Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Vianoce? Je to vianočný stromček, darčeky, rodina pokope, zima, sneh alebo je to vianočné korenie, ako je škorica, perníkové korenie a varené víno? Nám sa s vianočným obdobím spájajú medovníky, ktoré sú bezkonkurenčné. Sú také dokonalé, že sa im jednoducho nedá odolať. A verte, nikdy to len pri jednom medovníčku neostane. Ak vám jeden zachutí, ďalším už nebudete vedieť odolať.
U nás sa tradične medovníčky robievajú z viacerých dávok, pretože sú skvelou pochúťkou k popoludňajšej káve alebo ku čajíku. Drahy im nedokáže odolať ani pri raňajkách – s teplým kakaom sú božské. Ak sme vás naladili na medovníkovú vlnu, tak im viac neodolávajte, ale pustite sa do pečenia. Veď recept je potrebné pred Vianocami vyskúšať, aby boli medovníky na Vianoce čo najlepšie.
Odporúčame: Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!
Na hrnčekové medovníky potrebujete:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- ½ hrnčeka práškového cukru
- ¼ hrnčeka medu
- 1 vajíčko
- 70 g masla
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1 lyžičku perníkového korenia
Keď robievate medovníky pravidelne (nielen na Vianoce), tak určite nám dáte za pravdu, že ich príprava je veľmi jednoduchá. V podstate aj tento recept je jednoduchý na prípravu. Ako prvé si dáme roztopiť maslo a med, aby sa s nimi lepšie pracovalo a medovníčky boli čo najlepšie. Roztopené maslo a med pridáme do misky s múkou, práškovým cukrom, práškom do pečiva, perníkovým korením a vajíčkom. Teda, zmiešame všetky ingrediencie a vyhnetieme hladké cesto. Perníkové cesto následne vyvaľkáme na približne 0,5 cm vysoký plat a pomocou formičiek vykrajujeme medovníčky.
Vykrojené medovníčky preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme pri teplote 170 °C približne 8-10 minút. Po dopečení necháme medovníčky vychladnúť. Ak chcete, môžete ich ozdobiť cukrovou polevou.
Ďalšie tipy na medovníkové recepty:
- Plnené medovníky: Tejto pravej chuti Vianoc skrátka neodoláš
- Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné
- Inšpirácia na zdobenie medovníkov: Škoda ich aj zjesť!
- Recept na plnené medovníky: Až ich ochutnáš, iné už robiť nebudeš!
- Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí
Aktualizovaný článok: 22.11.2022