Vianoce sú za dverami a bez medovníčkov by to skrátka nebolo ono. Veľa ľudí má pred medovníkmi akýsi rešpekt. Buď sa obávajú, že je to príliš náročné vianočné pečivo, alebo majú skúsenosť, že im medovníčky do Vianoc stvrdnú.
Všetko závisí od osvedčeného receptu, ktorý sa často v rodinách dokonca dedí z generácie na generáciu. Vy, našťastie, nič dediť nemusíte, tento recept na medovníky si uložte, pretože už nikdy žiadny iný nebudete potrebovať, ba ani chcieť.
Medovníky podľa tohto receptu sú úžasne mäkké po upečení aj po troch týždňoch. Cesto je dokonca tak dokonalé, že stačí, ak ho v chladničke necháte odpočívať len 24 hodín, žiadny týždeň ani dva. Preto je recept vhodný aj pre zaneprázdnené gazdinky, ktoré si pečenie vianočných koláčikov nechávajú na poslednú chvíľu.
Časté chyby pri pečení medovníkov
Najčastejšou chybou je príliš dlhé pečenie. Medovníky majú tendenciu rýchlo tmavnúť, a keď v rúre zostanú o minútu navyše, po vychladnutí automaticky stvrdnú. Veľký vplyv má aj hrúbka cesta – ak ich vyvaľkáš príliš natenko, splesnú a nezachovajú si mäkkú textúru.
Ďalším problémom býva cesto, ktoré neodpočívalo dostatočne dlho alebo bolo príliš tuhé. Odležanie robí zázraky – umožní koreninám prepojiť sa a tuku spevniť štruktúru cesta. Ak ho vyvaľkáš hneď po vymiesení, riskuješ, že sa bude trhať alebo lepiť, čo ovplyvní aj výslednú konzistenciu medovníkov.
Shutterstock®Recept na najlepšie medovníky
Tieto medovníky majú všetko, čo od vianočného pečiva očakávate – vôňu korenia, jemnú textúru a mäkkosť, ktorá vydrží celé sviatky. Cesto sa pripravuje z jednoduchých surovín, no ich poradie a správna práca s teplotou zabezpečia, že výsledok bude vždy rovnaký: krásne nadýchané a vláčne kúsky, ktoré nestvrdnú ani po niekoľkých týždňoch. Recept je ideálny pre začiatočníkov aj skúsené gazdinky, pretože výroba je rýchla, nenáročná a zároveň dostatočne tradičná na to, aby priniesla autentickú vianočnú atmosféru.
Ingrediencie na medovníky
Ingrediencie postačia na dostatočnú porciu medovníkov pre jednu menšiu rodinku. Nemusíte sa obávať, že by vám chýbali. Všetko záleží aj od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Ak však plánujete medovníčky rozdávať či ponúkať vo veľkom návštevy, odporúčame dávku zdvojnásobiť až strojnásobiť. Pripravte si:
- 750 g hladkej múky (ak chcete medovníčky zdravšie, múku môžete kombinovať, napríklad so špaldovou)
- 350 g práškového cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 balenie perníkového korenia
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 5 lyžíc medu
- 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka na potieranie medovníkov
Postup prípravy medovníkov
- Všetky suroviny nechajte hodinu pred prípravou na kuchynskej linke, aby boli v izbovej teplote.
- Preosejte cez sitko múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
- Potom pridajte vajíčka, maslo nakrájané na kúsky a med.
- Rukou mieste, až kým vám nevznikne hladká hmota. Tento proces môže chvíľku trvať, preto buďte trpezliví. Napokon sa cesto vymiesi.
- Ak je cesto príliš lepkavé, dosypte trochu múky. Hmotu zabaľte do celofánu a nechajte v chladničke aspoň 24 hodín. Ak chcete, môžete aj dlhšie.
- Cesto je dobré vaľkať v izbovej teplote, vytiahnite si ho pred spracovávaním na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby zmäklo a dobre sa s ním manipulovalo.
- Vaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrúbku, následne vykrajujeme formičkami medovníky rôznych tvarov a ukladáme na pečiaci papier na plechu.
- Medovníky pečieme v rúre predhriatej na 175 – 180 stupňov asi 6-8 minút. V prípade, že chcete dať na medovníky mandľu alebo orechy, ten správny čas je pred pečením.
- Medovníky sledujte a keď budú chytať zlatistú farbu, sú takmer hotové.
- Vyberieme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka, prípadne ozdobujeme podľa seba, alebo ich necháme len holé, aj tak sú vynikajúce.
- Skladujeme v dózach, ktoré ich uchovajú čerstvé.
Zdobenie medovníkov
Najjednoduchším spôsobom zdobenia je bielková poleva, ktorá medovníkom dodá tradičný vzhľad. Poleva krásne drží, ak ju nanášaš na úplne vychladnuté medovníky. Veľmi efektne pôsobí aj čokoládová poleva alebo jemné posypy, ktoré dodajú sviatočný lesk bez zdĺhavého procesu.
Ak preferuješ jednoduchú eleganciu, medovníky môžeš ozdobiť ešte pred pečením mandľou, orieškom alebo kúskom kandizovaného ovocia. Rôzne tvary formičiek a kombinácia kontrastnej glazúry dokážu vytvoriť dekoratívne kúsky, ktoré budú ozdobou stola aj darčekových balíčkov.
Shutterstock®Ako zabezpečiť, aby medovníky zostali mäkké celé sviatky
Mäkkosť medovníkov závisí najmä od správne pripraveného cesta a od toho, ako dlho ho necháš odpočívať. Dôležité je aj krátke pečenie – medovníky majú byť po vybratí zo rúry svetlé so zlatým okrajom, pretože ešte jemne dôjdu na plechu. Správna teplota a čas pečenia sú kľúčové, ak chceš, aby ostali vláčne aj po niekoľkých dňoch.
Veľmi pomáha aj vhodné skladovanie. Medovníčky sa najlepšie uchovávajú v uzavretej plechovej dóze, kde si udržia vlhkosť. Do nádoby môžeš pridať kúsok jablka alebo pomarančovej kôry, ktoré im prirodzene odovzdajú trocha vlhkosti a vône. Tento jednoduchý trik funguje spoľahlivo celé sviatky.
Ako zachrániť medovníčky, ak aj tak stvrdnú
Ak medovníky stvrdnú, ešte nie je nič stratené. Najjednoduchší spôsob je pridať do dózy plátok jablka, ktorý ich počas 24 hodín krásne zmäkčí. Dôležité je jablko pravidelne meniť, aby nezačalo púšťať priveľa vlhkosti.
Pomôcť môže aj krátke vystavenie pare. Stačí ich na pár sekúnd podržať nad hrncom s horúcou vodou a nechať úplne vychladnúť na mriežke. Tento postup vráti medovníčkom mäkkosť bez toho, aby stratili tvar či vôňu.
Medovníčky, ktoré si rodina zapamätá
Varenie aj pečenie počas Vianoc má svoje čaro, najmä keď výsledok poteší celú rodinu. Správne pripravené medovníky sú jemné, voňavé a majú presne tú tradičnú chuť, ktorú si spájame s najkrajšími sviatkami v roku. Stačí si osvojiť pár jednoduchých trikov a každý rok budeš mať na stole rovnaký úspech.
Nech už pečieš pre svojich najbližších alebo rada pripravuješ darčeky pre priateľov, dobrý recept a správna technika sú zárukou toho, že medovníčky vydržia mäkké, krásne a lákavé až do posledného kúsku. Vôňa korenia a medu sa pritom postará o domov plný sviatočnej atmosféry.
Aktualizovaný článok: 10.12.2025
47 komentárov
Kristína Sekeráková
Medovníky patria k nášmu obľúbenému vianočnému pečivu, preto robím rovno aj tri várky. Nakoľko ich robím tesne pred Vianocami, mám rada recepty podľa ktorých sú už na druhý deň mäkké. Odkladám si aj tento a vyskúšam :-)
Anna Bútorová
05.01.2018 10:51Vianoce bez voňavých medovníčkov si neviem predstaviť
Soňa Horáčková
28.12.2017 22:27mám viacero receptov na medovníky
Alena Mattová
26.12.2017 21:51perníčky pečiem každé Vianoce,más síce trochu iný recept,no vyskúšam aj ten
ivana pistovičová
26.12.2017 11:52ja mám iný recept, ale su tiež stále mekučké :)
Jana Uhrová
24.12.2017 15:09keď bude príležitosť, vyskúšam.. teraz už sú napečené
Ľubica Križanová
24.12.2017 09:44Milujem medovníky :-) Sú krásne zdobené :-)
Mária Michalíková
20.12.2017 21:13vyskúšam , dobrý recept
Jana Komadová
19.12.2017 20:42Určite vyskúšam
Lenka Rudicka
17.12.2017 21:21Tento recept vyzerá skvele rada vyskúšam :)
Terezia Piskurova
16.12.2017 16:11najradšej máme s kryštálového cukru a hoci sa nám skoro vždy "rozlejú" padnú ako prvé
monika potheova
15.12.2017 14:10vyskúšam,dakujem
Mária Beniačová
15.12.2017 01:13Už som vyskúšala viacero receptov na medovníky. Všetky boli chutné. Určite budú dobré aj tieto.
Ivana Čekanová
14.12.2017 16:41mňamka :) velmi rada vyskúšam
Katarína Gašová
14.12.2017 11:31Používam ten istý recept, len nedávam práškový cukor ale 450g medu, pečiem ich presne 6 minút pri 200°C a hneď z plechu ich dávam do dózy, ktorú uzavriem a otváram ju len vtedy keď ich vyberám. Okamžite zmäknú, len ich treba uzavrieť do dózy. A do dózy dávam aj kúsok jabĺčka :)
Katarina S
14.12.2017 07:10stojí za vyskúšane, no mala by mi stačiť polovičná dávka.
Elena Švachová
13.12.2017 21:52hmmmm,vyskúšam ;)
Lenka Geršiová
13.12.2017 16:30Skúšala som raz a nevyšlo to, tak skúsim tento recept :-)
Mariana Kolčáková
12.12.2017 21:55skúšam stále nové recepty, ukladám si do pc aj tento...dúfam, že ma nesklame...
Erika Golhová
12.12.2017 21:25Veľmi ma potešil recept na medovníky. Pečiem ich už 35 rokov, ale lepšie som ešte nejedla. Sú mäkké,chutné, s cestom sa dobre pracuje. Aj kvôli takýmto receptom milujem portál Kam za krásou.
Darina Božiková
12.12.2017 14:16Vianoce bez perníčkov ani nie sú tie pravé.vôňa klinčekov a škorice mi pripomína detstvo a moju maminku,ktorá perníčky aj krásne zdobila.škoda,že som ten talent po nej nezdedila.
Andrea Gezeova
12.12.2017 12:55Mala by som vyskúšať.
Michaela Horváthová
12.12.2017 06:55Tento recept si uložím. Tento rok už mám medovníky napečené.
Daniela Revayová
11.12.2017 21:05Mam velmi podobny recept a medovnicky su naozaj hned makke a take aj vydrzia, az kym sa vsetky nezjedia.
Ivan Slávik
11.12.2017 20:14aj ja mám výborný recept, kedy sú medovníčky hneď mäkké
Katarína Šutvajová
11.12.2017 20:00už som vyskúšala viaceré recepty, no nebola som celkom spokojná,asi niekde robím chybu
Veronika Jakubičková
11.12.2017 19:05musím vyskúšať tento recept pretože moje medovníčky vždy do Vianoc stvrdnú
Ingrid Šimoniková
11.12.2017 19:05super, vyskúšam
Marika Michálková
11.12.2017 18:34mám vyskúšaný recept na medovníky ,ktoré sú hneď mäkké, používam ho roky a už ho nemením ;) Tieto vaše sú krásne zdobené
Katarína Konečná
11.12.2017 18:31na Vianoce medovníky nepečieme, u nás "idú" koláčiky z lineckého cesta a guľky gaštanové a kokosové
Marie Gutmannová
11.12.2017 17:28Super, ďakujem, určite vyskúšam. Tiež mám vyskúšané rôzne receptíky, niektoré sa zadarili, niektoré naopak :)
Andrej Janko
11.12.2017 16:59Recept vyzerá fajn, perníčky na obrázku úžasné. Vyskúšame a uvidíme ći budú dobré.
Mária Frnová
11.12.2017 16:19každý rok skúšam iný recept
marcela harnosova
11.12.2017 15:40vyskusam,ak nahodou budu tvrde tak dam do mikrotenoveho sacika a kusok cerstveho chlebika a zarucene zmeknu
Zdena Paňková
11.12.2017 13:12Na medovníčky mám svoj overený a odskúšaný recept, ale zdobenie nie je mojou silnou stránkou. Mám však kamarátku, ktorá zdobí ako keď bičom plieska; je veľmi šikovná - asi to dostala do vienka, ktovie.
Lucia Valková
11.12.2017 12:09Super dakujem,urcite vyskúsam,recepty striedam..
Alena Pagáčová
11.12.2017 12:05jeden receptík mám, ale vyskúšame možno bude lepší...
Daniela Bieliková
11.12.2017 11:06všetky, aj zaručene mäkké medovníčky som mala vždy tvrdé :-( tak skúsim tieto..
Dominika Pňačková
11.12.2017 09:50už dlho hľadám ten "správny" recept na najlepšie medovníčky...vyskúšam.
Marta Bujdošová
11.12.2017 09:42Moc medovniky nepeciem , ale vyskusam tento recept.
Ľudmila Sedlická
11.12.2017 09:19Vyskúšam piecť medovníčky podľa tohto receptu...ďakujem za recept
Soňa Krátka
11.12.2017 08:40odskúšané - zjedené, idem robiť znova
Martina Zahoranová
11.12.2017 07:51aj my máme dobrý recept keď sú medovníčky hneď mäkké... ale rada skúšam aj nové recepty a keďže medovníčkov na Vianoce nikdy nie je dosť určite vyskúšam ... a možno z nich urobím balíčky pre najbližších... nech si aj oni pochutia :-)
Ľubica Šťastná
10.12.2017 23:19Mám podobný, ale rada vyskúšam, ďakujem!
benynka
10.12.2017 11:07veľakrát som skúšala medovníky a vždy mi stvrdli, ale asi ešte raz vyskúšam
Marianna Rajniaková
10.12.2017 07:19mám svoj recept kde idú aj pomleté orechy a ten za žiadny nevymením..
Milka Damašková
10.12.2017 01:28Určite tento recept vyskúšam, aj keď mám tiež taký, s ktorým medovníčky vydržia pomerne dlho. A hlavne sa teším ako budeme s dcérou zdobiť, to je úplne skvelý relax :)