Sú recepty, ktoré neodmysliteľne k Vianociam patria - medovníčky, vanilkové rožky, teplý punč a vôňa perníkového korenia, ktorá sa nesie takmer každým domovom. A potom sú recepty, ktoré vyskúšame prvýkrát, no zaradia sa do kategórie „budem ich robiť každý rok“. Ja mám v tomto zozname dnešný vegánsky nepečený cheesecake s korenistou perníkovou vôňou, ktorý je neuveriteľne lahodný a prekvapivo jednoduchý.
Tento koláč vznikol ako sviatočná verzia klasického vegánskeho cheesecaku. Pre nás, ženy, ktoré milujú pohodové varenie, krásne dezerty a sviatočnú atmosféru bez stresu, je tento cheesecake takým malým darčekom. Výhodou receptu je aj možnosť prípravy vopred - cheesecake sa dá pokojne nechať stuhnúť v chladničke alebo zamraziť a dozdobiť tesne pred podávaním. A to nám v predvianočnom období rozhodne pomôže!
Recept na vegánsky nepečený cheesecake s perníkovou príchuťou
Základ tohto dezertu tvorí kombinácia Biscoff alebo vegánskych perníkových sušienok, ktoré dodávajú jemnú karamelovú chuť a pevný, no stále ľahko krájateľný korpus. Kešu orechy, po namočení a rozmixovaní, vytvárajú krémovú konzistenciu a jemne sladkú chuť, ktorá plne nahrádza krémový syr, a sú kľúčové pre udržanie tvaru nepečeného dezertu.
Ďalšími dôležitými prvkami sú javorový sirup a trocha melasy, ktoré dodávajú prirodzenú sladkosť a chuť typickú pre perníkové dezerty. Perníkové korenie, kombinujúce zázvor, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky, vytvára typickú vianočnú arómu. Hustý vegánsky grécky jogurt alebo jeho alternatíva dodáva ľahkosť a jemnú kyselkavosť, zatiaľ čo pomarančová kôra zvýrazňuje korenisté tóny a dodáva dezertu sviežosť.
Ingrediencie na korpus:
- 120 g vegánskych sušienok (napr. Biscoff)
- 100 g vegánskych perníkových sušienok (alebo viac Biscoff)
- ¼ čajovej lyžičky morskej soli
- 70 g vegánskeho masla
Na náplň:
- 200 g kešu orechov, namočených vo vode
- 500 g vegánskeho krémového syra
- 120 g vegánskeho gréckeho jogurtu
- 120 ml javorového sirupu
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 lyžica mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
Na ozdobu (voliteľné):
- Vegánska šľahačka
- Čerstvý granátové jablko
- Vetvičky mäty alebo rozmarínu
- Pekanové orechy
- Vegánske medovníčky
Postup:
- Sušienky, perníkové sušienky, soľ a vegánske maslo vložte do kuchynského robota a mixujte niekoľko minút, až kým zmes nebude pripomínať vlhký piesok.
- Zmes natlačte rovnomerne do formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Utlačte ju lyžicou alebo spodnou časťou pohára, aby vznikol kompaktný korpus.
- Korpus nechajte zatuhnúť v chladničke, kým pripravíte náplň.
- Všetky ingrediencie na náplň (namočené kešu, vegánsky krémový syr, jogurt, javorový sirup, korenie, vanilku a pomarančovú kôru) vložte do vysokorýchlostného mixéra.
- Mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká, krémová konzistencia bez hrudiek. Tento krok je kľúčový pre jemnosť výsledného cheesecaku.
- Náplň nalejte na pripravený korpus a uhladte povrch.
- Cheesecake nechajte stuhnúť v chladničke minimálne 6-8 hodín, ideálne cez noc.
- Ak potrebujete zrýchliť proces, môžete dať cheesecake do mrazničky na 3-4 hodiny.
- Po stuhnutí opatrne vyberte cheesecake z formy a odstráňte papier.
- Povrch môžete ozdobiť vegánskou šľahačkou, čerstvým granátovým jablkom, vetvičkami mäty alebo rozmarínu, nasekanými pekanovými orechmi a mini vegánskymi medovníčkami.
Variácie, ktoré si tento rok zamilujete
- Gingerbread Latte Cheesecake: Do korpusu a krému pridajte 1 čajovú lyžičku instantnej kávy (espresso) - vznikne jemne kávovo perníkový dezert. Kombinácia korenia s kávovou horkosťou je veľmi elegantná a ideálna napríklad na novoročné posedenie alebo ako dezert k popoludňajšej káve.
- Mini cheesecaky do košíčkov: Pripravte dezert v muffinových formách alebo špeciálnych mini formičkách. Každý hosť tak dostane malý dezert - ideálne na párty, stretnutia alebo firemné eventy.
- Cheesecake rezy: Použite štvorcovú (hlbšiu) formu namiesto okrúhlej. Po stuhnutí nakrájajte dezert na štvorce/obdĺžniky - praktické na servírovanie, vhodné na oslavy alebo ako rýchly dezert.
- Verzia s orechmi a sušeným ovocím: Namiesto sušienok použite pekanové oriešky alebo iné orechy, sušené brusnice, datle a trochu kokosového oleja. Tým získate zdravšiu verziu, vhodnú pre tých, ktorí preferujú menej spracované suroviny.
Praktické rady a tipy pre dokonalý výsledok
- Kešu orechy vždy namočte vopred - aspoň na 2-4 hodiny, ideálne cez noc. To zabezpečí, že krém bude hladký a krémový.
- Pri mixovaní krému doprajte mixéru prestávky, ak sa príliš nahreje. To pomôže udržať krém hladký a zabráni prehriatiu tukov.
- Papier na pečenie vo forme použite nielen na dno, ale aj na boky - výber koláča potom bude jednoduchší a forma zostane čistá.
- Cheesecake krájajte len vtedy, keď je dobre stuhnutý. Ak ste ho mrazili, nechajte pár minút pri izbovej teplote, aby sa krájanie pekne podarilo.
- Ozdobte tesne pred servírovaním - čerstvé ovocie, orechy či medovníčky vydržia dlhšie a vyzerajú sviežo.
Nepečený vegan cheesecake predstavuje akýsi moderný prístup k sviatočným dezertom - je jednoduchý na prípravu, vizuálne atraktívny a chuťovo bohatý. Jeho krémová textúra v kombinácii s korenistým korpusom a jemným citrusovým akcentom vytvára dezert, ktorý uspokojí naše tradičné chute, a zároveň ponúka ľahšiu alternatívu k bežným vianočným koláčom.
Jeho prípravy sa vôbec nemusíte báť - ide o recept, ktorý zvládne každý. Najviac na ňom však milujem to, že prináša nové chute a kombinácie, ktoré si ľahko osvojíte a môžete ich opakovať každý rok.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @addictedtodates