Naplánujte si vianočné pečenie dopredu - poradíme ako na to

Obdobie pred Vianocami je pre väčšinu z nás najrušnejším obdobím v roku. Nákupy darčekov, upratovanie domácností a v neposlednom rade aj vianočné pečenie, dokážu človeka úplne vyčerpať. Aby ste vianočné pečenie nevnímali ako nepríjemnú povinnosť, naplánujte si ho aj niekoľko týždňov dopredu. Okrem ušetrených vrások na tvári a zbytočného stresu, bude vianočné pečivo omnoho chutnejšie.

 

Bez plánu to nepôjde

 

Pred tým, ako sa pustíte do akéhokoľvek pečenia si dobre rozmyslite, aké druhy vianočného pečiva chcete mať pri štedrovečernej večeri. Zabudnite na nezmyselné predbiehanie sa v počte upečených druhov s kamarátkami a vsaďte na niekoľko osvedčených receptov, ktoré všetkým chutia.

 

Potom si napíšte presný zoznam receptov a k nim množstvo ingrediencií, ktoré budete potrebovať. Tento krok zabráni tomu, aby ste pred pečením zistili, že vám chýbajú dôležité suroviny. Vianočný nákup môžete urobiť aj 3 týždne pred štedrým dňom. Ak máte suroviny, ktoré sa môžu skaziť, nechajte si ich nákup na neskôr.  

 

 

Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)

Naplánujte si vianočné pečenie dopredu - poradíme ako na to

Zdroj: Shutterstock®

Kedy začať s pečením?

 

V prvý decembrový víkend je už najvyšší čas, aby ste začali s pečením niekoľkých druhov vianočného pečiva. Najobľúbenejšie vianočného pečivo, ktoré sa pečie snáď v každej domácnosti sú medovníky. Práve tie, potrebujú na zmäknutie aj tri týždne, a preto by ste si ich nemali odkladať na poslednú chvíľu.

 

Po upečení nechajte medovníky vychladnúť a potom ich neozdobené vložte do uzatvárateľnej nádoby. Niektoré gazdinky medzi ne vkladajú aj kúsok jablka alebo chlieb, aby dobre zmäkli. Ideálne je uložiť ich na chladné a vlhké miesto. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke

Naplánujte si vianočné pečenie dopredu - poradíme ako na to

Zdroj: Shutterstock®

Dva týždne do Vianoc

 

Ďalší víkend si môžete naplánovať pečenie lineckého pečiva, vanilkových rožkov alebo orechových labiek. Toto suché pečivo nepotrebuje čas na zmäknutie, no jeho príprava vopred vám zjednoduší celé vianočné prípravy.

 

Niekoľko dní pred Vianocami toto pečivo plníme krémom alebo džemom a dáme na chladné a vlhké miesto odležať. Taktiež zdobíme medovníky, pripravujeme nepečené dezerty a čokoládové polevy. Deň pred Vianocami by ste si mali mať všetko hotové a vychutnávať si vianočnú atmosféru s rodinou. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu

Naplánujte si vianočné pečenie dopredu - poradíme ako na to

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

8 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.11.2015 21:20

ja začínam s pečením v nedeľu :-) medovníčky

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:31

Ja doma nepečiem ani na Vianoce,lebo u nás letí slané.

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.12.2015 21:29

medovníčky a perníčky rada vyskúšam cez advent

Vaše meno:

Barbora Klejchová

Barbora Klejchová

08.12.2015 17:07

už se na to chystám, v sobotu chci začít první várky

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.12.2015 20:38

Medovnicky upeciem v nedelu pred Vianocami a Medove rezy den pred sviatkami.

Vaše meno:

Lucia Semaníková

Lucia Semaníková

16.12.2015 22:34

medovníčky nemôžu chýbať :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

20.12.2015 20:05

ešte nemám všetko napečené, ale stíham :) žiadny stres

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

31.12.2015 20:18

Pečiem 4 dni pred vianocami 15 druhov každučký rok

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE