Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

Tradičné mäkké medovníky

Vianoce sú za dverami a bez medovníčkov by to skrátka nebolo ono. Veľa ľudí má pred medovníkmi akýsi rešpekt. Buď sa obávajú, že je to príliš náročné vianočné pečivo, alebo majú skúsenosť, že im medovníčky do Vianoc stvrdnú.

Všetko závisí od osvedčeného receptu, ktorý sa často v rodinách dokonca dedí z generácie na generáciu. Vy, našťastie, nič dediť nemusíte, tento recept na medovníky si uložte, pretože už nikdy žiadny iný nebudete potrebovať, ba ani chcieť.

Reklama

Medovníky podľa tohto receptu sú úžasne mäkké po upečení aj po troch týždňoch. Cesto je dokonca tak dokonalé, že stačí, ak ho v chladničke necháte odpočívať len 24 hodín, žiadny týždeň ani dva. Preto je recept vhodný aj pre zaneprázdnené gazdinky, ktoré si pečenie vianočných koláčikov nechávajú na poslednú chvíľu.

Časté chyby pri pečení medovníkov

Najčastejšou chybou je príliš dlhé pečenie. Medovníky majú tendenciu rýchlo tmavnúť, a keď v rúre zostanú o minútu navyše, po vychladnutí automaticky stvrdnú. Veľký vplyv má aj hrúbka cesta – ak ich vyvaľkáš príliš natenko, splesnú a nezachovajú si mäkkú textúru.

Ďalším problémom býva cesto, ktoré neodpočívalo dostatočne dlho alebo bolo príliš tuhé. Odležanie robí zázraky – umožní koreninám prepojiť sa a tuku spevniť štruktúru cesta. Ak ho vyvaľkáš hneď po vymiesení, riskuješ, že sa bude trhať alebo lepiť, čo ovplyvní aj výslednú konzistenciu medovníkov.

ingrediencie na medovníky
Shutterstock®

Recept na najlepšie medovníky

Tieto medovníky majú všetko, čo od vianočného pečiva očakávate – vôňu korenia, jemnú textúru a mäkkosť, ktorá vydrží celé sviatky. Cesto sa pripravuje z jednoduchých surovín, no ich poradie a správna práca s teplotou zabezpečia, že výsledok bude vždy rovnaký: krásne nadýchané a vláčne kúsky, ktoré nestvrdnú ani po niekoľkých týždňoch. Recept je ideálny pre začiatočníkov aj skúsené gazdinky, pretože výroba je rýchla, nenáročná a zároveň dostatočne tradičná na to, aby priniesla autentickú vianočnú atmosféru.

Reklama

Ingrediencie na medovníky

Ingrediencie postačia na dostatočnú porciu medovníkov pre jednu menšiu rodinku. Nemusíte sa obávať, že by vám chýbali. Všetko záleží aj od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Ak však plánujete medovníčky rozdávať či ponúkať vo veľkom návštevy, odporúčame dávku zdvojnásobiť až strojnásobiť. Pripravte si:

  • 750 g hladkej múky (ak chcete medovníčky zdravšie, múku môžete kombinovať, napríklad so špaldovou)
  • 350 g práškového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 4 vajcia
  • 125 g masla
  • 5 lyžíc medu
  • 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka na potieranie medovníkov

Postup prípravy medovníkov

  1. Všetky suroviny nechajte hodinu pred prípravou na kuchynskej linke, aby boli v izbovej teplote.
  2. Preosejte cez sitko múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
  3. Potom pridajte vajíčka, maslo nakrájané na kúsky a med.
  4. Rukou mieste, až kým vám nevznikne hladká hmota. Tento proces môže chvíľku trvať, preto buďte trpezliví. Napokon sa cesto vymiesi.
  5. Ak je cesto príliš lepkavé, dosypte trochu múky. Hmotu zabaľte do celofánu a nechajte v chladničke aspoň 24 hodín. Ak chcete, môžete aj dlhšie.
  6. Cesto je dobré vaľkať v izbovej teplote, vytiahnite si ho pred spracovávaním na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby zmäklo a dobre sa s ním manipulovalo.
  7. Vaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrúbku, následne vykrajujeme formičkami medovníky rôznych tvarov a ukladáme na pečiaci papier na plechu.
  8. Medovníky pečieme v rúre predhriatej na 175 – 180 stupňov asi 6-8 minút. V prípade, že chcete dať na medovníky mandľu alebo orechy, ten správny čas je pred pečením.
  9. Medovníky sledujte a keď budú chytať zlatistú farbu, sú takmer hotové.
  10. Vyberieme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka, prípadne ozdobujeme podľa seba, alebo ich necháme len holé, aj tak sú vynikajúce.
  11. Skladujeme v dózach, ktoré ich uchovajú čerstvé.

Zdobenie medovníkov

Najjednoduchším spôsobom zdobenia je bielková poleva, ktorá medovníkom dodá tradičný vzhľad. Poleva krásne drží, ak ju nanášaš na úplne vychladnuté medovníky. Veľmi efektne pôsobí aj čokoládová poleva alebo jemné posypy, ktoré dodajú sviatočný lesk bez zdĺhavého procesu.

Ak preferuješ jednoduchú eleganciu, medovníky môžeš ozdobiť ešte pred pečením mandľou, orieškom alebo kúskom kandizovaného ovocia. Rôzne tvary formičiek a kombinácia kontrastnej glazúry dokážu vytvoriť dekoratívne kúsky, ktoré budú ozdobou stola aj darčekových balíčkov.

medvníky pečieme v rúre
Shutterstock®

Ako zabezpečiť, aby medovníky zostali mäkké celé sviatky

Mäkkosť medovníkov závisí najmä od správne pripraveného cesta a od toho, ako dlho ho necháš odpočívať. Dôležité je aj krátke pečenie – medovníky majú byť po vybratí zo rúry svetlé so zlatým okrajom, pretože ešte jemne dôjdu na plechu. Správna teplota a čas pečenia sú kľúčové, ak chceš, aby ostali vláčne aj po niekoľkých dňoch.

Veľmi pomáha aj vhodné skladovanie. Medovníčky sa najlepšie uchovávajú v uzavretej plechovej dóze, kde si udržia vlhkosť. Do nádoby môžeš pridať kúsok jablka alebo pomarančovej kôry, ktoré im prirodzene odovzdajú trocha vlhkosti a vône. Tento jednoduchý trik funguje spoľahlivo celé sviatky.

Ako zachrániť medovníčky, ak aj tak stvrdnú

Ak medovníky stvrdnú, ešte nie je nič stratené. Najjednoduchší spôsob je pridať do dózy plátok jablka, ktorý ich počas 24 hodín krásne zmäkčí. Dôležité je jablko pravidelne meniť, aby nezačalo púšťať priveľa vlhkosti.

Pomôcť môže aj krátke vystavenie pare. Stačí ich na pár sekúnd podržať nad hrncom s horúcou vodou a nechať úplne vychladnúť na mriežke. Tento postup vráti medovníčkom mäkkosť bez toho, aby stratili tvar či vôňu.

Reklama

Medovníčky, ktoré si rodina zapamätá

Varenie aj pečenie počas Vianoc má svoje čaro, najmä keď výsledok poteší celú rodinu. Správne pripravené medovníky sú jemné, voňavé a majú presne tú tradičnú chuť, ktorú si spájame s najkrajšími sviatkami v roku. Stačí si osvojiť pár jednoduchých trikov a každý rok budeš mať na stole rovnaký úspech.

Nech už pečieš pre svojich najbližších alebo rada pripravuješ darčeky pre priateľov, dobrý recept a správna technika sú zárukou toho, že medovníčky vydržia mäkké, krásne a lákavé až do posledného kúsku. Vôňa korenia a medu sa pritom postará o domov plný sviatočnej atmosféry.

Aktualizovaný článok: 10.12.2025

5/5 - 3 hlasov

46 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

05.01.2018 10:51

Vianoce bez voňavých medovníčkov si neviem predstaviť

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

28.12.2017 22:27

mám viacero receptov na medovníky

Vaše meno:

Alena Mattová

Alena Mattová

26.12.2017 21:51

perníčky pečiem každé Vianoce,más síce trochu iný recept,no vyskúšam aj ten

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

26.12.2017 11:52

ja mám iný recept, ale su tiež stále mekučké :)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

24.12.2017 15:09

keď bude príležitosť, vyskúšam.. teraz už sú napečené

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

24.12.2017 09:44

Milujem medovníky :-) Sú krásne zdobené :-)

Vaše meno:

Mária Michalíková

Mária Michalíková

20.12.2017 21:13

vyskúšam , dobrý recept

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.12.2017 20:42

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Lenka Rudicka

Lenka Rudicka

17.12.2017 21:21

Tento recept vyzerá skvele rada vyskúšam :)

Vaše meno:

Terezia Piskurova

Terezia Piskurova

16.12.2017 16:11

najradšej máme s kryštálového cukru a hoci sa nám skoro vždy "rozlejú" padnú ako prvé

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

15.12.2017 14:10

vyskúšam,dakujem

Vaše meno:

Mária Beniačová

Mária Beniačová

15.12.2017 01:13

Už som vyskúšala viacero receptov na medovníky. Všetky boli chutné. Určite budú dobré aj tieto.

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

14.12.2017 16:41

mňamka :) velmi rada vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Gašová

Katarína Gašová

14.12.2017 11:31

Používam ten istý recept, len nedávam práškový cukor ale 450g medu, pečiem ich presne 6 minút pri 200°C a hneď z plechu ich dávam do dózy, ktorú uzavriem a otváram ju len vtedy keď ich vyberám. Okamžite zmäknú, len ich treba uzavrieť do dózy. A do dózy dávam aj kúsok jabĺčka :)

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

14.12.2017 07:10

stojí za vyskúšane, no mala by mi stačiť polovičná dávka.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.12.2017 21:52

hmmmm,vyskúšam ;)

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

13.12.2017 16:30

Skúšala som raz a nevyšlo to, tak skúsim tento recept :-)

Vaše meno:

Mariana Kolčáková

Mariana Kolčáková

12.12.2017 21:55

skúšam stále nové recepty, ukladám si do pc aj tento...dúfam, že ma nesklame...

Vaše meno:

Erika Golhová

Erika Golhová

12.12.2017 21:25

Veľmi ma potešil recept na medovníky. Pečiem ich už 35 rokov, ale lepšie som ešte nejedla. Sú mäkké,chutné, s cestom sa dobre pracuje. Aj kvôli takýmto receptom milujem portál Kam za krásou.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

12.12.2017 14:16

Vianoce bez perníčkov ani nie sú tie pravé.vôňa klinčekov a škorice mi pripomína detstvo a moju maminku,ktorá perníčky aj krásne zdobila.škoda,že som ten talent po nej nezdedila.

Vaše meno:

Andrea Gezeova

Andrea Gezeova

12.12.2017 12:55

Mala by som vyskúšať.

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

12.12.2017 06:55

Tento recept si uložím. Tento rok už mám medovníky napečené.

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

11.12.2017 21:05

Mam velmi podobny recept a medovnicky su naozaj hned makke a take aj vydrzia, az kym sa vsetky nezjedia.

Vaše meno:

Ivan Slávik

Ivan Slávik

11.12.2017 20:14

aj ja mám výborný recept, kedy sú medovníčky hneď mäkké

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

11.12.2017 20:00

už som vyskúšala viaceré recepty, no nebola som celkom spokojná,asi niekde robím chybu

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

11.12.2017 19:05

musím vyskúšať tento recept pretože moje medovníčky vždy do Vianoc stvrdnú

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

11.12.2017 19:05

super, vyskúšam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

11.12.2017 18:34

mám vyskúšaný recept na medovníky ,ktoré sú hneď mäkké, používam ho roky a už ho nemením ;) Tieto vaše sú krásne zdobené

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.12.2017 18:31

na Vianoce medovníky nepečieme, u nás "idú" koláčiky z lineckého cesta a guľky gaštanové a kokosové

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

11.12.2017 17:28

Super, ďakujem, určite vyskúšam. Tiež mám vyskúšané rôzne receptíky, niektoré sa zadarili, niektoré naopak :)

Vaše meno:

Andrej Janko

Andrej Janko

11.12.2017 16:59

Recept vyzerá fajn, perníčky na obrázku úžasné. Vyskúšame a uvidíme ći budú dobré.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

11.12.2017 16:19

každý rok skúšam iný recept

Vaše meno:

marcela harnosova

marcela harnosova

11.12.2017 15:40

vyskusam,ak nahodou budu tvrde tak dam do mikrotenoveho sacika a kusok cerstveho chlebika a zarucene zmeknu

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

11.12.2017 13:12

Na medovníčky mám svoj overený a odskúšaný recept, ale zdobenie nie je mojou silnou stránkou. Mám však kamarátku, ktorá zdobí ako keď bičom plieska; je veľmi šikovná - asi to dostala do vienka, ktovie.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

11.12.2017 12:09

Super dakujem,urcite vyskúsam,recepty striedam..

Vaše meno:

Alena Pagáčová

Alena Pagáčová

11.12.2017 12:05

jeden receptík mám, ale vyskúšame možno bude lepší...

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.12.2017 11:06

všetky, aj zaručene mäkké medovníčky som mala vždy tvrdé :-( tak skúsim tieto..

Vaše meno:

Dominika Pňačková

Dominika Pňačková

11.12.2017 09:50

už dlho hľadám ten "správny" recept na najlepšie medovníčky...vyskúšam.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:42

Moc medovniky nepeciem , ale vyskusam tento recept.

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

11.12.2017 09:19

Vyskúšam piecť medovníčky podľa tohto receptu...ďakujem za recept

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 08:40

odskúšané - zjedené, idem robiť znova

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.12.2017 07:51

aj my máme dobrý recept keď sú medovníčky hneď mäkké... ale rada skúšam aj nové recepty a keďže medovníčkov na Vianoce nikdy nie je dosť určite vyskúšam ... a možno z nich urobím balíčky pre najbližších... nech si aj oni pochutia :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.12.2017 23:19

Mám podobný, ale rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

benynka

benynka

10.12.2017 11:07

veľakrát som skúšala medovníky a vždy mi stvrdli, ale asi ešte raz vyskúšam

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.12.2017 07:19

mám svoj recept kde idú aj pomleté orechy a ten za žiadny nevymením..

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

10.12.2017 01:28

Určite tento recept vyskúšam, aj keď mám tiež taký, s ktorým medovníčky vydržia pomerne dlho. A hlavne sa teším ako budeme s dcérou zdobiť, to je úplne skvelý relax :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE