokojná a príjemná.

10. Bardejov

Dátum: 8. december 2024 – 22. december 2024

Historické centrum Bardejova zapísané v UNESCO je ideálnou kulisou pre vianočné trhy. Na Radničnom námestí návštevníci môžu obdivovať tradičné vianočné výrobky a pochúťky. Vianočné trhy v Bardejove sa vyznačujú autentickou atmosférou a lokálnymi remeselnými výrobkami.

11. Trenčín

Dátum: 1. december 2024 – 22. december 2024

Trenčianske vianočné trhy sa konajú na Mierovom námestí a lákajú návštevníkov rôznymi stánkami s ručnými výrobkami, vianočnými ozdobami a miestnymi kulinárskymi špecialitami. Výnimočnosťou trenčianskych trhov je spojenie moderných prvkov so zachovaním tradičnej atmosféry, ktorú dopĺňa sviatočný program.

12. Levoča

Dátum: 2. december 2024 – 22. december 2024

Levoča, so svojou krásnou historickou architektúrou, vytvára výnimočnú atmosféru pre menšie, ale veľmi osobité vianočné trhy. Námestie Majstra Pavla ožije svetlami, stánkami s ručne vyrobenými darčekmi a tradičnými jedlami, pričom návštevníci môžu ochutnať miestne špeciality a užiť si prechádzku po krásnom historickom meste.

Neprehliadnite: Taylor Swift oficiálne najbohatšou hudobníčkou sveta! Jej majetkom má takúto hodnotu...

Najkrajšie vianočné trhy v Česku

1. Praha – Staromestské námestie

Pražské vianočné trhy sú pravdepodobne najznámejšie v celej strednej Európe. Hlavné trhy sa konajú na Staromestskom námestí, kde sa týči obrovský vianočný stromček, okolo ktorého sú rozmiestnené desiatky stánkov s tradičnými českými jedlami, ako sú trdelník, pečená šunka a varený grog. Návštevníkov očarí nielen historické pozadie Pražského orloja, ale aj bohatý kultúrny program s koncertmi a živými betlehemami.

2. Brno – Námestie Svobody

Brno, druhé najväčšie mesto Česka, hostí krásne vianočné trhy na Námestí Svobody, ktoré láka na chutné moravské víno, tradičné remeselné výrobky a pestrý program. Nechýba ani ochutnávka špecialít ako vianočné sladkosti a lokálne pivá. Zaujímavou atrakciou je "Zlaté prasátko", ktoré je súčasťou tradičného českého vianočného folklóru.

3. Český Krumlov – Námestie Svornosti

Romantické mestečko Český Krumlov je jedným z najkrajších miest Česka a jeho vianočné trhy ponúkajú skutočne magickú atmosféru. Na Námestí Svornosti sú stánky so sviatočnými lahôdkami, vianočnými ozdobami a remeselnými výrobkami. Historické prostredie mesta dodáva trhom špeciálny šarm, a počas adventu sa tu konajú koncerty aj tradičné české divadelné predstavenia.

4. Plzeň – Námestie Republiky

Plzenské vianočné trhy na Námestí Republiky sú známe nielen výborným pivom, ale aj pestrou ponukou tradičných českých dobrôt. Medzi stánkami môžete nájsť lokálne výrobky, drevené hračky, sklené ozdoby a keramiku. Atmosféru dotvára vianočný stromček pred majestátnou katedrálou sv. Bartolomeja, ktorá je dominantou mesta.

5. Olomouc – Horné námestie

Vianočné trhy v Olomouci sú známe najmä vďaka unikátnej atmosfére a tradičným moravským špecialitám. Na Hornom námestí je množstvo stánkov s lokálnymi pochúťkami, ako je medovina a moravské vína. Návštevníci sa môžu zahriať pri veľkom klzisku, ktoré je súčasťou trhov, alebo si vychutnať rôzne kultúrne akcie a vystúpenia.

6. Ostrava – Masarykovo námestie

Ostravské vianočné trhy sú jedny z najväčších v Moravsko sliezskom kraji. Na Masarykovom námestí nájdete stánky s vianočnými dekoráciami, miestnymi špecialitami a rôznymi darčekmi. Atmosféru dopĺňa veľký vianočný stromček a bohatý program plný hudobných vystúpení, ktorý zabaví návštevníkov všetkých vekových kategórií.

Vianočné trhy na Slovensku a v Česku predstavujú jedinečnú príležitosť na prežitie sviatočnej atmosféry, ochutnávku tradičných jedál a nápojov, a zakúpenie originálnych darčekov pre svojich blízkych. Každé z týchto miest ponúka svojský charakter a osobité čaro, ktoré zaručene osloví každého návštevníka. Okrem stánkov s remeselnými výrobkami a gastronomickými špecialitami sú trhy obohatené aj o kultúrne podujatia, koncerty a rôzne aktivity, ktoré robia z vianočných trhov skutočne výnimočnú udalosť.

Prečítajte si aj: VIDEO: Predstavujeme kozmetické prístroje GESKE – na čistenie pleti, masáže i špeciálne ošetrenia

Tipy na návštevu trhov:

  1. Plánujte vopred: Skontrolujte si dátumy a otváracie hodiny trhov, aby ste sa mohli pripraviť na svoju návštevu. Niektoré trhy môžu mať špeciálne akcie alebo programy, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.
  2. Vezmite si hotovosť: Aj keď väčšina trhov prijíma platobné karty, niektoré malé stánky a remeselníci môžu prijímať len hotovosť.
  3. Oblečte sa teplo: V decembri môže byť počasie na Slovensku chladné, takže sa uistite, že ste správne oblečení. Teplé oblečenie a pohodlné topánky sú kľúčové pre príjemný zážitok.
  4. Skúste miestne špeciality: Nezabudnite ochutnať tradičné jedlá a nápoje, ako sú vianočné pečivo, punč, kapustnica, či medovníky. Každé mesto ponúka svoje špecifické špeciality, ktoré by ste mali určite vyskúšať.
  5. Užite si kultúrny program: Mnohé trhy ponúkajú bohatý kultúrny program vrátane vystúpení miestnych hudobných skupín a folklórnych súborov. Tieto podujatia pridávajú na atmosfére a spríjemňujú čas strávený na trhoch.

Vianočné trhy na Slovensku a v Česku sú viac než len predajné akcie; sú to miesta stretnutí, tradícií a radosti. Nech už sa rozhodnete navštíviť akékoľvek z týchto miest, určite si odnesiete množstvo krásnych spomienok a zážitkov. Tak si naplánujte svoju cestu a užite si jedinečné čaro slovenských Vianoc!

Šťastné a veselé Vianoce!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE