Jeseň je obdobím plným farieb a chutí, kedy nás príroda obdarúva bohatou úrodou sezónnych plodov. Na pultoch trhov a obchodov sa stretávame s tekvicami rôznych tvarov, sladkými cviklami, chrumkavými jablkami či orechmi, ktoré sú dokonalým základom pre množstvo lahodných pokrmov. Jesenné suroviny nielenže skvelo chutia, ale sú aj výživné a podporujú naše zdravie v období, keď potrebujeme posilniť imunitu. Ich využitie v kuchyni je nespočetné, od polievok a koláčov až po zdravé hlavné jedlá.
Tekvica hokkaido a cvikla sú neodmysliteľnou súčasťou jesenných receptov. Tekvica je výnimočne univerzálna, jej sladkastá chuť sa hodí do slaných i sladkých jedál. Obsahuje množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, pričom je zároveň nízkokalorická. Na druhej strane, cvikla je známa svojimi detoxikačnými účinkami, bohatým obsahom antioxidantov a železa, čo ju robí ideálnou surovinou na podporu zdravia.
Dnes sme pre vás pripravili inšpiráciu na jedlo, ktoré je nielen zdravé, ale aj neuveriteľne chutné. Tekvicové fašírky s cviklovým šalátom sú skvelým nápadom na obed alebo večeru, ktorá vás zasýti bez pocitu ťažkosti. Tento recept je plný sezónnych ingrediencií, ktoré podporia vaše zdravie a zároveň rozmaznajú vaše chuťové poháriky.
Hlavnou hviezdou tohto receptu je práve tekvica hokkaido a cvikla – dve nenahraditeľné suroviny jesennej kuchyne. Tekvicové fašírky sú chrumkavé, jemne ochutené majoránkou a cesnakom a pripravené v rúre bez použitia oleja, čo ich robí ideálnymi aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Lahodný cviklový šalát s jemne pikantnou zálievkou zase krásne doplní toto jedlo a pridá mu svieži a zdravý nádych.
Pripravte si túto dobrotu podľa receptu známej moderátorky Zuzky Vačkovej! Tento jednoduchý a rýchly recept je ideálny na jesenné dni, keď chcete niečo zdravé, sezónne a výnimočne chutné. Stačí vám pár základných surovín a chuť objavovať nové kombinácie. Vyskúšajte tento zdravý pokrm a nechajte sa inšpirovať jeseňou na tanieri!
Suroviny na tekvicové fašírky:
- tekvica Hokkaido
- 2 vajca
- ovsené vločky
- majoránka
- soľ
- cesnak
Suroviny na cviklový šalát:
- 2 cvikly
- soľ
- olivový olej
- ľadový šalát (zmes šalátov)
- rukola
- olivový olej
- dijonská horčica so zrniečkami
- cesnak
- čili papričky
Ako si pripraviť chutný jesenný pokrm podľa Zuzky Vačkovej
Ako prvé si najemno nastrúhame tekvicu aj so šupkou. V miske k nej pridáme vajíčka a ovsené vločky. Ochutíme majoránkou, soľou a pretlačeným cesnakom. Dobre premiešame a necháme postáť aspoň 30 minút. Potom zo zmesi pripravíme fašírky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C dozlatista asi 45 minút.
Medzitým si pripravíme si šalát. Cviklu pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a zabalíme do alobalu. Upečieme domäkka v rúre alebo teplovzdušnej fritéze. Po ochladnutí ju ošúpeme a nakrájame na kocky. Do misky dáme nakrájanú listovú zeleninu a rukolu a pridáme kocky cvikly. Pripravíme si zálievku na šalát zmiešaním olivového oleja, dijonskej horčice, pretlačeného cesnaku a nakrájanej čili papričky. Dobre premiešame a drengom ochutíme šalát.
Na tanier si naservírujeme upečené chrumkavé tekvicové fašírky, porciu lahodného šalátu a môžeme podávať. Dobrú chuť!