Už tradične sa jesenné obdobie spája s mnohými druhmi ovocia, ktoré sa postupne objavuje v našich obchodoch. Toto jesenné obdobie patrí aj exotickému ovociu, akým je kaki. Teda hurmikaki je už akýmsi symbolom a hitom jesennej a zimnej sezóny. Čo obsahuje hurmikaki? Aké sú hlavné benefity tohto zdravého ovocia? Ako toto exotické ovocie spracovať? A ako jesť hurmikaki? Viac v článku!
Exotické ovocie hurmikaki
Tieto oranžové plody miestami pripomínajú rajčiny, no v skutočnosti ide o sladké ovocie, ktoré má veľmi zaujímavú chuť. Pripísať by sme ju mohli k chuti žltého melóna zmiešaného s mrkvou, marhuľami a jablkom. Už to vám určite napovie, že ide o zaujímavé ovocie, ktorého chuť stojí za to.
Čo obsahuje hurmikaki?
Aké látky ukrývajú plody hurmikaki? Avšak nielen samotná chuť je to, čo by sme si mali na tomto ovocí ceniť. Jeho nutričný profil rovnako stojí za pozornosť. Odborníci uvádzajú, že ovocie kaki je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C (skvelý pre imunitný systém), vitamínu A, vlákniny, antioxidantov, fosforu i magnézia.
Okrem veľkého množstva vitamínov a minerálov treba tiež podotknúť, že hurmikaki je z väčšej časti tvorené vodou. Dokonca môžeme povedať, že až 80 % jeho dužiny tvorí voda.
Odporúčame: Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny? Toto ťa presvedčí!
Shutterstock®Liečivé účinky hurmikaki:
1. Hurmikaki a zdravé srdce – regulácia krvného tlaku a cholesterolu
Už len to, že kaki obsahuje množstvo látok potrebných pre naše telo, by vás malo presvedčiť o správnosti jeho konzumácie. Pokiaľ si ho doprajete v čerstvom stave, tak podporíte svoj srdcovo-cievny systém. Kombinácia obsiahnutých živín je skvelá pre posilnenie zdravia srdca. Obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a zároveň bojujú proti zlému LDL cholesterolu.
2. Hurmikaki a protirakovinový účinok
Zároveň vďaka jeho antioxidačným účinkom (obsahuje lykopén) podporíte svoje zdravie a ochránite pred rakovinou prostaty, rakovinou krčka maternice, žalúdka i pľúc. Vďaka železu je kaki skvelou zbraňou proti anémii. Antioxidanty znižujú oxidačný stres.
3. Hurmuikaki a schopnosť znížiť zápal
Flavonoidy ako kvercetín a kaempferol, ktoré ukrýva kaki ovocie, tiež pomáhajú znižovať zápal v tele. So zápalom v tele sa spájajú ochorenia ako artritída, obezita, srdcové ochorenie i cukrovka. Konzumáciou tohto exotického ovocia predídete všetkým týmto nebezpečným ochoreniam.
4. Hurmikaki a dobré trávenie
Obsiahnutá vláknina zase pomáha podporovať trávenie, a teda zlepšuje činnosť čriev. Taníny obsiahnuté v ovocí regulujú črevné pohyby a tým pomáhajú predchádzať hnačke, ale rovnako aj zápche. Ovocie je tiež skvelé aj pre oči.
5. Hurmikaki a zdravé oči
Jedno kaki obsahuje 55 % odporúčaného príjmu vitamínu A, ktorý je potrebný pre spojivky i rohovky. Hurmikaki tiež podporuje dobré videnie, znižuje riziko vzniku niektorých ochorení očí a pod.
6. Hurmikaki a energia
Napokon je kaki aj skvelým zdrojom energie. Toto zdravé ovocie plné vitamínov poskytne telu dostatok energie. Obsahuje ľahko stráviteľné cukry, takže v krátkom čase dokáže telu poskytnúť dostatok energie. Pri náročných dňoch sa to určite zíde a nepochybujeme o tom, že jeho účinky oceníte.
Neprehliadni: Ako odstrániť zápal z tela? Dopraj si detox, ktorý ťa zbaví prekyslenia organizmu!
Shutterstock®Ako spoznať zrelé plody hurmikaki?
Tu sa naskytá jedná dôležitá otázka – ako hurmikaki spracovať? No skôr než spôsob spracovania, mnohých zaujíma aj to, ako vyzerá zrelé hurmikaki. Predsa len ide o exotické ovocie, ktoré je pre mnohých z nás neznáme. Zrelé kaki je mimoriadne šťavnaté, sladké a má takmer priesvitnú dužinu. Na dotyk je kaki mäkšie. Ak je kaki tvrdé ako jablko, je potrebné nechať ho pár dni postáť, aby malo čo najlepšiu chuť.
Ako hurmikaki spracovať?
A ako teda spracovať hurmikaki? Hurmikaki je najlepšie čerstvé. No stretnúť sa môžete aj s jeho sušenou alebo varenou formou. Kaki si však môžete vychutnať aj v rôznych receptoch. Vyskúšať môžete napríklad smoothie nápoje, šaláty, pyré, pudingy, koláče, mäsové jedlá a pod. Kaki im dodá nezameniteľnú chuť!
Hurmikaki a starostlivosť o pleť
Plody hurmikaki sú bohaté na vitamíny, najmä vitamín C a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pleť pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k rozjasneniu pleti, zlepšeniu elasticity a spomaleniu tvorby vrások, pretože stimuluje tvorbu kolagénu.
Pre domácu pleťovú masku môžete rozmačkať dužinu hurmikaki a zmiešať ju s lyžicou medu a lyžičkou gréckeho jogurtu. Naneste na tvár, nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite vlažnou vodou. Táto maska pleť hydratuje, rozjasňuje a dodáva jej svieži vzhľad.
Aktualizovaný článok: 07.10.2024
10 komentárov
Jana Petrášová
21.12.2020 20:51nie každému chutí no ja ho mám rada
Mária Chromíková
26.11.2020 09:38hurmikaki som konzumovala viac krát ,pre je dosť sladké.
Anna Kristova
25.11.2020 16:58Kaki je chutné a veľmi zdravé.
Kristína Dická
19.11.2020 09:01Si pamätám, že keď som jedla prvýkrát Kaki, tak mi vôbec nechutilo, pre takú zvláštnu chuť. Až neskôr som mu dala druhú šancu, niečo som si o ňom prečítala a zistila som, že Kaki sa má jesť úplne mäkké a prezreté, kedy má príjemnú sladkú chuť. Dokonca sa má nechať dozrievať v sáčku spolu s banánmi, ktoré mu pomáhajú rýchlejšie dozrieť. Odvtedy nedám na Kaki už dopustiť, tak mi zachutilo :-)
Alžbeta Stanková
19.11.2020 08:36Minulý rok som dostala od známych- má trošku trpkú chuť,ale dá sa zvyknúť
Marika Michálková
18.11.2020 19:42veľmi dobré
Ľudka Uličná
17.11.2020 21:15sú veľmi dobré
Elena Švachová
17.11.2020 20:22Kaki milujem.Každý deň zjem jedno a to som ani nevedela,koľko vitamínov a všetkého iného má v sebe...mňam
Katarína Konečná
16.11.2020 10:44Skúsila som a nechutili mi.
Ľubica Šťastná
16.11.2020 06:20Čerstvé si občas radi doprajeme.