Nepečený perníkový cheesecake: Sviatočná krémová klasika v modernej vegánskej verzii

vegan perníkový cheesecake

Sú recepty, ktoré neodmysliteľne k Vianociam patria - medovníčky, vanilkové rožky, teplý punč a vôňa perníkového korenia, ktorá sa nesie takmer každým domovom. A potom sú recepty, ktoré vyskúšame prvýkrát, no zaradia sa do kategórie „budem ich robiť každý rok“. Ja mám v tomto zozname dnešný vegánsky nepečený cheesecake s korenistou perníkovou vôňou, ktorý je neuveriteľne lahodný a prekvapivo jednoduchý.

Tento koláč vznikol ako sviatočná verzia klasického vegánskeho cheesecaku. Pre nás, ženy, ktoré milujú pohodové varenie, krásne dezerty a sviatočnú atmosféru bez stresu, je tento cheesecake takým malým darčekom. Výhodou receptu je aj možnosť prípravy vopred - cheesecake sa dá pokojne nechať stuhnúť v chladničke alebo zamraziť a dozdobiť tesne pred podávaním. A to nám v predvianočnom období rozhodne pomôže!

Reklama

Recept na vegánsky nepečený cheesecake s perníkovou príchuťou

Základ tohto dezertu tvorí kombinácia Biscoff alebo vegánskych perníkových sušienok, ktoré dodávajú jemnú karamelovú chuť a pevný, no stále ľahko krájateľný korpus. Kešu orechy, po namočení a rozmixovaní, vytvárajú krémovú konzistenciu a jemne sladkú chuť, ktorá plne nahrádza krémový syr, a sú kľúčové pre udržanie tvaru nepečeného dezertu. 

Ďalšími dôležitými prvkami sú javorový sirup a trocha melasy, ktoré dodávajú prirodzenú sladkosť a chuť typickú pre perníkové dezerty. Perníkové korenie, kombinujúce zázvor, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky, vytvára typickú vianočnú arómu. Hustý vegánsky grécky jogurt alebo jeho alternatíva dodáva ľahkosť a jemnú kyselkavosť, zatiaľ čo pomarančová kôra zvýrazňuje korenisté tóny a dodáva dezertu sviežosť.

Ingrediencie na korpus:

  • 120 g vegánskych sušienok (napr. Biscoff)
  • 100 g vegánskych perníkových sušienok (alebo viac Biscoff)
  • ¼ čajovej lyžičky morskej soli
  • 70 g vegánskeho masla

Na náplň:

  • 200 g kešu orechov, namočených vo vode
  • 500 g vegánskeho krémového syra
  • 120 g vegánskeho gréckeho jogurtu
  • 120 ml javorového sirupu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 lyžica mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1 čajová lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
Reklama

Na ozdobu (voliteľné):

  • Vegánska šľahačka
  • Čerstvý granátové jablko
  • Vetvičky mäty alebo rozmarínu
  • Pekanové orechy
  • Vegánske medovníčky

Postup:

  • Sušienky, perníkové sušienky, soľ a vegánske maslo vložte do kuchynského robota a mixujte niekoľko minút, až kým zmes nebude pripomínať vlhký piesok.
  • Zmes natlačte rovnomerne do formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Utlačte ju lyžicou alebo spodnou časťou pohára, aby vznikol kompaktný korpus.
  • Korpus nechajte zatuhnúť v chladničke, kým pripravíte náplň.
  • Všetky ingrediencie na náplň (namočené kešu, vegánsky krémový syr, jogurt, javorový sirup, korenie, vanilku a pomarančovú kôru) vložte do vysokorýchlostného mixéra.
  • Mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká, krémová konzistencia bez hrudiek. Tento krok je kľúčový pre jemnosť výsledného cheesecaku.
  • Náplň nalejte na pripravený korpus a uhladte povrch.
  • Cheesecake nechajte stuhnúť v chladničke minimálne 6-8 hodín, ideálne cez noc.
  • Ak potrebujete zrýchliť proces, môžete dať cheesecake do mrazničky na 3-4 hodiny.
  • Po stuhnutí opatrne vyberte cheesecake z formy a odstráňte papier.
  • Povrch môžete ozdobiť vegánskou šľahačkou, čerstvým granátovým jablkom, vetvičkami mäty alebo rozmarínu, nasekanými pekanovými orechmi a mini vegánskymi medovníčkami.

recept na vegan cheesecake
Instagram / @addictedtodates

Variácie, ktoré si tento rok zamilujete

  • Gingerbread Latte Cheesecake: Do korpusu a krému pridajte 1 čajovú lyžičku instantnej kávy (espresso) - vznikne jemne kávovo perníkový dezert. Kombinácia korenia s kávovou horkosťou je veľmi elegantná a ideálna napríklad na novoročné posedenie alebo ako dezert k popoludňajšej káve.
  • Mini cheesecaky do košíčkov: Pripravte dezert v muffinových formách alebo špeciálnych mini formičkách. Každý hosť tak dostane malý dezert - ideálne na párty, stretnutia alebo firemné eventy.
  • Cheesecake rezy: Použite štvorcovú (hlbšiu) formu namiesto okrúhlej. Po stuhnutí nakrájajte dezert na štvorce/obdĺžniky - praktické na servírovanie, vhodné na oslavy alebo ako rýchly dezert.
  • Verzia s orechmi a sušeným ovocím: Namiesto sušienok použite pekanové oriešky alebo iné orechy, sušené brusnice, datle a trochu kokosového oleja. Tým získate zdravšiu verziu, vhodnú pre tých, ktorí preferujú menej spracované suroviny. 

Praktické rady a tipy pre dokonalý výsledok

  • Kešu orechy vždy namočte vopred - aspoň na 2-4 hodiny, ideálne cez noc. To zabezpečí, že krém bude hladký a krémový.
  • Pri mixovaní krému doprajte mixéru prestávky, ak sa príliš nahreje. To pomôže udržať krém hladký a zabráni prehriatiu tukov.
  • Papier na pečenie vo forme použite nielen na dno, ale aj na boky - výber koláča potom bude jednoduchší a forma zostane čistá.
  • Cheesecake krájajte len vtedy, keď je dobre stuhnutý. Ak ste ho mrazili, nechajte pár minút pri izbovej teplote, aby sa krájanie pekne podarilo.
  • Ozdobte tesne pred servírovaním - čerstvé ovocie, orechy či medovníčky vydržia dlhšie a vyzerajú sviežo.
Reklama

Nepečený vegan cheesecake predstavuje akýsi moderný prístup k sviatočným dezertom - je jednoduchý na prípravu, vizuálne atraktívny a chuťovo bohatý. Jeho krémová textúra v kombinácii s korenistým korpusom a jemným citrusovým akcentom vytvára dezert, ktorý uspokojí naše tradičné chute, a zároveň ponúka ľahšiu alternatívu k bežným vianočným koláčom

Jeho prípravy sa vôbec nemusíte báť - ide o recept, ktorý zvládne každý. Najviac na ňom však milujem to, že prináša nové chute a kombinácie, ktoré si ľahko osvojíte a môžete ich opakovať každý rok.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @addictedtodates

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE