Jednoduché recepty na vianočné pečenie s deťmi – 10 vianočných dobrôt, ktorých prípravu prežijete vy aj kuchyňa

vianočné pečenie s deťmi recepty

Je u vás pečenie na Vianoce v plnom prúde, alebo ste naopak ešte ani nezačali? Do Vianoc je ešte pár týždňov, takže nie je nutné sa úplne ponáhľať, no ani odkladať by sme to nemali. Už ste niekedy podnikli aj spoločné vianočné pečenie s deťmi? Môže to byť na jednu stranu pekná spoločná vianočná aktivita, no na druhú stranu sa treba pripraviť na to, že to nemusí ísť ako po masle.

Nejednej mamičke už pri spoločnom pečení s menšími deťmi pribudol sivý vlas a odniesla si to nejedna kuchyňa, ktorej návrat do pôvodného stavu môže stáť pokojne aj hodinu upratovania. Predstava spoločnej prípravy vianočných dobrôt s deťúrencami však nemusí byť úplne na zahodenie.

Rozhodli ste sa, že tento rok pripravíte medovníčky s deťmi, alebo necháte deti vykrajovať vianočné hviezdičky a iné tvary z lineckého cesta? A hľadáte jednoduché vianočné recepty, ktoré sú ideálne aj na vianočné pečenie s vašimi deťmi? Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré sú jednoduché, zahŕňajú zväčša len pár surovín a hravo sa pri ich príprave zapoja aj detičky. Ste pripravení na kreatívne pečenie vianočných koláčov?

Aké vianočné pečivo a nepečené dobroty pripraviť s deťmi?

1. Recept na jednoduché detské medovníčky

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 140 g práškového cukru
  • 3 PL medu
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 100 g masla
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1 vajce na potretie

Postup: V hrnci rozohrejeme maslo s medom. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Následne jemne zašľaháme aj med s maslom. Múku zamiešame s jednou sódu, kakaom a perníkovým korením. Sypkú zmes pomaly zapracujeme do vaječnej zmesi. Hotové cesto dáme schladiť na pol hodinu do chladničky.

Potom cesto rozvaľkáme a spolu s deťmi môžeme vykrajovať vianočné srdiečka a medovníky iných tvarov. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie a pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 170 °C asi 12 minút.

TIP: Dnes v obchodoch nájdeme aj sady s farebnými polevami na zdobenie medovníkov, pomocou ktorých sa pri zdobení medovníkov vaše deti rozhodne zabavia. 

Odporúčame: Recept na crinkles: Čokoládové so zázvorom sú TOP

linecké pečivo
Depositphotos

2. Mandľové sušienky

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 200 g mletých mandlí
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g zmäknutého masla
  • 6 PL mlieka
  • čokoláda na ozdobovanie

Postup: Tieto malé vianočné koláčiky s chuťou mandlí sú skutočne jednoduché na prípravu. Stačí zmiešať múku, cukor, vanilkový cukor a mleté mandle a pridať zmäknuté maslo a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme. A následne môžeme s dieťaťom vykrajovať kolieska.

Sušienky upečieme pri teplote 180 °C počas 10 až 15 minút. Po upečení sa s deťmi rovnako môžeme pustiť do zdobenia s rozpustenou čokoládou. A pokojne môžete posypať aj nejakou cukrovou posýpkou.

3. Vanilkové vianočné rožky

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 80 g mletých orechov
  • 2 žĺtky
  • na obaľovanie práškový a vanilkový cukor

Postup: Aj vanilkové rožteky predstavujú tradičné chutné vianočné koláčiky, ktoré pokojne zvládnete pripraviť aj s deťmi. Najskôr pripravíme cesto. Vymiešame hladkú múku s mletými orechmi a práškovým cukrom a pridáme zmäknuté maslo a žĺtky. Vypracujeme cesto a necháme ho chvíľku odležať v chladničke.

Následne deťom ukážeme, ako si z cesta kúsok odobrať a vytvarovať z neho rohlíček. Takto spolu naplňte celý plech s papierom na pečenie. Vanilkové rožky pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Kým sa rožky pečú, zmiešame práškový cukor a vanilkový cukor. V zmesi po upečení rožky obalíme. Dajte pozor, aby sa dieťa neopálilo, keďže vanilkové rožky je vhodné po upečení obaľovať čo najskôr.

4. Plnené orechy

Ingrediencie na pečivo:

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 20 g kakaa
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky

Ingrediencie na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 40 g Zlatého klasu
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50 g orechovej pasty
  • 200 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • formičky na orechy (kovové, silikónové)

Postup: Najskôr zo surovín na pečivo bez žĺtkov urobíme mrveničku. Potom pridáme žĺtky a vymiesime cesto, ktoré necháme stuhnúť v chladničke asi 1 hodinu. Ak máme formičky kovové, dobre ich vymažeme maslom. Silikónové mazať netreba.

Keď je cesto stuhnuté, odoberáme menšie kúsky, z ktorých tvarujeme guľôčky a tie vtláčame do formičiek. Formička by mala byť naplnená po okraj, no v strede by mala byť priehlbina. S plnením formičiek nám môžu pomôcť deti.

Pečieme pri teplote 160 °C asi 15 minút. Potom ich necháme ochladnúť a vyklopíme z formičiek. Pripravíme si krém. Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme hustý puding. Potom doň vmiešame čokoládu a prelejeme do misky. Necháme vychladnúť a následne dáme stuhnúť do chladničky.

Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a za stáleho šľahania pridáme orechovú pastu a potom aj stuhnutý puding. Krémom naplníme cukrárske vrecko a následne plníme a zlepujeme oriešky, s čím nám opäť môžu pomôcť deti. 

5. Linecké koláčiky – tradičné krehké vianočné pečivo

Ingrediencie:

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trochu citrónovej kôry
  • džem na lepenie

Postup: Z vyššie uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odležať aspoň pol hodinu. Následne cesto vyvaľkáme, nemalo by byť príliš tenké ani príliš hrubé.

Keď je cesto vyvaľkané, môžeme sa pustiť s deťmi do vykrajovania rôznych tvarov, napríklad stromčekov, srdiečok, hviezdičiek a podobne. Pečivo upečieme pri teplote 160 °C, postačí asi 10 minút. Keď vianočné pečivo ochladne, môžeme s deťmi dvojice rovnakých tvarov k sebe zlepiť džemom.

Pozri aj: Miluješ talianske tiramisu? Tieto tiramisu guličky plnené nutellou musíš vyskúšať!

medovníky
Depositphotos

6. Nepečené kokosové guličky

Ingrediencie:

  • 1 plechovka salka
  • 2 balíčky strúhaného kokosu
  • balíček celých lúpaných mandlí
  • malé papierové košíčky na guličky a pralinky

Postup: V miske zmiešame salko a strúhaný kokos. Dôkladne premiešame a odložíme na niekoľko hodín do chladu. Cesto musí získať tú správnu konzistenciu, aby sa z neho dali tvarovať guličky.

Keď je cesto pripravené, dáme drobcom mandle a ukážeme im, ako ich obaliť cestom a vytvoriť guličku. Na záver spolu guličky ešte obaľte v strúhanom kokose. Ukladáme do malých košíčkov a odložíme do chladu.

7. Nepečené orechové guličky

Ingrediencie:

  • detské piškóty, maslové sušienka alebo Marina keksy (1 balíček)
  • 1 šálka džemu
  • 100 g mletých orechov
  • kakao
  • vanilkový cukor
  • malé papierové košíčky na guličky a pralinky

Postup: Najskôr dôkladne rozdrvíme piškóty (alebo sušienky či keksy) a pridáme k nim džem, mleté orechy, vanilkový cukor a trochu kakaa. Dobre premiešame a deťom ukážeme, ako tvarovať guľky.

Alebo guličky tvarujeme sami a deti poveríme ich obaľovaním v pomletých orechoch. Hotové guľky ukladáme do papierových košíčkov a odložíme do chladu. 

8. Snehové pusinky

Ingrediencie:

  • 4 vaječné bielky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • farebné posýpky alebo potravinárske farby

Postup: Bielky s cukrom vyšľaháme nad vodným kúpeľom, kým nevznikne hustý, lesklý sneh. Pridáme citrónovú šťavu alebo soľ a šľaháme do úplného vychladnutia. Sneh naplníme do cukrárskeho vrecka a deti môžu pomáhať tvarovať pusinky na plech s papierom na pečenie. Posypeme farebnými ozdobami a sušíme v rúre vyhriatej na 100 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení necháme vychladnúť a jemne odlepíme z papiera. Hotové pusinky môžeme podávať alebo skladovať v dóze.

TIP: Ak chcete, môžete s deťmi pripraviť darčekové balíčky z pusiniek – stačí ich zabaliť do celofánu a ozdobiť stužkou.

9. Recept na včelie úliky

Ingrediencie:

  • 200 g mletých piškót
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 50 g masla
  • 2 PL rumu alebo mlieka (nealko verzia)

Krém na plnenie:

  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL rumu alebo vanilkovej arómy

Postup: Mleté piškóty zmiešame s cukrom a kakaom. Pridáme zmäknuté maslo a rum (alebo mlieko) a vypracujeme vláčne cesto. Deti môžu pomáhať s miešaním a vypracovávaním guľôčok. Na tvorenie úlikov použijeme formičku na úliky, ktorú posypeme cukrom, aby sa cesto nelepilo. Z cesta vytvarujeme malé guľôčky, ktoré vtlačíme do formičky a urobíme v nich otvor na plnenie.

Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom a rumom alebo vanilkovou arómou. Krém naplníme do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou a spoločne s deťmi plníme úliky. Hotové úliky uzavrieme kúskom piškóty. Úliky necháme stuhnúť v chladničke a potom ich môžeme podávať. Deti si určite užijú najmä plnenie a tvarovanie úlikov!

10. Kokosové sušienky

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g masla
  • 1 vajce

Postup: V miske zmiešame múku, strúhaný kokos, práškový cukor a vanilkový cukor. Pridáme zmäknuté maslo a vajce. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke. Potom cesto vyvaľkáme a spoločne s deťmi vykrajujeme rôzne tvary pomocou formičiek. Deti môžu pomáhať pri vykrajovaní a ukladaní sušienok na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10–12 minút, kým sušienky nezačnú jemne zlatnúť. Po vychladnutí ich môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou alebo ich nechať jednoduché, s lahodnou kokosovou chuťou.

Aktualizovaný článok: 05.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Andrea Hazuchová

Andrea Hazuchová

13.12.2023 13:31

So synom určite vyskúšame orechové guličky

Vaše meno:

Andrea Szabová

Andrea Szabová

15.12.2023 10:25

s dcérkou už máme za sebou medovníčky a chystáme sa na nepečené kokosové guľky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.