Vianočné pečenie je tu a s ním aj to pravé sviatočné čaro! V decembri sa kuchyne menia na malé cukrárske dielne, kde sa mieša múka, práškový cukor a kakao a všade cítiť aj vôňu vanilky či škorice. Ruky nám idú od cesta, formičky sa striedajú jedna radosť a už po pár plechoch zisťujeme, že pečenie nie je len o koláčikoch – je to tradícia, ktorá nás približuje k Vianociam. Hľadáme dokonalé recepty, niekedy experimentujeme, inokedy sa vraciame k rodinnej klasike. Každý kúsok sladkého pečiva a dezertov má však jedno spoločné – teší nielen chuťové poháriky, ale aj dušu.
Pozri aj: Gaštanová roláda s čokoládovou polevou podľa Kvetky Horváthovej
Internet je plný nápadov, ale nájsť ten pravý recept je hotové umenie. Niekedy natrafíte na recept, ktorý je preplnený zložitými krokmi a exotickými surovinami, inokedy sa objaví jednoduchý, no pritom dokonale vyladený tip. A práve také recepty nás bavia najviac. Také, ktoré zvládne každý a výsledok je hodný obdivu na sviatočnom stole. No a keď ich navyše odporúča známa tvár, je to takmer záruka úspechu!
Tentokrát nás inšpirovala obľúbená moderátorka Kvetka Horváthová. Jej kakaové kolieska s plnkou z bielej čokolády a vaječného likéru sú presne tým, čo k Vianociam patrí – niečo sladké, elegantné a navyše s príchuťou sviatočnej pohody. Recept je jednoduchý, ale výsledok očarujúci. Kvetka svojimi kolieskami dokazuje, že vianočné pečenie môže byť o klasike s moderným nádychom.
A prečo tento recept stojí za vyskúšanie? Kakaové cesto je nádherne krehké, plnka s bielou čokoládou a likérom zasa jemná a lahodná. Navyše, tieto kolieska nielen výborne chutia, ale aj skvele vyzerajú – sú ideálnym doplnkom na vianočný stôl alebo ako darček pre blízkych. Takže ak ešte hľadáte inšpiráciu na tohtoročné pečenie, Kvetkin recept by rozhodne nemal chýbať vo vašom zozname!
Pozri aj: Tiramisu cookies podľa Kvetky Horváthovej – dokonalý dezert s kávovou príchuťou
Ingrediencie na kakaové kolieska s vaječným likérom
CESTO:
- 220 g hladkej múky
- 120 g práškového cukru
- 40 g kakaa
- 180 g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
KRÉM:
- 150 g zmäknutého masla
- 200 g roztopenej bielej čokolády
- 3 až 4 PL vaječného likéru
- džem na naplnenie
+ čokoláda na obaľovanie vrchného kolieska + suroviny podľa fantázie na dozdobenie
Pozri aj: Tekvicové fašírky s cviklovým šalátom – chutný jesenný obed podľa Zuzky Vačkovej
Ako pripraviť kakaové kolieska podľa Kvetky Horváthovej
Ako prvé si pripravíme suroviny na cesto. Všetky zmiešame a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme v chladničke postáť aspoň 1 hodinu. Potom ho na pomúčenej doske či podložke rozvaľkáme a vykrojíme kolieska. V polovici koliesok vykrojíme do prostriedku ešte aj menšie kolieska. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.
Po upečení necháme kolieska ochladnúť a tie s menším otvorom následne namočíme do roztopenej čokolády. Môžeme dozdobiť, napríklad pofŕkať bielou čokoládou alebo posypať rozdrvenými orechmi či cukrárskym posypom.
Potom si pripravíme plnku. Krém vyšľaháme zo zmäknutého masla, roztopenej bielej čokolády a vaječného likéru. V prípade, že je krém veľmi riedky, necháme ho trochu stuhnúť v chladničke. Následne dáme krém do cukrárskeho vrecka a nanášame na spodné kolieska. Prikryjeme vrchným ozdobeným kolieskom a vykrojený stred ešte naplníme obľúbeným džemom. Môžeme dať do chladničky alebo aj ihneď degustovať. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: tiktok.com/@qtkah